Een setup vereenvoudigen met de Eagle 2 Pro

Het laatste jaar begon ik mij steeds meer te ergeren aan de typische ergernissen van onze hobby, kapotte USB kabels, temparatuur gevoelige USB kabels, de setup tijd inclusief problemen oplossen … kortom het bekende verhaal … oplossing: de Eagle 2 Pro van PrimaLuceLab.

De Eagle 2 Pro is in essentie een Intel mini PC (Intel NUC5i5MYBE) gecombineerd met een Power Bridge (Power Management systeem). Oftewel een ideaal en wellicht geniaal apparaat, om met de deur in huis te vallen, de Eagle lijkt geniaal met een klein minpuntje … de prijs.

De Eagle 2 Pro, met de 3 gereguleerde 3 Power poorten.

Één oplossing voor onze typische hobby problemen is vanzelfsprekend niet de Eagle 2 Pro maar wel het vereenvoudigen van de setup. Aangezien ik nog steeds plannen heb voor de bouw van een eigen observatorium maar deze wegens andere prioriteiten steeds weer verschoven wordt begon ik steeds meer te denken aan een tussenoplossing. Een oplossing die de grootste problemen zou oplossen, althans de kans op … minimaliseert en te hergebruiken is in een vaste opstelling. Op starry-night.nl las ik aantal maanden geleden een post over de  Eagle Core van PrimaLuceLab. De Eagle Core viel bij nader onderzoek direct af, de Eagle 2 Pro daarentegen …

De Eagle wordt geproduceerd in 3 varianten: de Eagle Core (custom OS en applicaties, waarschijnlijk Linux gebaseerd en gesloten). De laatste 2 varianten zijn de Eagle 2 en Eagle 2 Pro (Windows 10 Enterprise LSTB en quasi gesloten) zoals door mij besteld. Het verschil zit in CPU (Intel I3 5010, 2.1Ghz vs Intel I5 5300, 2.3Ghz met 2,9Ghz boost), RAM (8GB vs 16GB).

De Eagle is in veel gevallen te gebruiken met een vaste of mobiele setup met nog maar één kabel aan te sluiten, de stroomkabel. De Eagle biedt dus de mogelijkheid om je gehele setup remote aan te sturen, optimaliseert het kabelmanagement en vereenvoudigt de gehele setup. Mijn relatief eenvoudige setup bestaat nog steeds uit een DSLR, 135mm lens (handmatige focussering), guidecamera en montering. Op de Eagle kunnen uiteraard ook focussers, dauwlinten etc worden aangesloten.

Schematische weergave van Eagle2 Pro.

De Eagle bestaat intern uit 2 delen, het mini PC deel (links) en het Power Bridge deel (rechts) in onderstaande afbeelding.

De Eagle 2 Pro van binnen.

De Power Management functie wordt beheerd met een PrimaLuceLab applicatie: Eagle2Manager die het mogelijk maakt om alle Power en 4 USB poorten aan te sturen (On/Off en deels op Voltage output) en te monitoren op stroom verbruik. Voor de stroomvoorziening is dan wel een apart bij te bestellen 12V (5A of 10 A) adapter of een 12V accu benodigd. De Eagle2 Pro is voorzien van 7x12V poorten waarvan 4x12V en 3x (gereguleerde) 0 t/m 12V poorten.

De UI van de Power Management applicatie: Eagle2Manager van PrimaLuceLab.

Voor aansturing van je randapparatuur zijn in totaal 8 USB poorten voorhanden (4xUSB 3.0 en 4x USB 2.0). Alleen de USB 2.0 poorten zijn aan en uit te zetten via de applicatie, de USB 3.0 poorten staan altijd “aan”. Niet geheel toevallig bevinden de USB 2.0 poorten zich op het aparte moederbord van de PowerBridge.

Power regulering op de 3x 0 t/m 12V poorten (rechtsonder afgebeeld).

De Eagle draait op een vooraf geïnstalleerde Windows 10 Enterprise LSTB (Long Term Service Branch) editie. Deze Windows versies zijn bedoeld voor bedrijfskritische toepassingen en worden alleen van security patches voorzien (terwijl alle andere updates worden onderdrukt). De Windows versie die door PrimaLuceLabs wordt geleverd is build 10.0.10240, in feite de RTM (Release to Manufacturing) van W10 (versie 1507) van 29 juli 2015 dit terwijl de laatste LTSB versie 1607 door Microsoft beschikbaar is gesteld op 8 februari 2016.

De eerste keer dat je de Eagle uitpakt en in de handen hebt val direct de kwaliteit van de behuizing op. De behuizing voelt stevig, solide en heeft toch dat typisch Italiaanse (Ferrari?) rode tintje. De eerste ingebruikname van de Eagle behelst niet meer dan de 2 kleine WiFi antennes aanbrengen en de Eagle van stroom voorzien.

De Eagle wordt standaard met AP (Access Point) modus als default configuratie geleverd, d.w.z. dat je met het draadloze netwerk van de Eagle, met de illustere naam: Eagle2PrO00xx moet verbinden middels een RDC (Remote Desktop Connection) applicatie. Vervolgens kun je inloggen met een vooraf geconfigureerde gebruikersnaam: PrimaLuceLab en een op een A4 meegeleverd wachtwoord (opgebouwd uit 4 cijfers).

Het systeem start automatisch de PrimaLuceLab Eagle2Manager applicatie op. In de applicatie kun je onder de geavanceerde instellingen de WiFi van AP naar Host aanpassen (waarmee je de Eagle onderdeel van je eigen draadloze netwerk kunt maken).

De virtuele desktops van de Eagle 2 via Microsoft Remote Desktop voor Mac OS.

De Eagle heeft naast de Eagle2Manager applicatie een aantal andere toepassingen (vooraf) geïnstalleerd, het Ascom 6.2 platform (zonder telescoop drivers), Cartes Du Ciel, PHD2 (2.6.3.) en tot mijn grote verrassing, FTDI drivers! De welbekende forum vragen over het niet dan wel moeizaam aan de praat krijgen van de USB/RS232 converters is bij de Eagle niet van toepassing, mijn op een FTDI chipset gebaseerde converter werkte direct (zoals Plug and Play ooit bedoeld was).

PrimaLuceLab probeert van de Eagle enigszins een “gesloten” systeem te maken (zonder verbinding met het “gevaarlijke” internet). Internet is echter handig, ook voor onze toepassing. Het is uiteraard toch mogelijk om je eigen software te gaan gebruiken, via een USB stick, netwerktoegang of toch via de Internet browser (IE). Internet Explorer is in de Eagle installatie enigszins verborgen en alleen op te starten rechtstreeks vanuit de C:\Program Files (x86)\Internet Explorer folder. Nu is het mogelijk om direct Google Chrome te downloaden en te installeren en IE 11 weer snel af te sluiten.

De volgende stap is om je eigen software te downloaden en te installeren in mijn geval de update naar versie 6.3 van het Ascom platform, Stellarium, StellariumScope (voor toegang tot het Ascom platform in Stellarium), PHD2 versie 2.6.4, BackYardEOS, AstroTortilla en Alignmaster. Voorts heb ik nog TheSkyX en SequenceGeneratorPro geïnstalleerd beiden voor toekomstig gebruik.

Na de installatie ben ik wat verder in de Windows 10 installatie gaan graven en viel het mij op dat ik i.p.v. de opgegeven 16GB RAM werkgeheugen Windows niet meer dan 12GB kan alloceren. Een korte email naar PrimaLuceLab bevestigde mijn vermoeden, iemand heeft één van de twee geheugenbank gevuld met een 4GB geheugenstrip (zoals gebruikt in de Eagle 2 met 8GB RAM), PrimaLuceLab stuurt mij een 8GB strip na (zelf in te bouwen). Toch een gevalletje kwaliteitscontrole.

Na deze eerste installatie heb ik alle normale applicaties geopend, en de setup op “het droge” een aantal uren laten draaien. T.o.v. van mijn normale VMWARE Fusion installatie (Windows 10 op Mac OS) vind ik het systeem aanzienlijk stabieler draaien. De kwaliteit van de draadloze RDC connectie is goed (let wel, alleen nog binnen getest), het systeem reageert snel en de Eagle2Manager applicatie is een genot.

Een van de voordelen van de Power Management functie is voor mij althans het bekende probleem dat als Backyard EOS niet meer reageert dit makkelijk is op te lossen door in voorkomende gevallen de stroom op de camera voedingspoort uit/aan te zetten. De “advanced settings” van de Eagle2Manager applicatie bieden tevens de mogelijkheid om een “startup” en “before shutdown” scenario te configureren op basis van de huidige situatie.

De “startup” en “before shutdown” scenarios.

Terugkomende op de prijs, om al je randapparatuur te verbinden ben je min of meer verplicht deze ook bij PrimaLuceLab af te nemen (door het gebruik van specifieke connectoren). Ik heb 3 kabels mee besteld, voor de stroomvoorziening van mijn DSLR, montering en de voedingskabel van mijn accupack. Alle kabels (inclusief stekkers/connectoren) behalve die van het accupack voelen priegelig, de prijs van de individuele kabels is echter premium. Ik denk dat de WiFi antennes wellicht ook wat aan de kleine kant zijn, ik zal deze waarschijnlijk vervangen door high gain antennes afhankelijk van het WiFi bereik als de setup eenmaal gebruikt wordt.

Uiteraard is het nog veel te vroeg voor een eindconclusie, de eerste indruk is echter heel goed, de praktijk en levensduur zal uitsluitsel brengen, geniaal product of een dure miskoop. Duur inzake gebruikte techniek en materialen maar geniaal in de combinatie. Wordt vervolgd …

Copyright © starry-night.nl 2017

Meer informatie over de Eagle varianten via de producent/leverancier: https://www.primalucelab.com/astronomy

7 thoughts on “Een setup vereenvoudigen met de Eagle 2 Pro”

  1. Veeeery nice, mooie alles-in-1 oplossing. Maar ik zou dus met mijn 3D printertje een behuizing kunnen maken voor die mini-pc van 350 Euries en klaar is kees? :)

  2. Ik weet niet of Kees al klaar is :-) … ik weet wel dat je dan de Power Bridge integratie mist. Misschien moet ik PrimeLuceLab eens vragen of ze de Power Bridge inclusief software en drivers los verkopen :-) …

  3. Ja de powerbridge is dan nog wel even knutselen, maar ik moet zeggen dat me dat best een leuk projectje lijkt. Te duur voor mij, maar goede inspiratie!

  4. We zijn nu drie jaar verder. Welke acquisitie software gebruik je nu? SGP, APT, CCDciel of The SkyX? Ben benieuwd.

    Wim Engels

Leave a Comment

Scroll to Top