NGC7129 augustus-september 2019

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
 • Author
  Posts
 • #22204

  InFINNity Deck
  Participant
  posts: 145

  Dezelfde avond dat ik de laatste subs geschoten had voor Cygnus Wall, ben ik ook begonnen aan NGC7129, een kleurrijke reflectienevel in het sterrenbeeld Cepheus op circa 3300 lichtjaar afstand. Die eerste avond kwam ik tot een kleine drie uur data in RGB. Twee avonden later was er weer een helder moment en kwam daar wat lum en nog meer RGB bij, in totaal een kleine 5 uur die avond en nacht. Vervolgens werkte het weer niet mee en moest ik geduld hebben. Afgelopen avond was het weer even helder en kon ik er nog 2 uur en 40 minuten R en G bij schieten, na de tweede sub B trok het weer dicht, waardoor er geen blauw meer bij geschoten is.

  In totaal 8 uur en 40 minuten integratietijd:

  L: 40 x 120s
  R: 65 x 120s
  G: 79 x 120s
  B: 76 x 120s

  Opgenomen met de Esprit 150ED in combinatie met ZWO EFW, ZWO filters en ZWO ASI1600MM Cool @ -20°C.

  Vanavond zal ik nogmaals naar de data kijken, overdag processen geeft altijd minder kwaliteit dan ‘s avonds… 🙂 Ik denk dat er op zich nog wel wat data bij mag, graag hoor ik jullie mening hierover en ervaringen hiermee!

  Nicolàs

  PS nog een nabewerking gedaan, iets meer contrast en een klein beetje donkerder.

  • This topic was modified 1 week, 5 days ago by  InFINNity Deck. Reason: Nieuwe versie met extra contrast toegevoegd
  • 2 people like this.
  #22208

  KeesScherer
  Participant
  posts: 1396

  Wanneer ik naar opnamen van dit gebied (met finke integratietijden gemaakt) kijk dan valt op dat er nog heel wat bruine en rode nevels omheen te vinden zijn, dus er zou nog data bij kunnen. Voor het bepalen van de lengte van subs met ASI1600mm zijn deze tabellen misschien heel handig. (SQM, lichtsterkte en gain)

  • 1 person likes this.
  #22209

  InFINNity Deck
  Participant
  posts: 145

  Hoi Kees,

  ik was al van plan de totale belichting door de duwen naar meer dan 10 uur (afgelopen nacht gingen de geplande 80 minuten blauw al niet door doordat de bewolking eerder arriveerde dan verwacht). Die opname van Oleg Bryzgalov die je vond, laat goed zien wat er dan mogelijk wordt, een indrukwekkende plaat wel! Op naar de 16 uur dan maar! 🙂

  Dank voor die nuttige tabellen, ik zal die post eens goed bestuderen en dan komende winter eens experimenteren. Wat ik niet verwacht had, is dat langere subs contraproductief zijn bij lichtvervuiling. Uiteraard pak je meer airglow op, maar je zou denken ook meer licht van de objecten (en dat in verhouding), dus ik begrijp nog niet zo goed waarom het beter is korter te belichten as er meer airglow is. Zeer interessant dus en weer iets om in te verdiepen!

  Nicolàs

  PS: Ik zie dat Olav met een 10″ f3.8 kijker werkt, ik zal dus wat meer uurtjes dan zijn 16 nodig hebben… maar dat houdt me van de straat!

  • This reply was modified 1 week, 5 days ago by  InFINNity Deck. Reason: PS
Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)

You need to log in or to reply to this topic.