- www.Starry-Night.nl - https://www.starry-night.nl -

Cancer (Kreeft)

CNC In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 1 maart. Zichtbaar van december t/m mei.

In de Griekse mythologie werd Cancer gestuurd om Hercules af te leiden terwijl hij met het monster Hydra vocht. De kreeft werd verpletterd onder Hercules’ voet, maar als beloning voor zijn moeite plaatste Hera hem tussen de sterren. Het zodiakale teken stelt de scharen van de kreeft voor.

Millennia geleden bereikte de Zon haar zomersolstitium (haar meest noordelijke positie, declinatie 23,5 graden Noord) wanneer zij zich voor dit sterrenbeeld bevond. Het stond toen boven een noorderbreedte die we de kreeftskeerkring noemen. Ten gevolge van de precessie is de meest noordelijke positie van de Zon nu westwaarts, naar de rand van Gemini en Taurus, verschoven.

Cancer ligt tussen Gemini en Leo, twee van de pronkstukken van de hemel. Hij heeft geen ster die helderder is dan m4 en zijn faam berust op zijn lidmaatschap van de zodiak (de dierenriem) en de fraaie M 44.

CNC

 Praesepe of Bijenkorf (M 44): Dit is een van de mooiste open sterrenhopen, goed zichtbaar met een verrekijker in de stad en met het blote oog vanaf een donkere plaats. Er zijn meer dan 200 sterren in Praesepe, verspreid over 1/1/2 graad, en het best te zien met een verrekijker.

M 44 © Jeroen Moonen

 M 67: Deze open sterrenhoop heeft 500 zwakke sterren, verspreid over 1/2 graad. Je kunt hem vinden met een sterrenkijker, maar het beste zicht krijg je door een kleine telescoop met een oculair met kleine vergroting.

M 67
M 67 © Jeroen Moonen

 R Cancri: Deze heldere langperiodiek veranderlijke is gemakkelijk te zien door een verrekijker wanneer ze nabij haar maximale magnitude 6,2 is. Ze varieert naar 11,2 en terug in bijna exact 1 jaar.

 Zeta (ζ) Cancri: Een dubbelster voor kleine telescopen. De m5 en m6 sterren vormen een binair systeem met een omtrektijd van iets meer dan 1000 jaar.

 Iota (ι) Cancri: Een 4m gele reus met een mooie contrasterende m7 blauw witte begeleider, net zichtbaar in 10×50 verrekijkers maar makkelijk te zien door kleine telescopen.