De zon op 31 juli 2020

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
  • Author
    Posts
  • #23695

    InFINNity Deck
    Participant
    posts: 291

    Eergisteren had ik bezoek van een bevriend wetenschapshistoricus die, net als ik, interesse heeft in de vroege geschiedenis van de telescoop. Samen hebben we voor het eten naar de zon gekeken met zowel de GTT60 (door middel van projectie) en de 80mm Lunt. Met de GTT60 en oculairprojectie konden we activiteit waarnemen: de zon had één minuscuul zonnevlekje die zich bij een 20x vergroting prima liet projecteren. Bij deze vergroting is het echter niet mogelijk de hele zonneschijf te bekijken. Bij 7.5x vergroting was dit wel mogelijk maar was het vlekje niet meer zichtbaar.

    Het zicht met de Lunt was spectaculairder: deze toonde een protuberans van een formaat dat ik de afgelopen twee jaar nog niet had mogen meemaken. De volgende ochtend dus de camera gemonteerd en twee filmpjes opgenomen: eentje met en eentje zonder 4x Barlow. Het zonnevlekje dat we met de GTT60 zagen is op vier uur te zien.

    Nicolàs

    • This topic was modified 3 days, 23 hours ago by  InFINNity Deck. Reason: Afbeeldingen gespiegeld (opnames via diagonaal)
    • 1 person likes this.
    #23704

    Theunissen
    Keymaster
    posts: 1070

    Spectaculair en prachtig inderdaad! Dank voor het plaatsen.

    • 1 person likes this.
    #23707

    engels
    Participant
    posts: 7

    Zeer fraaie opnamen. Heb je nog enige beeldprocessing gedaan?

    Wim

    #23708

    InFINNity Deck
    Participant
    posts: 291

    Hoi Wim,

    dank! Ja, ik heb de volle zon gedaan volgens mijn tweede artikel, de detailopname volgens het eerste, maar dan wel met een inverted histogram in IMPPG (zie tweede artikel).

    Nicolàs

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)

You need to log in or to reply to this topic.