1. De Maanzeeën

Ondanks hun naam, zijn de maanzeeën enorme vlaktes van gestold lava. De vlakten hebben een donker uiterlijk op het maan oppervlak. Veel maanzeeën zijn groot genoeg om met het blote oog te zien.

maangidsmap

Probeer onderstaande maanzeeën zelf te lokaliseren met het blote oog:

Mare Imbrium en Mare Serenitatis:

Mare Imbrium is een enorm cirkelvorming zee met een diameter van 1223 km. De kleine Mare Serenitatis (doorsnede 644 km) kan aan de oostkant van Mare Imbrium gezien worden. Richtingen op het maanoppervlak zijn hetzelfde als op een normale landkaart. Noord boven, zuid onder, west is links en oost is rechts.

Mare Tranquillitatis:

Mare Tranquillitatis

Deze maanzee heeft ongeveer dezelfde omvang als Mare Serenitatis en ligt ten zuidoosten van laatstgenoemde. Dit is de zee waar Neil Armstrong zijn “giant leap for mankind” heeft gemaakt toen hij de eerste menselijk voetafdruk op het maanoppervlak aller tijden heeft gemaakt. Apollo 11’s Tranquility basis ligt dicht in het zuidoosten van deze zee.

Mare Fecunditatis:

Mare Fecunditatis

De enorme en nogal onopvallende regio ten oosten van Mare Tranquillitatis is Mare Fecunditatis. Ondanks dat de diameter overeenkomst met Tranquillitatis is deze zee moeilijker te herkennen.

Mare Crisium:

Mare Crisium

De meeste maanzeeën zijn onderling verbonden. De volgende maanzee is echter een uitzondering: Mare Crisium is een geïsoleerde ovaalvormige zee ongeveer 563 km in doorsnede.

Mare Nectaris:

Mare Nectaris

Als het je gelukt is om Mare Crisium te vinden en te zien probeer dan de Mare Nectaris te vinden welke zuidelijk ligt tussen het raakvlak van Tranquillitatis en Fecunditatis. Nectaris vinden kan moeilijk zijn omdat haar bodem overlicht raakt door de hogere bergachtige omgeving.

Mare Nubium en Mare Humorum:

De uitdaging neemt toe, Mare Nubium kan een uitdaging voor je ogen zijn. Ondanks dat Nubium groot is ontbreekt het aan duidelijk herkenbare grenzen. Mare Humorum (370 km) ligt zuidelijk t.o.v. Nubium regio en is ondanks dat zij kleiner is toch makkelijker te zien dan de 724 km brede Mare Nubium.

Mare Vaporum:

Mare Vaporum

Dicht bij het centrum van de maanschijf ligt Mare Vaporum. Vaporum ligt direct zuidelijk van Mare Serenitatis. Ondanks de diameter 225 km breed is Serenitatis door haar nabijheid bij Serenitatis te zien als een “plukje” donkergebied hangende onder the grotere zee.

Oceanus Procellarum:

Oceanus Procellarum

De regio tegen de westelijke rand van de maan wordt gedomineerd door de grootste maanzee: Oceanus Procellarum. Dit is een enorme lava vlakte van ongeveer 1609 km x 772 km. Bijgevolg is zij niet moeilijk te zien bij een bijna volle maan, of in de wassende fase van de maan cyclus.

Mare Frigoris:

Mare Frigoris

De meest noordelijke zee is Mare Frigoris genaamd en loopt van de meest noordelijke rand van Oceanus Procellarum over de top van Mare Imbrium alvorens contact te maken met de noordelijke grens van Mare Serenitatis. Integenstelling tot de andere meer ronde maanzeeën is Mare Frigoris lang en dun.

Sinus Iridum:

Sinus Iridum

Onze laatste zee is tamelijk smal maar toch redelijke opvallend. De naam zee is eigenlijke onjuist, Iridum staat eigenlijk bekend als een baai (sinus). Sinus Iridum ligt aan de noordwest hoek van Mare Imbrium. Iridum is nog net te zien als de terminator (de grens tussen het verlichte en het onverlichte deel van de Maan) dichtbij staat.

Copyright © 2016 starry-night.nl