Messier 45, Zevengesternte, Plejaden.

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
 • Author
  Posts
 • #20087

  KeesScherer
  Participant
  posts: 1480

  Deze nieuwe versie van M45  is gemaakt met de QHY16200 CCD gedurende 6 nachten met R,G en B filters. Met de Canon 6Da moest ik in 2015/2016 nog HDR gebruiken om stacks met verschillende belichtingstijden te combineren (alhoewel toen een beetje overdreven met 5, 30 240, 360 en 600 seconden stacks). Met de CCD heb ik alleen 300 seconden subs gebruikt. Inmiddels heb ik ook de 10 uur HDR stack uit 2015/2016 gecombineerd met de 18 uur CCD stack van 2018. De CCD data is scherper en het is nog maar de vraag of het resultaat met de DSLR data beter wordt….
  Het is leuk en leerzaam om deze data sets vaker vanaf 0 te bewerken,deze bewerking is van 11 oktober en een uitsnede van het centrale deel.Telescoop: Esprit 100 f5.5, Camera: QHY16200 @-15C.

  78x300sec Rood, 69x300sec Groen, 74x300sec Blauw (18.4 uur)
  5,6,7,8,9 &10 october 2018.
  Bewerkt met in AstroPixelProcessor en Pixinsight.

  De versies op Flickr en Astrobin hebben een wat suggestieve naam: “Deep inside the Seven Sisters”.

  • 4 people like this.
  #20088

  Theunissen
  Keymaster
  posts: 1070

  Mooi mooi mooi!

  • 1 person likes this.
  #20095

  Bus
  Participant
  posts: 257

  Wat een geweldig mooie plaat Kees.

  Het feit dat je nu alleen maar 300sec subs hebt gebruikt is dat omdat de CCD een groter dynamisch bereik heeft (grotere Full well capaciteit) dan de DSLR?

  Heb je voor deze opnames ook SGP gebruikt om de verschillende kanalen te belichten en gebruik je daarbij ook een automatisch filterwiel welke wordt aangestuurd door SGP?

  Heel veel vragen, maar zelf zou ik later ook graag naar een volautomatisch systeem willen toewerken. De keuzes op het gebied van aansturing, software en hardware zijn dermate groot dat ik mijzelf eigenlijk geen concrete stappen durf te laten nemen en maar een beetje blijf hangen met de setup welke ik momenteel gebruik.

  Misschien is dat laatste ook niet verkeerd aangezien ik het onder de knie krijgen van mijn huidige setup en de nabewerking van de vergaarde data misschien nog wel belangrijker vindt dan het automatiseren van een setup (helemaal omdat we hier in NL relatief weinig echt goede nachten hebben).

  Momenteel richt ik mijn pijlen op een gedegen guiding en guide setup. De LVI smartguider 2 heeft namelijk zo zijn beperkingen en dat is jammer. Ook zou ik de voor en nadelen van een OAG wel eens willen weten. Het zou enorm schelen in gewicht wanneer ik een volgkijker achterwege kan laten en een OAG kan gebruiken om te guiden met PHD of liever nog standalone.

  Nou ja, genoeg om nog aan te kunnen werken in ieder geval. Tot die tijd kijk ik graag naar zulke platen die jij tevoorschijn weet te toveren 😉

  Vriendelijke groeten,

  Rutger Bus

  #20097

  KeesScherer
  Participant
  posts: 1480

  Dank je Rutger,

  Inderdaad, het dynamisch bereik van de CCD is veel groter dan van een DSLR. Ook de kleurbalans en scherpte zijn veel beter. Alles loopt via SGP, ook het filterwiel en de autofocus. Wanneer je weinig waarneemtijd hebt is een automatische opstelling veel productiever, want alle tijd wordt benut (ook terwijl je slaapt) i.p.v. verprutst met handmatige/foutgevoelige akties.   Een 50mm volgkijker met SSAG is heel licht hoor.

  Schermafdruk: van links naar rechts de ruwe stacks van: CCD  gekoppelde autostretch, astrogemodificeerde DSLR gekoppelde autostretch en astrogemodificeerde DSLR ontkoppelde autostretch.

  #20102

  Bus
  Participant
  posts: 257

  Het verschil met de CCD t.o.v. de gemodificeerde camera is inderdaad duidelijk te zien. Vooral de scherpte en daardoor de detaillering, en de kleuren zijn bij de CCD een stuk beter. Bedankt voor de info Kees.

  #20109

  Groenewold
  Participant
  posts: 1175

  Pfff, altijd weer iemand die dieper moet gaan, lijkt een soort afwijking in de hobby. 😉

  • 1 person likes this.
  #21976

  KeesScherer
  Participant
  posts: 1480

  Zo’n foto komt toch niet lekker uit de verf in een tijdschrift. Maar leuk voor de verzameling 😉

  • 4 people like this.
  #21977

  Theunissen
  Keymaster
  posts: 1070

  Wel heel leuk Kees. Toch een leuke erkenning voor je werk van de afgelopen jaren.

  • 1 person likes this.
  #21983

  InFINNity Deck
  Participant
  posts: 290

  nee, inderdaad, de resolutie is zo laag dat je niet eens kan zien of je je wel goed geschoren had… 🙂 Volgende keer wel even lachen, had je niet nog ergens een taart liggen? 😉
  Maar wat een pracht! Ik wist dat er sluiers rond de Plejaden zaten, maar niet dat het er zoveel waren, mooi hoor! Leuk dat die zo prominent geplaatst is.

  Nicolàs

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)

You need to log in or to reply to this topic.