• van Overzee posted an update 7 years, 6 months ago · updated 7 years, 6 months ago

    Heeft iemand ervaring met de Lacerta MGEN (V2) autoguider?
    Het grote voordeel is dat hij stand alone is.
    Vast bedankt!

    • Geen ervaring, maar ik snap het gebruik niet helemaal geloof ik. Het is stand-alone, dus je gebruikt het niet met de computer? Want in dat geval ben je dus afhankelijk van de werking van de guider zelf. Zo te lezen bliept het als het een ster verliest, maar daar zou ik weinig aan hebben als ik niet bij de montering ben. En als je het wel met de computer kan gebruiken, dan gebruik ik net zo goed PHD… toch?

    • Hallo Hans, voor mijn eerste fotografische setup (WO GTF81-Celestron CGM-5GT) heb ik een vergelijkbaar stand-alone volgcamera (2e hands) gekocht.
      Dit is de LVI-2: camera-interface en controllerkastje met een display. Werkt ongeveer hetzelfde. Voordeel is enkel dat je geen pc nodig hebt. Het grootste nadeel vind ik dat je maar moet zien of de camera een geschikte volgster voor je uitkiest. Je ziet dus niet echt wat de camera doet, behalve een beperkte weergave middels het genoemde display. Voor een enkele keer gebruikt voldoet het. Maar als “workhorse” gebruik ik liever een geschikte (planeet!-) camera en PHD-2 en , ja, een pc. Nu gebruik ik vaak de ASI120MC-s en een 80/328mm volgkijkertje icm PHD. Gaat heerlijk!. Succes

    • Christian van der Berge gebruikt er 1 en is er erg tevreden over. Hij schrijft erover op zijn site. http://dslr-astrophotography.com/using-lacerta-mgen-nikon-dslr/

    • Hier een tevreden gebruiker van de Lacerta MGEN II. In tegenstelling tot de LVI kun je bij de MGEN wel zelf een volgster selecteren (hoewel je dat ook automatisch kunt laten doen). Ik gebruik hem in combinatie met een Astro-Phyics Mach1 en stuur er mijn Canon DSLR mee aan. Grote pluspunt van deze stand-alone autoguider is de mogelijkheid van dithering. Je kunt de volgster daarbij een spiraalvorm/slakkenhuis naar buiten toe laten maken of een willekeurige kant op laten driften. Ander voordeel is dat de optie bestaat om alleen in rechte klimming te corrigeren. Dat is handig als je een compacte reismontering gebruikt met alleen een volgmotor op de uuras, zoals de SkyWatcher Star Adventurer. Ik persoonlijk vind het een verademing dat ik voor astrofotografie geen laptop in het veld nodig heb. Als je werkt met een CCD-camera (en dus een laptop nodig hebt), is PHD inderdaad de voor de hand liggende optie. In de tijd dat ik fotografeerde met een CCD-camera, volgde ik op die manier met een Lodestar volgcamera. De laatste jaren dat ik op film fotografeerde, maakte ik gebruik van een ST-4 stand-alone autoguider. Dat was ook een fantastisch apparaat en een geweldige vooruitgang ten opzichte van handmatig volgen (correcties maken) door een volgster met behulp van het handbedieningskastje gecentreerd op een kruisdraad te houden.

      • Hartelijk dank voor al jullie antwoorden. Zelf heb ik ook een DSLR. Geen laptop lijkt me ook een groot voordeel, daar de betere lokaties zich helaas niet dicht bij mijn huis bevinden en het inderdaad een opstelling in het veld zal zijn. Zelf heb ik een CGEM montering, daar ik een gewichtsprobleem heb vanwege mijn kijker, zal het een OAG moeten worden. Ik neem aan, dat dit geen problemen oplevert? Ik zag trouwens dat de Lacerta door TS geleverd kan worden.

Scroll to Top