- starry-night.nl - http://www.starry-night.nl -

4. Majestueuze bergen

We gaan van de zeeën en de kraters die we eerder hebben besproken door de valleien en breuklijnen naar de bergen.

Deze bergen kunnen zeer indrukwekkend zijn in het bijzonder als zij van de zijkant worden belicht (gezien vanuit het perspectief van de berg als de zon rijst of ondergaat).

Om het zoeken wat makkelijker te maken bevinden alle bergen die we bespreken zich rond de randen van Mare Imbrium, de op één na grootste maanzee zoals besproken in deel 1 van de maangids.

majestueuze-bergen

Montes Carpatus en Montes Apennius:

Kijk noordelijk van Copernicus en je zult een breed bergmassief vinden genaamd Montes Carpatius. Dit bergmassief markeert de zuidgrens van Mare Imbrium en volgt de “kust” lijn van de zee. Volg de lijn naar het oosten voorbij Eratosthenes en je arriveert bij de magnifieke Appennine bergen welke de zuidoost grens van Mare Imbrium markeren.

Montes Caucasus:

Montes Caucasus

Noordelijk en nog steeds de contouren van Imbrium volgend ligt Montes Caucasus die enigszins misplaatst lijkt met haar meer noordelijke ligging t.o.v. de Imbrium grens. Er liggen enkele prachtige kraters richting het westen van deze regio inclusief de Archimedes krater met een diameter van 80 km, de 39 km brede Autolycus, de 53 km brede Aristillus en de 56 km brede Cassini krater welke de rand vormt van de 2 smallere kraters Cassini A en B.

Montes Alpes en Vallis Alpes:

Richting het noordwesten van Cassini ligt de indrukwekkende Montes Alpes. Dit zijn de Maan Alpen inclusief de Maan versie van de Mont Blanc maar dan met de toepasselijke naam: Mons Blanc. De Montes Alpes zijn doormidden gesneden door het kanaal Vallis Alpes. De Montes Blanc en haar kenmerken zijn een prachtig zicht door een telescoop.

Montes Jura:

Montes Jura

De krater met de donkere lava bodem Plato ligt westelijk van de Montes Alpes. Plato’s kenmerken zijn besproken in deel 2. In deel 1 omschreven we de deels cirkelvormige Sinus Iridum de grens van deze baai wordt gevormd door het Montes Jura bergcomplex.

Montes Recti, Montes Teneriffe en Piton:

Het noordelijk liggende en binnenste deel van Mare Imbrium heeft ook indrukwekkende bergmassieven inclusief  Montes Recti, Montes Teneriffe direct zuidelijk van Plato en een eenzame bergpiek Piton. Bekijk Piton als de terminator dicht bij staat en een indrukwekkende driehoekige schaduw over de bodem van Mare Imbrium werpt.

Copyright © 2016 starry-night.nl