NGC6960, bezig met bewerken in Pixinsight

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 23 total)
 • Author
  Posts
 • #16740

  Franken
  Participant
  posts: 20

  Hallo allemaal , ben nog een groentje in het bewerken maar al een tijdje bezig met het proberen.

  hopelijk op dit forum wat ondersteuning. Heb al veel gehad aan de video,s van kees , aangezien mijn engels niet super is.

  nu kom ik het volgende tegen in mijn bewerking van een gedeelte van de sluiernevel. Hoe kom ik van die overheersende blauwe sterren af.

  • 1 person likes this.
  #16747

  Theunissen
  Keymaster
  posts: 1072

  Ik zou eens beginnen met te kijken naar de kleur calibratie, toevallig is PI wat makkelijker geworden op dit gebied, zie dit draadje:

  http://www.starry-night.nl/forums/topic/eerste-pcc-photometriccolorcalibration-poging/

  #16748

  Groenewold
  Participant
  posts: 1175

  Qua fotografie-advies zit je hier uitstekend Ronn. 😉 Apart fenomeen in je foto, lijkt erop alsof de ster in zijn geheel blauw is, hoe heb je het plaatje precies gemaakt (qua stappen)?

  #16752

  KeesScherer
  Participant
  posts: 1486

  Ronn, om goed te weten wat we hier zien (behalve NGC6960 natuurlijk) is het van belang te weten hoe de opname gemaakt is. Welke telescoop, camera, aantal sub opnamen in de stack, flats, darks, bias. En hoe de stack is gemaakt. Ik neem aan dat het een RGB samengestelde opname is?

  #16753

  Franken
  Participant
  posts: 20

  Ja een beetje summier van mij . welnu ik gebruik een Photonewton 8 inch van Robtics. ik heb een Atik 414ex met bij behorende efw filterwiel plaats voor 9 filters 1,25. Heb op het moment een R G B HA L filter. De foto van een gedeelte van NGC 6960 bestaat uit opnames van 5 min. RGBL 12x en de Ha  32 x5 min. opgenomen over verschillende nachten.

  Gestacked in PI met batch preprocessing en daarna met de video,s van kees stap voor stap bewerkt. Ook komen de andere kleuren van de foto erg onnatuurlijk over. Alvast bedankt voor het meedenken.

  Ronn

  #16755

  KeesScherer
  Participant
  posts: 1486

  Het is duidelijk dat het blauwe kanaal totaal niet goed is uitgelijnd met de andere kanalen. Het B kanaal is 180 graden gedraaid. Dit is het best te zien aan het grote blauwe ster-beeld bovenin. Dus ik zou om te beginnen de opnamen voor R, G en B openen in Pixinsight en kijken of het beeldveld wel een beetje overeen komt. En dan alleen kijken naar R, G en B, en daar een nieuwe registratie van doen.

  • 1 person likes this.
  #16758

  Franken
  Participant
  posts: 20

  Hoi Denktank ,

  het blauwe kanaal is inderdaad het probleem na de stack is hij niet goed uitgelijnd en volgens mij heeft hij om de een of andere reden een andere afmeting. dat iszeer goed mogelijk aangezien ik het blauwe kanaal een dag later heb opgenomen. ik voeg ff een screenshot bij.

  hoe kan ik de opnames van b aanpassen aan de rglha voor het stacken. de opnames zijn niet gespiegeld.

  #16761

  Franken
  Participant
  posts: 20

  Is het trouwens normaal dat het blauwe kanaal minder details geeft ? Is dit altijd zo voor dit kanaal ?

  #16762

  KeesScherer
  Participant
  posts: 1486

  Het blauwe kanaal zou juist hele specifieke delen van de nevel (De O3) moeten weergeven, dus er is zo te zien iets mis met de blauwe opname. maar zoals je in de mijn post kan zien is het blauwe kanaal ook nog eens 180 graden gedraaid. In ieder geval in de jpg die ik gescheiden heb in R,G en B. Concentreer je eerst alleen op de RGB opname en laat Ha en L even links liggen.

  #16763

  Franken
  Participant
  posts: 20

  Hoi Kees , bedankt voor het snelle reageren.  ik ben nu inderdaad bezig met alleen rgb , volgens mij zit er een afwijking in het beeldveld van blauw t.o.v. de andere kanalen. Is er een mogelijkheid om alle opnames voor het processen aan , hetzelfde beeldveld te geven ? Heb net RGB 1 x 5 min gemaakt en daar is de vervelende blauwe kleur niet te zien.

  #16765

  KeesScherer
  Participant
  posts: 1486

  Ronn, het staralignment proces zorgt voor een goede ster uitlijning, ook wanneer het beeldveld wat verschoven is. (Trouwens, opnamen, foto’s moet je uploaden met de knop voor foto rechtsonder , niet met de knop voor “Attachements, no images”). Het is denk ik zaak om elke sub even apart te openen voordat je er een stack van maakt. Misschien zitten er wel hele foute opnamen tussen.

  #16768

  Franken
  Participant
  posts: 20

  Heb net via batch preprocessing de rgb data bewerkt en hier is het al iets beter.

  #16769

  Franken
  Participant
  posts: 20

  Heb voor de liefhebber de data op WeTransfer gezet , De specialisten zien waarschijnlijk gelijk waar de fout zit. Indien jullie zin hebben om de data eens grondig te onderzoeken , Be my Guest !

  https://we.tl/tsH8q6En6g

  • 2 people like this.
  #16770

  Groenewold
  Participant
  posts: 1175

  Stukken beter Ronn en mooi behoudt van de sterkleuren! Hier stoeien mensen vaak mee. Ik ga vanavond ook eens met je data spelen, altijd leuk.

  #16773

  KeesScherer
  Participant
  posts: 1486

  Van het blauwe kanaal zijn opnamen 1 t/m 4 niet goed, de achtergrond waarde van opname 1 is 7x zo hoog als van frame 12. Waarschijnlijk door hoge bewolking. Bij Groen is het verschil tussen opname 5 en 17 zelfs een factor 10 hier zou ik de eerste 2 frames wegdoen (nrs 5 en 6). Verder zie ik dat de masterflats geen flats zijn. Dat is ook de mening van Pixinsight, die zegt na het laden van een masterflat dat er geen masterflat aanwezig is. De masterflats zien er uit als materbias en de Ha masterflat ziet er uit als een dark. Er is dus iets mis met de manier waarop je deze hebt gemaakt of benoemd…..

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 23 total)

You need to log in or to reply to this topic.