Anti-meridian flip en SGP

 • This topic contains 1 voice and has 0 replies.
Viewing 1 post (of 1 total)
 • Author
  Posts
 • #23260

  InFINNity Deck
  Participant
  posts: 269

  Onlangs zijn Rob (@musquetier) en ik toevalligerwijs tegelijkertijd aan IC342 begonnen. We hadden dit niet afgesproken, maar kwamen beide voor dezelfde verassing te staan: de anti-meridian-flip. Het blijkt dat Sequence Generator Pro (SGP) hier niet mee overweg kan. Waar bij de normale meridiaanspassage SGP de montering keurig laat flippen, was bij de anti-meridiaanspassage de enige flip de volgende ochtend bij ondergetekende te bespeuren… 😉

  Dit probleem op zowel het 10Micron- als het SGP-forum gepost, maar zonder resultaat. Om toch aan die kant te kunnen fotograferen de volgende oplossing bedacht:

  – De Sequence opgesplitst in twee events;
  Event 1 loopt door tot een aantal minuten voor de anti-meridiaanspassage;
  Event 2 mag niet beginnen voor een paar minuten na de anti-meridiaanspassage;
  Event 2 begint met een Slew-to-object.

  Hoe lang Event 1 mag zijn, is afhankelijk van de tijd tot aan de anti-meridiaanspassage en het temperatuursverloop tijdens het fotograferen. Gedurende Event 1 zal SGP een aantal keren de auto-focus-run uitvoeren en Event 1 mag het liefst niet zover uitlopen dat de montering automatisch stopt (dit om schade te voorkomen). Mijn set-up staat toe tot circa 30 minuten na de anti-meridiaanspassage door te blijven volgen. Circa 20% van de sequence-tijd wordt besteed aan focussen, dus als de sequence 3 uur voor de anti-meridiaanspassage begint, wordt er circa 35 minuten gefocussed en loopt Event 1 dus 35 minuten uit. Ik plan Event 1 dus zo dat deze circa 5 tot 10 minuten voor de anti-meridiaanspassage klaar is (volgens de planning van SGP). In werkelijkheid zal Event 1 dus verder doorlopen, maar niet zover dat de montering stopt met volgen.

  Event 2 mag niet eerder beginnen dan een paar minuten na de anti-meridiaanspassage (dit tijdstip is op te zoeken in Stellarium etc.). In SGP kan dit per event worden ingesteld. Zolang Event 1 loopt, zal Event 2 niet starten. Mocht Event 1 onverhoopt toch voor de anti-meridiaanspassage klaar zijn, dan begint Event 2 pas als het starttijdstip gehaald is. Doordat Event 2 met een Slew-to-object begint, zal de montering automatisch de kijkers naar de juiste kant van de opstelling sturen.

  Dat dit in de praktijk werkt, is te zien op deze video (de oplettende kijker ziet de Grote Beer ;-)):

  Nicolàs

  PS ondanks de bewolking was dit toch nog een succesvolle sessie, nog geen 10% van de subs mislukte.

  • This topic was modified 2 months ago by  InFINNity Deck. Reason: Link naar IC342 op SN toegevoegd
  • 2 people like this.
Viewing 1 post (of 1 total)

You need to log in or to reply to this topic.