- This topic contains 67 replies, has 7 voices, and was last updated by
KeesScherer 4 weeks ago.
-
AuthorPosts
-
Nieuw Raspberry Pi speeltje wellicht interessant voor gebruik icm een telescoop:
https://www.kiwi-electronics.nl/landing-release/raspberry-pi-hq-camera
Er zijn ook enkele opschroeflensjes voor te bestellen bij Kiwi…
60 euro
4056 x 3040 pixels (12.3MP)
7.56mm x 5.476 mm (7.9mm diagonal)
1.55 µm x 1.55 µm
Rolling shutter
Max 90fps
12bits ADCIk vind alleen zo snel niks over noise level.
data sheet: https://www.gophotonics.com/products/cmos-image-sensors/sony-corporation/21-209-imx477
en wellicht ook leuk om te gebruiken voor de all-sky-cam…
-
This topic was modified 9 months, 2 weeks ago by
Musquetier.
- 2 people like this.
Geinig ding maar zijn de pixels niet errugh klein…?
Niet als je hele kleine objecten wil fotograferen… Bv wat kleinere sterrenstelsels of planeten…
Zoals ik destijds in mijn artikel (http://www.starry-night.nl/vergroting-onder-de-loep-hoe-bepalen-we-het-optimale-f-getal) heb uitgelegd, moet het f-getal van de OTA groter zijn dan 3 keer de pixelgrootte voor een monochroomcamera en 6 keer voor een kleurencamera. Het liefst wil je in de buurt van deze waarden blijven. De Raspberry Pi camera is een kleurencamera met een pixelgrootte van 1.55µm, en dus kom je op een f-getal van 9.30 of groter en dat klinkt niet onredelijk, lijkt ideaal voor een SCT (mits goed gecollimeerd ;-)).
Nicolàs
Ik heb er maar eentje besteld, eens kijken wat we ermee kunnen. Als hij geschikt blijkt te zijn dan plak ik er wellicht nog een peltier elementje (met PCM aansturing) er tegenaan samen met een koelvinnetje en een ventilatortje.
Dan hoef ik alleen nog maar een ASCOM drivertje te maken en hupla een leuke el cheapo Astro camera is geboren 😉
Toch ontzettend leuke dingen dit. Ik wil ook eens een all-sky-cam maken met daaraan een zelf gemaakte weather-station, via een Arduino en allerhande sensoren daar weer voor.
Mooi man! Vanavond even een nachtopname maken om te zien of ie het in het donker ook doet? Ik heb de afgelopen jaren een paar camera’s gehad die bij te weinig licht simpelweg stopten met data verzamelen.
Nicolàs
Inmiddels heb ik middels een php script een RESTfull API gemaakt. De camera is nu via simpele URL aanroepen te besturen. Je kan een 20-tal parameters vullen om de camera aan te sturen (zie voor de opties van het onder water gebruikte raspistill commando): https://www.raspberrypi.org/documentation/raspbian/applications/camera.md).
Volgende stap is om een ASCOM driver te ontwikkelen zodat deze via de diverse standaard pakketten is aan te sturen.
Inmiddels heb ik ook een adapterring besteld om deze camera aan de telescoop te kunnen hangen (https://www.astromarket.org/andere-adapters/ts-optics-adapter-voor-t2-op-c-mount/p,47967) en een wat langere flat-cable zodat de camera en de Raspberry Pi straks wat makkelijker aan de telescoop te bevestigen zijn.
Verder heb ik een raspberry 4 (met 4GB RAM en 16GB micro-SD kaartje) gebruikt, dit is waarschijnlijk er oversized maar het kost allemaal erg weinig dus dat geeft niet echt. Ik heb er verder de volgende software op geïnstalleerd:
– Apache (webserver)
– php
– imagemagick (om files te converteren naar fits formaat)
– SAMBA (voor filesharing met Windows systemen)-
This reply was modified 9 months, 3 weeks ago by
Musquetier.
Goed bezig! Ik kan niet wachten op first light, ben razend benieuwd… 🙂
Rob, jammer dat je geen forum post hebt aangemaakt. Nu zal al deze informatie verwijnen, omlaag, weg, uit beeld, down the timelinedrain.
- 1 person likes this.
Zo, inmiddels is het gelukt een ASCOM driver hiervoor te schrijven. Ik kan nu netjes met SGP de camera aansturen en plaatjes eruit krijgen. Nu nog even een werkend installatie-scriptje erom heen bakken en dan kan hij de wijde wereld in
- 2 people like this.
Rob, jammer dat je geen forum post hebt aangemaakt. Nu zal al deze informatie verwijnen, omlaag, weg, uit beeld, down the timelinedrain.
Dus ik heb het “even” gedaan.
- 3 people like this.
De ASCOM driver is inmiddels klaar en is sinds vanmiddag te downloaden via: https://www.musquetier.nl/downloads/RPiCameraV3_Setup.exe
Dit is een eerste versie (v1.0.1), ik kijk uit naar de eerste ervaringen en constructieve feedback!
Ik heb de camera en de nieuwe ASCOM driver alleen nog maar getest met Sequence Generator Pro voor het maken van de foto’s en deze leverde in APP nette RGGB gebayerde plaatjes op…
Lees de bijgesloten readme.txt file voor de instructie om je Raspberry Pi en V3 camera te bestellen, installeren en configureren (het is echt heel gemakkelijk, dummy proof instructions bijgesloten 😉 ).
Samenvatting:
12.3 Mpx
4056 * 3040 pixels
1,55 uM pixels
6.287mm x 4.712 mm (7.9mm diagonal) sensor grootte
kosten camera € 60Ik ga nog kijken of ik het omzetten van de images naar gebayerde RGGB kan versnellen zodat dit nog wat vlotter gaat in SGP.
Ook ga ik onderzoeken of ik een peltier element, koelvin en ventilator kan toevoegen, dan wordt het zelfs een low-cost gekoelde astro-camera…
-
This reply was modified 9 months, 3 weeks ago by
Musquetier.
- 2 people like this.
Deze video kwam ik tegen vandaag.
-
This reply was modified 9 months, 3 weeks ago by
KeesScherer.
- 1 person likes this.
-
This topic was modified 9 months, 2 weeks ago by
-
AuthorPosts
You need to log in or create an account to reply to this topic.