- starry-night.nl - http://www.starry-night.nl -

De Orion-Cygnus arm

Het vierde kenmerk van de galactische structuur is onze eigen Orion-Cygnus arm. De binnenste grens wordt gemarkeerd door het Grote Rift van interstellaire materie van Deneb noordoostelijk tot Alpha Centauri richting het zuidwesten.

De binnenste grens van de Orion-Cygnus arm raakt het Scorpius-Centaurus gebied welke het merendeel van de helderste sterren van Scorpius noordoostelijk bevat, door Lupus en Centaurus, door Crux in het zuidwesten.

De Orion-Cygnus arm

Sagittarius-Carina arm regio. Image data © Serge Brunier

Dit gebied ligt ongeveer 550 lichtjaren ver in de richting tussen Alpha (α) Lupi en Zeta Centauri en is zeer uitgestrekt met een breedte van 700 lichtjaren en 250 lichtjaren “hoog” en 400 lichtjaren “diep”, vanaf ons waarneempunt gezien. Dit gebied ligt iets dichterbij dan het Grote Rift alhoewel Antares en een paar andere sterren in het hoofd en hart van Scorpius net in de buitenste gebieden van het Grote Rift liggen. Behalve de M-klasse Superreus Antares, zijn alle sterren in het Scorpius-Centaurus gebied B0, B1 en B2 main-sequence en Superreus sterren. In een verrekijker is het kleurcontrast tussen de oranje Antares en de zilverblauwe Sigma (σ) Tauri en Tau (τ) Tauri (respectievelijk noordwestelijk en zuidoostelijk) absoluut prachtig. Alle 3 sterren passen in het zelfde beeldveld.

 M 4: verrekijkers laten ook de heldere m5,7 bolvormige sterrenhoop M 4 en 1,3° westelijk van Antares zien. In een 10×50 verrekijker laat M 4 zich als pluizige lichtvlek zien. Het is één van de 3 dichtsbijstaande bolvormige sterrenhopen op ongeveer 7200 lichtjaren weg. Dit is ongeveer dezelfde afstand als de Sagittarius-Carina arm. Bolvormige sterrenhopen zijn echter te oud om echt deel te zijn van spiraal armen. Spiraal armen veranderen (relatief gezien) snel, verdwijnen en hervormen zichzelf op een schaal van miljarden jaren. De meeste bolvormige sterrenhopen lijken evenoud als de Melkweg zelf.

M 4 ligt op een aardige afstand van de Sagittarius-Carina arm op ongeveer 16° van haar centrum. Waarnemers IN M 4 zouden een prachtige blik hebben in de Sagittarius-Carina arm. Omdat M 4 buiten de interstellaire materie van de Melkweg ligt zou iedere waarnemer in M 4 een beter blik op het binnenste van de Melkweg hebben dan wij.

Copyright © 2016 starry-night.nl