Messier 106

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 33 total)
  • Author
    Posts
  • #14284

    KeesScherer
    Participant
    posts: 1486

    Ik raakte ook in de war van het control-window en de daadwerkelijke ingeladen settings uit het profiel.

    Zelfde hier. Om van dat gedoe af te zijn gebruik ik “save Sequence as” onder een nieuwe naam, haal de vorige targets weg en vul de nieuwe in. Dan weet ik dat al mijn wijzigingen steeds meegenomen worden want ik werd horendol van het steeds maar aanpassen en controleren.

    “Dit issue blijkt in versie 2.6.0.21 opgelost te zijn…” . Goed om te weten, ik gebruik Versie 2.6.0.17. Maar voorlopig toch geen update nu alle apparatuur goed werkt…..

    #14286

    Musquetier
    Participant
    posts: 502

    Wat overigens niet helpt bij het achterhalen van dit probleem is dat de toegepaste GAIN en OFFSET niet worden opgenomen in de FIT’s header… Nu kan ik niet achterhalen per wanneer dit al niet goed gegaan is 🙁

    #14288

    Groenewold
    Participant
    posts: 1175

    Is dat niet te zien door een analyse toe te passen op SNR over alle opnames? Moet toch een duidelijk verschil geven.

    #14289

    Musquetier
    Participant
    posts: 502

    Vast wel, maar als de informatie in de FITs header stond was dat veel makkelijk (bv: APP laat de GAIN gewoon zien in de filelist)…

    #14290

    KeesScherer
    Participant
    posts: 1486

    Vast wel, maar als de informatie in de FITs header stond was dat veel makkelijk (bv: APP laat de GAIN gewoon zien in de filelist)…

    Om gain en offset in de FITs header te kunnen zetten is de eerste vereiste dat ZWO dat in de ASCOM driver beschikbaar maakt, volgens dit draadje op het SGP forum is het nog niet geregeld. (Voor mijn QHY camera zie ik wel de gain, maar niet de offset in de fits header.)

    #14308

    Musquetier
    Participant
    posts: 502

    ZWO geeft de GAIN inmiddels ook door…

    • 1 person likes this.
    #14309

    Groenewold
    Participant
    posts: 1175

    Te laaaaat. 😉

    #14313

    Musquetier
    Participant
    posts: 502

    Nu ik wel een waarde anders dan nul heb in kunnen stellen voor mijn GAIN zie ik hem wel terug in mijn FIT’s header. Als de waarde nul is wordt hij kennelijk niet opgenomen in de FIT’s header…

    • 1 person likes this.
    #14314

    Musquetier
    Participant
    posts: 502

    PS. om even op de eerdere vraag van Kees terug te komen: ik heb een SQM meter aangeschaf en de SQM waarde in Limmen (NH) lijkt uit te bodemen op circa  19.60 mags/arcsec^2.

    • 1 person likes this.
    #14316

    Musquetier
    Participant
    posts: 502

    SQM kwam uiteindelijk op 19,93 uit vannacht…

    • 1 person likes this.
    #14419

    KeesScherer
    Participant
    posts: 1486

    De GAIN setting was om onverklaarbare redenen ineens op nul komen te staan (ipv 139); hierdoor had ik heel weinig signaal en een hoop extra ruis! 

    Even voor mijn begrip Rob, (ik ben camera’s aan het vergelijken). Voor het beste dynamisch bereik van de ZWO ASI1600mm wordt gain=0 en offset =10 aangeraden door ZWO, zie deze presetwaarden in de schermprint. Waarom gebruik jij andere waarden?  Zie ook deze vergelijking waaruit blijkt dat je met de andere instellingen al snel je sterkleuren verliest…..

    #14421

    Musquetier
    Participant
    posts: 502

    Dank voor het meedenken!

    De unity gain/offset waarde voor deze camera is 139/21. Met deze waarde beginnen de meeste gebruikers. Daarnaast zie ik goede resultaten voor smallband waarbij 200/50 wordt gebruikt (dit laatste moet ik zelf nog testen).

    Mijn ervaring met de GAIN = 0 resulteerde er juist in dat ruis juist gaat overheersen??? De resultaten met unity gain (en korte belichtingstijden) zijn veel beter t.a.v. de totale SNR.

    Daarnaast is het zo dat hoe korter je je belichting houdt hoe minder uitgesmeerde sterren je krijgt (totale seeing invloed is lager).

    Ik ben hier nog volop mee aan het experimenteren maar het aantal nachten hiervoor is momenteel zo beperkt dat het lang duurt voordat ik er een goed totaalplaatje van krijg…

    Zie ook deze vergelijking waaruit blijkt dat je met de andere instellingen al snel je sterkleuren verliest…..

    Er wordt in dit artikel gesteld dat dit geldt bij langere exposures. Als je deze echter aanpast (ik hanteer momenteel 60 sec. voor Lum en 120 sec. voor RGB maar wellicht moet ik nog korter) wordt dit probleem weer gereduceerd.

    • 1 person likes this.
    #14428

    Musquetier
    Participant
    posts: 502

    wellicht moet ik nog korter belichten. Deze plaat is gemaakt met 10 sec L en 15 sec RGB subs:

    • 1 person likes this.
    #14430

    Musquetier
    Participant
    posts: 502

    Dit is er een met 60 sec  Lums en 120 sec RGB:

    • 1 person likes this.
    #14431

    Musquetier
    Participant
    posts: 502

    Beide hebben niet onaardige sterrenkleur…

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 33 total)

You need to log in or to reply to this topic.