- starry-night.nl - http://www.starry-night.nl -

Doe het zelf project: Draadloze AllSky camera met Raspberry Pi

Het draadloze AllSky camera project is niet alleen een leuk project het is zowaar in één keer geslaagd, ook qua software. Dit artikel omschrijft de werkwijze en de gebruikte bronnen om een relatief goedkope AllSky camera zelf te bouwen o.b.v. de Raspberry Pi.

De componenten waarmee ik aan de slag ben gegaan zijn o.a. de ZWO ASI290mc camera en de Raspberry Pi vervat in een waterdichte behuizing. Ik heb het eindresultaat naast de Scopedome op de paal waar ook de AAG Cloudwatcher op staat gemonteerd.

De AllSky camera op de paal.

Ik heb de stappen gevolgd in deze Instructables handleiding.

Neem een Raspberry Pi 2 of 3 (b+) en:

  1. download en installeer Raspbian (Noobs) op een 64GB micro-SD kaart (Edit:Ik ontdekte dat het github script niet goed werkt met Noobs 3.0.1. Noobs 3.0.0 werkt wel goed.)
  2. volg het script op deze Github pagina;
  3. sluit de ZWO camera aan;
  4. log in op de Allsky webserver die nu op de Pi draait vanaf een pc op het huisnetwerk via  http://allsky.local of het ip adres van de Raspberry Pi.
  5. Maak een backup van de micro SD kaart!

De software op de Pi heeft nu alleen nog de coördinaten (Lengte en Breedte graad) nodig om vanaf dat moment vol-automatisch elke nacht wanneer de zon 6 graden onder de horizon is te starten met het verzamelen van beelden. Aan het eind van elke nacht staan de opnamen klaar,wordt er een timelapse gemaakt, een startrail foto en een Keogram.

Het tabblad met fotos, timelapse video etc.

AllSky systeem tab

Allsky settings tab

Op het boodschappenlijstje staan een:

Alles bij elkaar zo’n €250-275,-.

De onderdelen in de behuizing.

De onderdelen in de behuizing.

Het is erg leuk en handig om elke ochtend de timelapse video te bekijken die klaar staat op de Raspberry Pi (of op een server naar keuze). En de afzonderlijk gemaakte opnamen staan ook allemaal in een aparte folder. Op een 64GB Micro SD kaartje is ruimte voor een maand aan opnamen (ik laat deze 14 dagen staan ) en de oudste wordt automatisch gewist. Ook is het mogelijk de opnamen op een aparte USB kaart weg te laten schrijven, de USB interface is sneller en op deze manier gaat je SD-card iets langer mee.

Het beeldveld is met 150 graden precies mijn doelgebied voor opnamen, van poolster tot het zuiden. De meeste mensen zullen een 180 graden lens willen gebruiken, maar dan zie je een cirkel weergave met een net te lage eindresolutie naar mijn smaak.

Tenslotte een paar Youtube videos om het resultaat te laten zien:

Video 1 van 23/24 maart 2019 met 90% maan en overtrekkende bewolking.

Video 2 van 28/29 maart 2019 met 50% maan die om 03:00 uur opkomt samen met de melkweg.

Video 3 van 3/4 april 2019 met 0% maan. Melkweg komt om 03:00 op, de poolster staat rechtsboven. Opgenomen in definitieve behuizing, camera gericht op het stuk hemel waar ik de meeste opnamen maak met de telescoop (Van poolster naar het zuiden richting oosten)

Veel plezier met het bouwen van je eigen AllSky Cam!

Copyright © Kees Scherer (auteur & image data) & © starry-night.nl 2019