NGC 7380, wizard nebula

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
 • Author
  Posts
 • #16909

  Franken
  Participant
  posts: 20

  Geachte denktank , daar ben ik weer. Heb van de week de scope gericht gehad op de wizard nebula. HA 48 x5 en r g b elk kanaal 1 uur.Is het normaal dat ik over het algemeen veel rood te zien krijg. helemaal geen blauw. wat doe ik verkeerd. doe er ff een printscreen bij

  • 1 person likes this.
  #16910

  KeesScherer
  Participant
  posts: 1457

  HA 48 x5 en r g b elk kanaal 1 uur.Is het normaal dat ik over het algemeen veel rood te zien krijg. helemaal geen blauw. wat doe ik verkeerd. doe er ff een printscreen bij

  De topic titel is niet alleen passend voor het object, maar ook van de verwachting t.a.v. de mensen die het antwoord moeten gaan toveren. Want 48×5 kan ik nog uitleggen als 48x 5minuten, maar RGB elk een uur, is dat ook met 5 minuten subs? Hoe ben je tot dit image gekomen, met welke stappen/ processen/ instellingen?

  #16911

  Groenewold
  Participant
  posts: 1169

  Zoals Kees aangeeft, hoe heb je bijvoorbeeld de Ha gecombineerd met de RGB? Als ik Ha aan het rode kanaal toevoeg en dit overdrijf, dan krijg ik ook een rood plaatje.

  #16913

  Franken
  Participant
  posts: 20

  Hoi kees , ja ik ga er van uit dat het allemaal wizzards zijn op dit forum 😉 . Nee je hebt helemaal gelijk. Ik ben te summier in de omschrijving. Maar goed. de situatie is als volgt. Ik heb 48x 5 min ha geschoten . Maar deze nog niet gebruikt. Ik schiet momenteel alleen in subs van 5 min. (als de bewolking opkomt , dan ben ik maar 1 frame kwijt van 5 min.) misschien wel verkeerd gedacht. ik heb deze Frames R / G/ B gepreprocessed in batchpreprocessing en daarna de RGB gecombineerd in channel combination. da,s tot nu toe eigenlijk alles. dan krijg ik dus bijgevoegde foto. Veel te rood , naar mijn smaak. Ik zie foto,s op internet van dit object in rgb met blauw en geel erin. wat ik ook probeer het blijft tomatensoep. Ik hoop dat het nu wat duidelijker is. Ik ging ervan uit dat je met een uurtje r en een uurtje g en een uurtje b wel wat meer kleur zou zien.

  #16914

  Franken
  Participant
  posts: 20

  Hoi Vincent , waarom zou je dan eigenlijk nog ha schieten , bij objecten die al rood hebben ?

  #16915

  Groenewold
  Participant
  posts: 1169

  H-alpha is een heel specifiek deel van het spectrum en is het deel wat veel nevels uitstralen. De rest van het rood is dus van andere bronnen afkomstig (lichtvervuiling, sterren zelf, etc). Als je alleen R, G, B zou opnemen dan kan je niet zo lang opnemen aangezien je veel meer licht van andere bronnen opvangt. Dus je nevel komt er dan maar zwak uit vaak, met een H-Alpha filter filter je bijna alles behalve dat deel van het sprectrum weg en dus kan je langer opnemen en meer data van de nevel vergaren. Zelfde geldt voor O-III en S-II etc. Ik neem bijvoorbeeld een sterrenstelsel op met mijn DSLR (R, G, B) in vrij korte opnames, en pak de H-alpha delen in 15-20 min opnames en combineer deze dan.

  Als ik iets verkeerd uitleg, corrigeer mij heren. 🙂 Als je overigens wat van je opnames kan delen, dan kunnen we weer eens kijken wat er precies in de kanalen zit en hoe dit te combineren..

  #16917

  Franken
  Participant
  posts: 20

  Hoi Vincent , alles weer opnieuw gestacked. abe erover daarna channelcombination .

  • 1 person likes this.
  #16918

  Groenewold
  Participant
  posts: 1169

  Hier zie je dus dat het rode signaal veel hoger is dan de groen en blauw. Als je die 1:1 mengt dan is het resultaat voornamelijk rood, maar je kan ze ook in een andere verhouding mengen met behulp van PixelMath bijv. maar hier kan beter iemand met mono CCD ervaring advies voor geven.

  #16919

  KeesScherer
  Participant
  posts: 1457

  en daarna de RGB gecombineerd in channel combination. da,s tot nu toe eigenlijk alles. dan krijg ik dus bijgevoegde foto. Veel te rood , naar mijn smaak.

  De schermprint laat een afbeelding met autostretch zien. Is dat met gekoppelde of ontkoppelde kanalen? Indien met gekoppelde kanalen, ontkoppel dan. En daarna natuurlijk backgroundCalibration doen en ColorCalibration. En dan pas de kleur beoordelen.

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)

You need to log in or to reply to this topic.