Lynx

LYN In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 20 februari. Zichtbaar van november t/m juli.

Lynx, met maar één ster van m3, is een van de moeilijkste vindbare sterrenbeelden en vult het gat tussen Ursa Major en Auriga.

Johannes Hevelius bracht dit beeld omstreeks 1690 in kaart en noemde het vermoedelijke Lynx omdat je lynxogen nodig hebt om het te zien. Datzelfde geldt voor zijn deep-sky-objecten.

LYN

 12 Lyncis: Een ster die door een telescoop zich laat scheiden in een m5 en m7 component. Telescoop diameters van 75mm of meer zullen de helderste m5 ster weer verder scheiden in een paar van m5,5 en m6,1 met een omtrektijd van ongeveer 700 jaar.

 19 Lyncis: Een sterrenpaar van m6 en m7 en een m8 compagnon, zichtbaar door kleinere telescopen.

 38 Lyncis: Een dicht bij elkaar staande dubbel van m4 en m6. Een telescoop van minimaal 75mm is nodig om het paar te scheiden.

 NGC 2419: Dit is een erg zwakke en verre bolvormige sterrenhoop, op een 7 graden ten noorden van Castor, de helderste ster in Gemini. Hij staat meer dan 60 graden af van alle andere bolvormige. Met 210.000 lichtjaren bevindt hij zich verder van ons af dan de grote Magellaanse Wolk en ontsnapt hij aan de gravitatie van onze Galaxie. Om die reden noemde de astronoom Harlow Shapley hem de Intergalactische Zwerver. Met een 250mm-telescoop of groter lijkt NGC 2419 op een nevelige kluwen licht.

Scroll to Top