Melkweg tussen Cassiopeia en Cygnus 12/13 aug

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
 • Author
  Posts
 • #8067

  Theunissen
  Keymaster
  posts: 1089

  Een aardige bijvangst van de toch niet zo heel erg spectaculaire Perseiden nacht zijn opnames van een deel van de Cassiopeia/Cygnus melkweg regio. Dit zijn 30 opnames van 10s op 3200 ISO gemaakt met mijn Canon 7D Mark II en een Canon 18-135 mm STM lens op F3,5, 18mm. Snel bewerkt om een “gevoel” te krijgen. Ik heb alle data van ongeveer 5 uur imagen eerst netjes opgedeeld in sessies, en ben deze sessies afzonderlijk aan het stacken. Het is leuk om eens te experimenteren en te kijken waar dit toe leidt.

  Gecalibreerd met 66 darks en een superbias frame (de geëxtrapoleerde masterdark van 66 subs). Bewerking in PI (BatchPreProcessing script, subtiele ABE, RGBWorkingSpace Correction, BackgroundNeutralization en ColorCalibration, SCNR (groen correctie) en HistogramTransformation/DynamicCrop). Laatste stretch in PS2016.

  Vanzelfsprekend* is er vignettering zichtbaar en nog wat sensorruis. De uitdaging is om toch nog even te kijken hoeveel subs gestacked kunnen worden voordat de sterren aan de randen niet meer gestapeld worden.

  Ik begin de smaak van DSLR fotografie, zonder guiding toch wel te pakken te krijgen, wellicht @michaelz een aardige manier om in te stappen?

  *het nemen van flats is mislukt, per abuis aan de focusring gedraaid 🙂 .

  #8073

  Michael
  Participant
  posts: 32

  Mooi al die vaktermen, haha, begrijp er nog niet zoveel van maar dat komt vast wel als ik ook met die software ga werken 😉 Mooie foto in ieder geval. Dit is dus gedaan zonder telescoop? Gewoon de camera op statief?

  #8074

  Theunissen
  Keymaster
  posts: 1089

  Mooi al die vaktermen, haha, begrijp er nog niet zoveel van maar dat komt vast wel als ik ook met die software ga werken ?

  Het hoort een beetje erbij (de vaktermen) 🙂 en inderdaad, als je echt met de materie aan de slag gaat, zowel de optiek als de nabewerkingsoftware (postprocessing), leer je het “vanzelf”. Je kunt voor de aardigheid eens deze gids doorlezen: PixInsight gids, de beginners workflow volgen waarmee je een gevoel krijgt voor postprocessing software. Software heb je nodig, maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden (lees meer software alternatieven).

  Mooie foto in ieder geval. Dit is dus gedaan zonder telescoop? Gewoon de camera op statief?

  Dank, ja, zonder statief en gewoon de camera recht omhoog gericht. Stel je hebt een Canon camera, dan kun je hiermee beginnen met een stukje software Backyard EOS. Ook in een Nikon variant verkrijgbaar. Het mooie van BYE is dat je je camera via je laptop/pc bedient.

   

  #8077

  Theunissen
  Keymaster
  posts: 1089

  Een derde sessie van 69 subs, 10s en 3200 ISO opnames, gecropped om de lensvervorming enigszins te compenseren. @michaelz stapelen is de kern van astrofotografie. Door het stapelen van opnames reduceer je ruis (lees: verbeter je de signaal/ruis verhouding) en haal je meer details naar boven. Als het goed is zie je dit effect al in de 2 afbeeldingen.

  #8080

  KeesScherer
  Participant
  posts: 1540

  Waar lag het BOC (Back of camera) Histogram? Vorig jaar heb ik de Perseiden foto’s op lokatie gemaakt en ook met 1 camera op statief gewerkt met 30 seconden belichtingstijd. Dat was een echte “Dark Sky lokatie” en toch had ik in de nabewerking de grootste moeite om er wat van te bakken. En ik werkte op iso3200 en f2.8. Dat is mede de reden dat ik dit jaar koos voor goedbelichte (120 seconden f4 iso1600) opnamen waarbij ik op 1/3 histogram BOC terecht kwam. Bij 120 seconden is ook de verhouding sluiter open / sluiter dicht, dus de pakkans van een meteoor veel gunstiger. Je kan je flats toch nog gewoon achteraf maken?

  #8083

  Theunissen
  Keymaster
  posts: 1089

  Iets links van het midden van de 1ste (linker) schaalverdeling in Backyard EOS in het Histogram venster (1/3 verdeling). Bijgevoegd de RAW histogram van een sub in Lightroom en de Workspace met een Histogram van het RAW (alleen SCTF toegepast). Bedoel je nu, waar zijn de meteoren of bedoel je dat dit aardig veel data/resultaat is voor het aantal frames en de 10s belichtingstijd per sub? Dit is mij niet helemaal duidelijk. Zou je het laatste bedoelen, dit is nu precies mijn gevoel 🙂 . Zou je de eerste vraag bedoelen, ik ga bij deze even niet voor meteoren maar puur voor de Melkweg.

  Met een lens manueel opnieuw focussen lijkt me wat moeilijker (achteraf), aangezien ik per abuis de focusring aanraakte.

  #8087

  KeesScherer
  Participant
  posts: 1540

  Iets links van het midden van de 1ste (linker) schaalverdeling in Backyard EOS in het Histogram venster (1/3 verdeling). Bijgevoegd de RAW histogram van een sub in Lightroom. Bedoel je nu, waar zijn de meteoren of bedoel je dat dit aardig veel data/resultaat is voor het aantal frames en de 10s belichtingstijd per sub? Dit is mij niet helemaal duidelijk. Zou je het laatste bedoelen, dit is nu precies mijn gevoel.

  De schaalverdeling in het Backyard EOS histogram komt inderdaad overeen met het BOC histogram, dat is het “in camera” gestretchte beeld. Dan is iets links van de linker 1/3 verdeling een prima resultaat. Zeker wanneer de hele “sky fog peak” goed los is van de linkerkant van het histogram. Dat kan ik niet goed beoordelen en daar zit dan ook het probleem met het scheiden van ruis en signaal. (Dat verbeter je dan weer door het stacken van meerdere opnamen etc). Het is overigens heel handig om het BYE histogram aan te passen om opnamen te beoordelen tijdens het schieten d.m.v. de 2 punten op de lijn.  Daarnaast ben ik ook benieuwd of je een Pixinsight stack methode hebt gevonden om meteoorsporen te behouden vergelijkbaar met de “maximum” setting van DeepSkyStacker.

  #8100

  Theunissen
  Keymaster
  posts: 1089

  En we experimenteren lekker door. Gecombineerd m.b.v. de GradientMergeMosaic tool het eerder geposte image van 30 opnames van 10s op 3200 ISO en een 35x15s versie. PhotoShop stretch laten vallen en gewerkt met de CurvesTransformation tool. Door de Mosaic bewerking kan ik wat rand onscherpte compenseren.

  • 2 people like this.
  #8106

  Bus
  Participant
  posts: 283

  Hoe heet dat neveltje rechtsboven het Andromeda stelsel dat een gelijkbenige driehoek vormt met de dubbel cluster aan de linkerkant?

  #8107

  KeesScherer
  Participant
  posts: 1540

  Hoe heet dat neveltje rechtsboven het Andromeda stelsel dat een gelijkbenige driehoek vormt met de dubbel cluster aan de linkerkant?

  Pacman Nebula NGC281 wellicht? (Heb je geen Stellarium Rutger?)

  #8152

  Theunissen
  Keymaster
  posts: 1089

  @keesscherer is het jou al eens gelukt om een DSLR image met normale lens te platesolven? Mij lukken deze sessies nog niet, ik ben nog wat aan het stoeien met de Distortion Correction. Image scale is just volgens mij, 18 mm in dit geval, Pixel size 4,1.

  #8153

  KeesScherer
  Participant
  posts: 1540

  @keesscherer is het jou al eens gelukt om een DSLR image met normale lens te platesolven? Mij lukken deze sessies nog niet, ik ben nog wat aan het stoeien met de Distortion Correction. Image scale is just volgens mij, 18 mm in dit geval, Pixel size 4,1.

  Nee, maar ik heb ook nog geen poging gedaan. Ik zou dan alleen op de helderste sterren platesolven, heb je dat al aangepast?

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)

You need to log in or to reply to this topic.