PixInsight Basics – ScreenTransferFunction (SCTF)

Om foto’s die nog niet gestretched zijn, de zogenaamde lineaire data, te kunnen bekijken heeft PixInsight (PI) een reuzehandig tooltje: de ScreenTransferFunction (SCTF).

Veel, met name beginnende, PixInsight -gebruikers gaan nog wel eens de mist in met lineaire en niet-lineaire data, vandaar deze korte tool omschrijving.

Als je een image die direct uit je CCD of DSLR afkomstig is in PixInsight  opent dan zie je hoogstwaarschijnlijk een zwart vlak met hooguit hier een daar een wit puntje en misschien een hintje van een nevel. Dit komt omdat de data in de foto lineair is: alle data bevindt zich in het linkse gedeelte (richting het zwart) van het histogram zoals dit voorbeeld laat zien:

histogram

Open in het menu onder Process Explorer-> All Processes de ScreenTransferFunction. Je krijgt dan dit venster te zien:

:STF

De belangrijkste functie van dit venster is: het op het scherm stretchen van je data. Je doet dit met het knopje dat lijkt op een radioactief symbool. Als je hierop klikt wordt de foto gestretched en de data zichtbaar. Maar let op: dit stretchen gebeurd alleen op het scherm. Met de data zelf gebeurd niets.

Het enige dat de SCTF doet is de foto visueel stretchen om de data zichtbaar te maken. Veel functies in PixInsight worden toegepast op lineaire, dus niet-gestretchte data.

tip: door op het unlink icoon te klikken (het kettinkje) linksboven in de SCTF tool, unlink je de RGB kanalen, de typisch rode kleur na raw conversie (van DSLR images) verdwijnt nu, het typisch groenachtige (een DSLR CCD-sensor is gevoeliger voor groen) is nu duidelijk zichtbaar.

OmCapture in een oogopslag te kunnen zien of je te maken hebt met een niet-lineaire foto of een foto die lineair is en waarop de SCTF is toegepast, kun je even kijken naar het tabje dat linksboven aan de foto vast zit en waarin de naam van de foto staat. Als dat tabje is voorzien van een groene lijn (zie voorbeeld) dan is het een lineaire foto waarop de SCTF is toegepast. Als dat groene lijntje niet aanwezig is maar de data wel zichtbaar is heb je te maken een gestretchte (en dus niet-lineaire) foto.

Overigens zit er een snelkoppeling van de STCF in de menubalk van PixInsight. Dit is hetzelfde radioactieve symbool als in het venster van de STCF. In de menubalk staat rechts daarvan eenzelfde symbool met een plus-teken erboven.

Copyright © Jeroen Moonen (auteur) & © starry-night.nl 2015

3 comments on “PixInsight Basics – ScreenTransferFunction (SCTF)

  1. KeesScherer

    Goed artikel! Het groene lijntje was mij nog nooit opgevallen.  Misschien handig om nog te vermelden dat ook hier de “new instance” gebruikt kan worden om de stretch door te geven aan HistogramTransformation. (b.v. bij het maken van de “local supportl” kopie bij TGVDenoise.)

  2. Theunissen

    Mee eens! In feite wordt het doorgeven voor het eerst uitgelegd in 8.1 HistogramTransformation eerste (SCTF assisted) stretch. Hier wordt ook naar verwezen in het TGVDenoise tutorial. Ik vind de scope van het artikel perfect, het ondersteunt de tutorials goed.

  3. KeesScherer

    Nog een tip: De instellingen voor SCTF staan op standaardwaarden waarbij b.v. de achtergrondinstelling op 0.25 staat. Vooral na toepassen van b.v. DBE blijkt vaak dat de achtergrond veel meer ruis lijkt te bevatten. Dat is niet het geval, door het verbeteren van de opname met DBE is de standaardwaarde van 0.25 in dat geval te hoog. Ik wijzig dan (via control-klik op het autostretch symbool) de target “background value” naar een lagere waarde totdat ik weer tevreden ben. Pas dan neem ik die instelling over in histogramtransfer. Ook de “shadows clipping” waarde is het proberen van het wijzigen waard. Dit kan allemaal ook via informatie uit de statistics tool, maar uiteindelijk is gewoon ermee spelen veel handiger.

Leave a Reply