iOptron CEM120 EC2 besteld

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 23 total)
 • Author
  Posts
 • #24868

  Musquetier
  Keymaster
  posts: 531

  Ik heb twee weekjes geleden de iOptron CEM 120 EC2 besteld, hier zou makkelijk 50 kg op moeten kunnen en heeft bovendien absolute encoders. Nu rustig afwachten… De pier is met wat hulp van Nicolàs hier reeds aangepast. Als het een beetje mee zit zou ik na de zomer weer operationeel moeten zijn voor het nieuwe najaar/winter seizoen…

  • 5 people like this.
  #24873

  InFINNity Deck
  Keymaster
  posts: 521

  Hoi Rob,

  wel erg jammer dat het met die OGEM/Trident niets geworden is. Ik zie dat het alweer ruim anderhalf jaar geleden is dat je schreef

  Aangezien ik nog steeds in afwachting ben van de OGEM (aka Trident) montering en de EQ8 alweer enkele maanden heb verkocht heb ik voorlopig de vertrouwde CGEM mount maar weer op de paal in het sterrenhok gemonteerd.

  Erg spijtig, vooral omdat je eind 2019 ook nog een prachtige RC10 gekocht hebt, die je nog steeds niet hebt kunnen testen omdat ie net een maatje te groot is voor die CGEM. We (ik spreek even voor de andere SN-leden en mijzelf) duimen voor je dat je sterrenhok snel de RC10 het licht kan laten zien en kijk uit naar je eerste foto(‘s)!

  Nicolàs

  #25083

  Musquetier
  Keymaster
  posts: 531

  Hij is in het land, vanavond de montering ophalen bij Robtics, spannend!!!

  • This reply was modified 3 weeks, 1 day ago by  Musquetier.
  • 2 people like this.
  #25086

  Musquetier
  Keymaster
  posts: 531

  Hij is binnen en staat op de paal (dank Robtics en Nicolàs!). Nu de telescoop erop, alles netjes afwerken (kabelmanagement!), poolafstellen en testen!

  • This reply was modified 3 weeks, 1 day ago by  Musquetier.
  • 4 people like this.
  #25092

  Musquetier
  Keymaster
  posts: 531

  Nicolàs is gelijk met de draaibank aan de slag gegaan om een mooi afdekplaatje geschikt voor het voetje van de poolmaster te maken. DANK!!!

  • 4 people like this.
  #25093

  Volman
  Participant
  posts: 56

  Toch handig zo’n goede buurman. Ziet er weer professioneel uit.

  • 1 person likes this.
  #25097

  Bakx
  Participant
  posts: 155

  Tja, we draaien wat af zo met mekaar.

  Deze maakte ik een tijd geleden voor een kennis.

   

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  • 3 people like this.
  #25099

  Musquetier
  Keymaster
  posts: 531

  De RC10 erop gemonteerd. Kabel management moet ik nog fatsoeneren nadit ik wat nieuwe kabels heb geregeld:

   

  • This reply was modified 2 weeks, 5 days ago by  Musquetier.
  • 4 people like this.
  #25104

  InFINNity Deck
  Keymaster
  posts: 521

  Hoi Rob,

  nu alleen nog de camera monteren en wat beter weer! Ik ben razend benieuwd wat die RC10 gaat doen!

  Nicolàs

  • 1 person likes this.
  #25116

  Musquetier
  Keymaster
  posts: 531

  Gisteren voor het eerst in het donker aan de slag geweest. Dat ging nog niet bepaald van een leien dakje:

  Eerst maar eens met een 25mm oculair aan de slag. Snel een slew naar Vega maar geen grote ster in beeld, snel de 35mm oculair erin maar nog steeds geen grote ster te vinden. Zelfs in de zoeker kon ik hem niet vinden. Door de onhandige stand van Vega (bijna in het zenit) maar naar Altair geslewd maar ook hier geen grote ster in beeld of de zoeker… Ook met rond roeren krijg ik Altair niet in beeld en omdat alles zwart is (telescoop, dovetail en hemelachtergrond) krijg ik het niet voor elkaar om de ster te lokaliseren door langs de dovetail de telescoop voldoende uit te lijnen

  De polemaster er dan maar opnieuw opgezet om de pole alignment nog maar eens te checken maar die leek goed te staan.

  Dan maar via platesolving via SGP proberen. Dus de camera erop en focuspunt zoeken van de camera icm de 0,75x reducer en Moonlite focusser. De focusser heeft een wat beperkt bereik maar met wat verlengingsringen aan de reducer (aan de telescoopkant) kom ik uiteindelijk in focus en werkt zelfs de auto-focus-functie van SGP na aanpassen van de parameters naar behoren. Sterren zijn wel wat wolliger dan dat ik gewend ben met beide APO’s maar wat wil je met een focal length van 1500mm (2000mm x 0,75 reducer).

  SGP platesolver (zowel de ingebouwde als de blind solve functie via astronomy.net) krijgt de foto niet geresolved. Ik zit er echt een klere-eind naast en door langs de dovetail te kijken lukt het me nog steeds niet goed om de telescoop zorgvuldig genoeg op de ster te zetten (alles is zwart dus je ziet niks in het donker) om Altair via de sterkvergrotende telescoopof de zoeker terug te vinden.

  Nicolàs nog ff gebeld om te kijken of hij nog ideëen heeft wat er aan de hand kan zijn. De tijd van de montering lijkt goed te staan (DST en timezone) dus dat sluiten we ook uit. Ik denk dat ik toch de Iterate Pole Align moet doen gecombineerd met een Three Star Alignment als ik eenmaal de sterren in beeld weet te krijgen.

  Gefrustreerd dan maar naar Jupiter die inmiddels zichtbaar is geworden en het 35mm oculair er maar weer in. Nu lukt het wel met flink wat roeren om Jupiter in beeld te krijgen. Het plaatje is prima, de banden zijn duidelijk zichtbaar met de 35 en 25mm oculairs en de begeleidende maantjes van Galileo staan in een rechte lijn te stralen.

  De zoeker staat er giga naast en ik krijg met de stelschroeven niet voor elkaar om Jupiter zelfs maar in het blikveld van de zoeker te krijgen. Na wat onderzoek (in het donker) blijkt de zoekervoet sterk naar achter gekanteld te staan door de afronding van de telescoop op de plaats waar deze gemonteerd is. Met wat vulringen onder het voetje lukt het wel en krijg ik de zoeker netjes opgelijnd met het oculair. Ook nog even een sync gedaan om werkelijke de plaats van Jupiter aan de montering door te geven.

  Nu een slew naar Saturnus die bij mij net zichtbaar is boven de begroeing (met een meridiaan flip van de telescoop), deze staat nog niet direct in beeld maar kan redelijk makkelijk worden gevonden alhoewel de zoeker tegen de rand van de sterrenwacht aan kijkt. Wederom een prachtig plaatje van de planeet, compleet met bekende ringen. Weer een sync gedaan om de montering op de hoogte te stellen van de juiste positie van de planeet.

  Inmiddels is het veel te laat en de wekker gaat weer om 7:00 af dus snel onder de wol.

  • This reply was modified 2 weeks ago by  Musquetier.
  • 2 people like this.
  #25119

  InFINNity Deck
  Keymaster
  posts: 521

  Hoi Rob,

  wat een verhaal weer, het leven van de astro-amateur gaat niet over rozen. Zelf was ik gisteren druk met mijn nieuwe kijker en dat ging ook niet vanzelf, anders was ik wel even langs gekomen om te assisteren (of dat zin had gehad is weer een ander verhaal… ;-)). Bij het overzetten van de MicroTouch focusmotor bleek dat de as van de focuser een upgrade gehad te hebben: deze is nu 6mm diameter in plaats van 4mm bij mijn 150ED. Gelukkig heb ik een draai- en freesbank en was de focusmotor snel aangepast, zodat die nu uit te wisselen is. Straks eerst weer een vulbus draaien om hem weer op de 150ED terug te zetten, zodat ik vandaag de zon weer op plaat kan zetten.

  Wat die onnauwkeurigheid van jouw montering betreft: ik vermoed dat die zonder star-alignment niet goed zijn cone-error en de bias in declinatie, rechte klimming en tijd weet (die laatste hebben we gisteren nog wel gecontroleerd). Mijn montering heeft een polar alignment van 5 boogseconden en de Esprit 150ED heeft een cone error van 1 boogseconde. Je zou dus verwachten dat je zonder model zou kunnen werken. Schakel ik het model echter uit, dan resulteert dat in een pointing error van circa 15 boogminuten!

  Vanavond lijkt het weer redelijk weer te worden, ik kan wel even langskomen, bel straks wel.

  Nicolàs

  #25121

  Volman
  Participant
  posts: 56

  Zeker een heel verhaal maar meestal het gevolg van dat je nog even niet weet welke volgorde je moet hanteren. Zorg er eerst voor dat de zoeker en de telescoop op elkaar zijn afgestemd. Als je zeker weet dat de poolas goed staat is in principe een 1 ster alignment voldoende. Met een 3 ster alignment kun je zien wat afwijkingen in de opstelling zijn zoals cone-error en poolas mis-alignment. Begin eerst met een 1 ster alignment. Zet de telescoop in de zero positief. Kies in de controller voor een 1 star alignment kijk in de zoeker om de ster naar keuze goed in het midden te zetten en druk op enter in de controller voor de alignment. Vergeet niet om daarna de sync on target te kiezen. Nu zou de alignment goed moeten zijn. Probeer dit maar eens… anders ff bellen.
  Paul

  #25181

  Musquetier
  Keymaster
  posts: 531

  Vrijdag heeft Nicolàs me geholpen met de poler alignment met de, in de hand controller van de montering ingebouwde routine uit te voeren. Hiermee ga je stap voor stap naar een steeds preciezere polar alignment, hier zijn we een paar uurtjes zoet geweest maar toen stond hij ultra precies op de pool.

  Zaterdag heb ik de drie ster alignement heel secuur gedaan en toen naar de montering met de handcontroller naar M13 gedraaid en wat foto’s gemaakt.

  Het viel me op dat de tijd van de ingebouwde GPS niet altijd goed wordt overgenomen als de spanning op de montering wordt gezet (of het duurt gewoon heel lang om de GPS op te pikken en ik heb dan niet het geduld om daar op te wachten). Wellicht moet ik nog een kijken waar ik de meegeleverde antenne moet zetten (en of deze horizontaal of verticaal moet worden gemonteerd). Ik doe op dit moment een handmatige sync van de tijd vanaf de PC (daar zit een knop op in de het bedieningspaneel van de driver) maar het zou mooier zijn als dit sneller vanzelf gaat.

  Foto 1: een idee van de stergrootte van een foto met de RC10 na auto focus.

  Foto M13: positionering na een slew na de 3 ster alignment…

  • This reply was modified 1 week, 4 days ago by  Musquetier.
  • 2 people like this.
  #25194

  Volman
  Participant
  posts: 56

  Het duurt idd even voor de GPS ontvanger zijn signaal vind. De plaats van de antenne maakt hierbij veel uit. Zet de ontvanger eens aan de westzijde van de bovenplaat aan de zijkant. Zit een magneet in om vast te zetten. Bij GPS ok in de controler wordt een piepje weergegeven. Normaal na ongeveer 1 minuut.

  Paul

  • 1 person likes this.
  #25197

  Musquetier
  Keymaster
  posts: 531

  Vandaag met Nicolàs nog een probleempje aan de focusser verholpen. De koperen ring die tussen de vastdraaiknopjes zitten en de bus die ik in de focusser schuif ontbrak. Met wat hulp van Nicolàs was een nieuwe koperen ring snel gezaagd en pas gemaakt.

  Ik zou overigens liever een schroefverbinding hebben maar dat vereist een nieuwe flens voor mijn 2,5″ Moonlite focusser (de 2″ focusser die bij aanschaf al op de kijker zat gebruikt een andere flens en hiervoor is helaas geen drawtube te krijgen met een (T2) schroef verbinding).

  • This reply was modified 1 week, 3 days ago by  Musquetier.
Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 23 total)

You need to log in or to reply to this topic.