Mars op 4 december 2020

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • Author
  Posts
 • #24339

  InFINNity Deck
  Participant
  posts: 369

  Vanavond een vervroegd sinterklaascadeautje: het was weer even helder!

  Mars staat nog steeds mooi aan de hemel, dus maar weer even een poging gedaan. Opname (rond 21:15 UTC) en verwerking identiek aan de vorige keer.

  Helemaal rechts is Aeria als oranje vlakte te zien met daaronder Sinus Sabaeus. De Mare Australe (het gebied rond de zuidpool) steekt mooi af tegen Mare Erythraeum.

  Nicolàs

  • This topic was modified 1 month, 2 weeks ago by  InFINNity Deck. Reason: Korte uitleg van hetgeen te zien is
  • 2 people like this.
  #24344

  van Overzee
  Participant
  posts: 280

  Mooie foto! Werd vanavond eigenlijk verrast door een heldere hemel. Dat is het voordeel als je een sterrenwacht hebt. Wel alles vanavond uitgelijnd op een nieuwe plek in de tuin.

   

   

  • 1 person likes this.
  #24347

  InFINNity Deck
  Participant
  posts: 369

  Dank je Hans,

  Ook is was verrast, zag het toevallig op buienradar. Ondanks de sterrenwacht was het toch nog een heel gedoe. Ik had sinds 13 oktober niets meer gedaan en dit was de eerste keer dat ik Mars aan het westelijk halfrond fotografeerde, hetgeen betekende dat ik eerst de C11 opnieuw moest collimeren (deze heeft last van mirror-flop). Daarna de ADC goed gezet met de ZWO ASI290MC, camera gewisseld (naar de ZWO ASI174MM) en vervolgens scherpgesteld. Aanvankelijk wou ik dit via SGP doen, maar de transparantie was te slecht en de lichtvervuiling te sterk om voldoende sterren in beeld te krijgen. Voor handmatig scherpstellen was de afstand tussen beeldscherm en focusknop weer net te ver. Dus de autofocuser maar weer in werking gezet en deze via het keyboard bediend. Tenminste, dat dacht ik, maar door de kou (vermoed ik) werkte mijn draadloze toetsenbord niet lekker. Toen bleek ook nog dat FireCapture om de een of andere reden de nodige instellingen kwijt was, pffff….

  Afijn na bijna twee uur (!) prutsen bedacht ik me dat ik misschien beter even binnen kon gaan zitten (lekker warm!) om via TeamViewer het scherpstellen af te ronden. Door de warmte ging alles beter en nog geen 10 minuten later was ik zover dat ik twee series opnames in LRGB kon starten, één om 21:05UTC en de ander om 21:15UTC, die laatste was het mooist. Hierbij ook de eerste even…

  Maar goed, eind goed, al goed, en er zijn weer twee leuke platen geschoten! 🙂

  Nicolàs

  • 2 people like this.
  #24351

  InFINNity Deck
  Participant
  posts: 369

  Nog even een vergelijking met de vorige Mars-opname van de oppositie van 13 oktober jongstleden. Tijdens de oppositie stond Mars op een afstand van 62.7 miljoen km. Ten tijde van de opname van gisteren was dit alweer 100 miljoen km. Hierdoor is de schijnbare diameter geslonken van 22.34″ in oktober naar 13.96″ gisteren, een heel verschil zoals op onderstaande afbeelding met gelijke pixelschaal van 0.11″/px te zien is!

  Nicolàs

  • 3 people like this.
  #24353

  InFINNity Deck
  Participant
  posts: 369

  Celestia is een programma waarmee je het zonnestelsel van alle kanten kan bekijken en dat op elke willekeurige datum. Met deze software heb ik onderstaand vergelijk tussen bovenstaande twee opnames gemaakt. Het mag duidelijk zijn, dan er binnenkort niet veel meer valt te fotograferen wat Mars betreft. Volgend jaar rond deze tijd is de afstand het grootst en zit Mars aan de andere kant van de Zon. Het jaar daarop, rond 30 november 2022 om circa middernacht, is Mars weer in oppositie, maar dan nog maar 17.20″ in schijnbare diameter.

  De cyclus van de opposities duurt circa 15 jaar, echt lekker dichtbij komt ie pas weer rond 10 september 2035, dat is de schijnbare diameter 24.62″. De twee jaar ervoor (5 juli 2033, 22.14″) en erna (11 november 2037, 18.98″) zijn ook nog wel redelijk.

  Even geduld a.u.b…. 😉

  Nicolàs

   

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)

You need to log in or to reply to this topic.