C/2020 F3 NEOWISE op 17-18 juli 2020

 • This topic contains 1 voice and has 0 replies.
Viewing 1 post (of 1 total)
 • Author
  Posts
 • #23639

  InFINNity Deck
  Participant
  posts: 293

  De nacht van 17 op 18 juli was het weer helder en dus stond de koepel van InFINNity Deck weer open. De komeet C/2020 F3 Neowise was met het blote oog mooi te zien, tijd voor wat opnames dus. Na eerst een uurtje met het blote oog en met de Celestron C11 gekeken te hebben, ging om middernacht de SkyWatcher Esprit 150ED met ZWO ASI1600MM Cool Pro aan. De eerste sessie had ik vier series LRGB geschoten van 5 x 2s L, en 4 x 5s R, G en B. Nadeel van deze manier is dat de sterren als stippellijntjes op de foto komen, niet echt fraai. De tweede serie, 20 minuten later, bestond uit 30 x 2s L en 12 x 5s R, G en B, dus 240s in totaal. In de foto zijn de sterren nu als getrokken wit-rood-groen-blauwe strepen te zien.

  De baan van Neowise had ik van te voren in de 10Micron GM300HPS montering geladen, waardoor het mogelijk werd de komeet unguided te volgen. Deze methode heeft als groot voordeel dat in de processing gestacked kan worden zonder aan te geven waar de komeet zit, dus gewoon de afbeeldingen op buitenmaat op de elkaar leggen en stacken maar. Het stacken is gedaan met DSS (dus zonder de komeet aan te wijzen), combineren van RGB in PSP en vervolgens in PSP de luminance als laag erbovenop gelegd. Tot slot in PSP nog wat aan de curven getrokken en wat ruisreductie gedaan met als bijgaand resultaat. Na de eerste keer bewerken bleek dat door deze manier van werken in combinatie met refractie, veroorzaakt door de lage stand van de komeet, blauw 2 pixels te hoog zat ten opzichte van groen en rood 1 pixel te laag. Deze lagen vervolgens opgeschoven en nogmaals samengesteld. De getoonde afbeelding is tot 90% gereduceerd om te kunnen plaatsen, het origineel staat op mijn server.

  Inmiddels liep het tegen enen en besloot ik de ZWO ASI290MMC nog even piggy-back op de Esprit te monteren en met behulp van de ZWO CCTV zoomlens wat opnames te maken in FireCapture. Gekozen voor een sluitertijd van 3 seconden en filmpjes van circa 2 minuten. De filmpjes gestacked in AutoStakkert, daarbij de komeet als ankerpunt aangegeven. Het resultaat iets bewerkt in PSP.

  Tot slot nog een uurtje met de Galileo Telescoop waargenomen. Deze telescoop heeft een brandpuntafstand van 1490mm en een opening van 60mm (f/25). Het objectief is plano-convex, de oculairs plano-concaaf. Opvallend was dat bij vergrotingen van 20x, 30x en 40x de kern van de komeet goed zichtbaar was, maar dat alleen bij een vergroting van 7.5x (-200mm oculair) ook de staart goed te zien was.

  Om twee uur trok er mist binnen en was het gedaan met de pret. Hopelijk vanavond weer een kans, maar deze avond was in ieder geval zeer geslaagd!

  Nicolàs

  • 4 people like this.
Viewing 1 post (of 1 total)

You need to log in or to reply to this topic.