Draco (Draak)

DRA In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 1 juli. Circumpolair.

Dit sterrenbeeld is circumpolair op een groot deel van het noordelijk halfrond en is het best te zien in de warmere zomermaanden. De Draak, een groot zwak sterrenbeeld, is moeilijk te vinden omdat hij zich slingert tussen Ursa Major, Boötes, Hercules, Lyra, Cygnus en Cepheus.

De Chaldeeën, Grieken en Romeinen zagen er allemaal een draak in, terwijl het dier in de hindoe mythologie als alligator optreedt. De Perzen maakten er een mensetende slang van.

Draco is in verband gebracht met een aantal Oudgriekse verhalen. Een draak bewaakte de toegang tot de tuin der Hesperiden waar de gouden appels groeiden, en werd door Hercules gedood. En Athena gooide een draak in de lucht nadat die haar had aangevallen terwijl ze tegen de Titanen streed.

Thuban, Alpha (α) Draconis, de helderste ster in de constellatie, was in de oudheid de poolster, maar de precessie van de aarde heeft de pool sindsdien naar Polaris verschoven.

Draco Nu (ν) Draconis: De zwakste van de vier sterren in de kop van de draak maar ook een makkelijk te splitsen dubbel. Nu (ν) bestaat uit twee identieke sterren beide van m5 en wordt beschouwd als een van de mooiste dubbelsterren voor verrekijkers.

 Psi (ψ) Draconis: Een paar van m5 en 6 sterren te splitsen met een kleine telescoop.

 16 en 17 Draconis: Een ver uit elkaar staand sterrenpaar makkelijk te zien door verrekijkers. De helderste van de twee, 17 Draconis, kan verder gesplitst worden door een telescoop met hoge vergroting.

 39 Draconis: Een ster door een kleine telescoop te splitsen als dubbelster met een lage vergroting. Hogere vergroting splitst de heldere componenten in paren van m5 en 8.

 NGC 6543: Deze planetaire nevel (ook bekend als “The Cat’s Eye Nebula”) van m8 ligt halverwege de sterren Delta (δ) en Zeta (δ) Draconis. Hij is helder blauw-groen, maar je hebt een sterkere vergroting nodig om de kleine wazige schijf te vinden.

 Quadrantiden: Dit is een van de sterkste meteorenregens. De maximale activiteit situeert zich rond 3 januari en duurt maar een paar uur.

Scroll to Top