Melkweg fotografie in Nieuw-Zeeland

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 19 total)
 • Author
  Posts
 • #20539

  Groenewold
  Participant
  posts: 1180

  Zoals bekend kan ik hier prachtige zaken visueel waarnemen met de telescopen van CAS (Canterbury Astronomical Society). Het is echter gebleven bij waarnemen en hoe indrukwekkend dat ook is door een 16″ Meade, ik denk altijd meteen aan fotografie. Dat is helaas niet gelukt, er is simpelweg geen goed introductie-traject aanwezig voor fotografie. De society loopt wat achter in die zin (zoals veel in NZ grappig genoeg) en begint nu pas wat van de grond te komen. Maar omdat ik de pret daardoor niet wil laten drukken, ben ik gestart met melkweg-fotografie.
  Ik heb slechts de beschikking over een gewoon Manfrotto statief, de Canon 6Da en Tamron 28-75 (XR DI blabla) lens. Ik heb mij nog nooit aan dit type fotografie gewaagd, in feite zijn het de spullen waar je normaal gesproken mee start, maar ik “eindig” er als het ware mee. 🙂 Ik heb al snel gemerkt dat de Tamron vrij slecht is voor dit doeleinde, sterren zijn alleen in het midden rond en dat wordt al heel snel slechter naar buiten toe. Dus het wordt een kwestie van uitzoomen en genieten van het geheel en het voor lief nemen, iets is beter dan niets. Het gemak van het opzetten en simpelweg schieten is wel erg aantrekkelijk vind ik, geen gezeur met guiding, opzetten van software etc. etc. Dus het is zeker iets wat ik er in de toekomst naast wil gaan doen, voor die vele dagen dat je maar een paar uur aan wolk-loze tijd hebt. Dan komt er wel een andere lens natuurlijk, waarschijnlijk iets als een Sigma Art.

  In dit topic hoop ik wat opnames te gaan delen, als het allemaal gaat lukken. Wat ik in ieder geval wel wil kunnen is het bereiken van “perfecte” focus, wat met de liveview van de Canon gewoon niet lukt. Hiervoor heb ik de hulp van mijn 3D printer ingeroepen, ik heb een Bahtinov masker van Thingiverse geplukt, wat aangepast zodat deze goed past op mijn Tamron, gisteren geprint en diezelfde avond was de eerste test! Ik denk dat ik hiermee meteen een goede tool in handen heb, kosten: 50 cent (filament was wat duur 🙂 ) dus dat hebben we in ieder geval. Ik probeer de star-tracker van CAS te gebruiken (jatten) en dan moeten 30 seconden opnames goed lukken, helaas heb ik ook geen remote trigger voor langer, maar who cares… ik wil wat “vangen”.

  #20543

  KeesScherer
  Participant
  posts: 1527

  Je kan natuurlijk die lens op 28mm gebruiken (Met xi bla bla als omschrijving is het lastig om verder te zoeken naar de mogelijkheden van deze lens). Met de 6Da kan je voor melkwegfoto’s op iso 6400 werken en dan op f 5.6 en 20 seconden en stacken maar.

  #20544

  Groenewold
  Participant
  posts: 1180

  XR DI LD (IF) 28-75mm. 🙂 Focussen op 28 mm is heel moeilijk merkte ik met het masker, de digitale zoom is dan te klein. Ik heb gisteren zelfs op F11 eens voor de grap gekeken en de vervorming blijft flink aanwezig. ISO 6400 is een goed idee, maar heb al mijn darks op 1600, bias idem. Is dat een probleem? Met 20 sec zijn darks wellicht niet eens nodig.

  #20545

  KeesScherer
  Participant
  posts: 1527

  Op basis van de testgegevens op de Optical Limits website zou ik het toch eens proberen op f4 en iso 6400.  vanaf zaterdag krijg je goede condities.

  • 1 person likes this.
  #20548

  Groenewold
  Participant
  posts: 1180

  Ok, dan neem ik wat extra shots op met die settings. Ik ga vanavond al kijken, alsmede morgen waarschijnlijk. Beetje gokken maar ik heb er weer zin in. En zo te zien maakt een opname op 40 mm ook nog een redelijk verschil. Ik ga 40mm, F4, ISO 6400 testen. Moet ik alleen nieuwe kalibratie-frames maken maar dat is te doen als ik alleen bias gebruik en heb nog een goede BPM.

  #20556

  Bus
  Participant
  posts: 277

  Hoi Vincent,

  Astrofotografie vanaf een statief zonder guiding etc etc is inderdaad erg leuk om te doen. Zelf gebruik ik de lenzen van Samyang, die optisch niet onder doen voor de Sigma lenzen, ware het niet dat ze bij Samyang niet zo’n uitgebreide kwaliteitscontrole hebben als bij Sigma, of Nikon, of Canon waardoor er nog wel eens een slecht exemplaar tussen kan zitten. Maar voor minder dan de helft van de prijs van een Sigma, Canon of Nikon zou ik de gok wel durfen wagen.

  Ik heb nu 5 lenzen van Samyang, waaronder 2x een 135mm f2.0, een 24mm f1.4, een 12mm f2.0 en een 14mm f2.8. Alleen de 24mm f1.4 moet ik twee stops dichtknijpen tot f2.0 om de sterren naar de randen toe mooi rond te krijgen. De andere 3 lenzen, zijn echt super scherp waarbij de 135mm heel mooi is voor gebruik met een tracker (vanaf een statief zonder tracking wordt dat wat lastig idd).

  Meestal gebruik ik de 12mm f2.0 voor overzichtsfoto’s van de Melkweg met een deel van het Landschap erin. Dat vindt ik zelf heel fraai en geeft een goed beeld van de weidsheid van de Melkweg.

  De 135mm doet het heel goed voor de wide-field opnames van bijvoorbeeld nevels als de Noord-Amerika nevel….ik heb er zelfs (al zij het heel vaag) een overzichtsfoto van de Spaghetti nevel in H-alfa mee kunnen maken. En dat is geen makkelijke opgave vanuit LP nederland.

  De 24mm f1.4 lens gebruik ik vaak voor meteorieten regens. Maar zoals gezegd, is deze lens iets minder scherp naar de hoeken toe.

  Maar uiteindelijk gaat het toch ook om het buiten zijn onder een mooie sterrenhemel, er gebeurt iedere keer wel iets onverwachts wat weer een mooie herinnering voor later oplevert.

  Succes met je “project” verder. Zie voorbeelden van de genoemde lenzen in mijn  gallery.

  Vriendelijke groeten,

  Rutger Bus

  • 1 person likes this.
  #20563

  Groenewold
  Participant
  posts: 1180

  Dank voor het uitgebreide overzicht Rutger. Ik moet zeggen dat ik altijd al gegaan ben voor de “gok” met goedkopere varianten, maar dat is mij toch niet bevallen uiteindelijk. Het kost mij uiteindelijk meer moeite om te achterhalen of de lens (of ander spul) zo goed werkt als de bedoeling is, dat ik sneller voor een goed getest exemplaar ga. Gaat ook niet altijd goed natuurlijk, maar tot nu toe heb ik daar meer geluk mee gehad. En ik ga niet meteen een hele rits lenzen aanschaffen, de huidige lens heb ik ook alweer 6-7 jaar, dus in 1x een goede (althans volgens veel astrofotografen) is voor mij dan de weg.

  Wat de FOV betreft zat ik te denken aan een mozaïek, als dat wilt lukken met het gepriegel met een startracker. 😉 Gisteravond/nacht ben ik voor het eerst er echt op uit gegaan en heb vooral een spoedcursusje startracken en uitlijnen op het Zuiderlijk halfrond gehad. Dat uitlijnen is bijna niet te doen zonder computer (precies dan), dus ik moet het houden op iets van 28mm, misschien ga ik later nog 50 of 75 proberen, eerst maar eens gewoon data hengelen met wat ik heb de komende dagen. Het was nog enigzins bewolkt afgelopen nacht (niet met het oog te zien) en zeeeeer nat, dus ik was met de haardroger in de weer en alles. Best lachen allemaal in vergelijking met met automatische setup in Nederland en terwijl de persoon naast mij zat te vloeken op zijn uitlijnen en guiden, was ik aan het schieten. Het stelt nog weinig voor, maar het is toch al erg leuk om iets op de plaat te krijgen. Dit is het deel van de melkweg met het zuider-kruis (zeg ik dat goed?) en NGC3372 (Carina nevel) , ook wel PacMan genoemd, prominent in het midden. De astro-modificatie helpt dan erg goed wat leuk is te zien, als je inzoomed (niet schrikken van de ruis en vervorming) zie je “loops/bogen” in de nevel.

  Nu is het zaak een betere workflow te krijgen en thuis even droog oefenen met plaatsing van de tracker en limieten van hoe ik de camera kan opstellen.

  Deze test-opname is er een van 12 subs, ISO 1600, F4.5 en 40 seconden elk.

  • 1 person likes this.
  #20566

  KeesScherer
  Participant
  posts: 1527

  Die eerste opname ziet er prima uit zeg! Maar waarom iso1600, je was het toch eens met iso 6400?

  #20567

  Groenewold
  Participant
  posts: 1180

  Dank u. Ik was zo in de weer met de rest dat ik dat ben vergeten. Maar denk toch dat 1600 voldoende zal zijn en ik heb weinig tijd om veel te gaan testen. Het is hier zo lang slecht weer geweest dat ik nu in 1x zoveel mogelijk wil pakken en van 1600 heb ik alle kalibratie-frames etc.

  #20568

  Groenewold
  Participant
  posts: 1180

  Ps. In deze tijd van het jaar is Orion hier ook mooi relatief hoog te bewonderen. Maar uiteraard ook weer, op de kop. 🙂 Laag aan de horizon kon ik met het blote oog vrij makkelijk Pleiades zien. Met mijn niet al te beste ogen zo’n 5 sterren.

  #20610

  Groenewold
  Participant
  posts: 1180

  Gisteravond een heerlijke sessie gehad op de buitenplaats van het observatorium. Lekker in een shirt met een zacht, warm briesje foto’s schieten. Ik merkte dat het licht van Christchurch inderdaad nog steeds aardig wat vervuiling geeft, maar het is niets vergeleken met mijn achtertuin in Maarssen. Ik heb nog een tip gekregen van een mede-astronoom op een nogal verlaten plek, uurtje van mijn huis hier vandaan. Dat ga ik ook nog eens proberen, daar schijnt het nog veel donkerder te zijn en als je je best doet kan je de melkweg dan weerspiegelt zien in het water (je kijkt daar direct uit over rustig water). Voor de sessie van gisteren had ik helaas de tracker van dezelfde astronoom gesloopt (knopje raakte dol for no reason), dus het was weer tijd voor het simpele statief. 15-20 seconden per opname (hoe verder van de pool af hoe streperiger de boel werd), ISO 6400 en ongeveer 10 subs gemaakt per stap over de hele lucht. Nu bezig met panelen te maken om uiteindelijk in 1 groot geheel te gieten als mijn kleine Mac mini dat nog aan kan. Ben in ieder geval al blij uberhaupt deze data te hebben, het is verre van ideaal in kwaliteit, maar een mooie herinnering.

  Paneel 1-4;

  • 3 people like this.
  #20611

  Theunissen
  Keymaster
  posts: 1080

  Zie ik nu de kleine en grote Magelhaense wolk? Erg indrukwekkend. Je realiseert je toch het verschil met NL skies?

  #20613

  Groenewold
  Participant
  posts: 1180

  Die zie je ja, heel makkelijk te framen aangezien ik ze met het blote oog kan zien daar.

  #20615

  KeesScherer
  Participant
  posts: 1527

  Heel leuk! Ik zie behalve de LMC en SMC ook de Carina nevel, Running checken en Coalsack meteen terug. De rest is voor ons Noordelingen wat onbekend, maar even de grond “uitzetten” in Stellarium en je kan zo verder gaan met zoeken.

  #20640

  Groenewold
  Participant
  posts: 1180

  Ok, hier word ik blij van. Van Orion- en de horsehead-nevel links (en op de kop) naar de Carina nevel rechts.

  Volle resolutie op Astrobin, nee de sterren zijn niet overal rond maar dat is ook vrij lastig met een statief. 🙂

  • 3 people like this.
Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 19 total)

You need to log in or to reply to this topic.