Protuberans 20 september 2019

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
 • Author
  Posts
 • #22349

  InFINNity Deck
  Participant
  posts: 293

  Ook dit jaar heb ik weer een aantal middelbare scholieren die hun EXO (EXperimenteel Onderzoek) doen voor hun natuurkunde lessen. Tot nog toe hebben zich zes leerlingen gemeld die in groepjes van twee de volgende onderzoeken zullen doen:

  – Bepalen van de omloop tijd en baandiameter van Rheo (een van de manen van Saturnus);
  – Maken van een kleurenfoto van Saturnus met monochroom- en kleurencamera;
  – Opmeten van een zonnevlam en het bepalen van de zonsdiameter.

  Voor die laatste opdracht hebben we een paar dagen geleden een aantal foto’s gemaakt, de mooiste daarvan was op de 2oe om circa 10:44.

  De opname is gemaakt met behulp van een Lunt LS80THA single stack zonnekijker in combinatie met een 4x Barlow en ZWO ASI174MM. Opnameduur was 123 seconden, waarbij 2584 frames verzameld werden bij een sluitertijd van 9.5ms. Nabewerking in AutoStakkert!, IMPPG en PSP.

  Het is nu aan de studenten deze bewerking zelf te doen en vervolgens de afmetingen van de zonnevlam en de diameter van de zon te berekenen. Met die laatste berekening moeten ze in staat zijn een Aarde op schaal in de foto op te nemen. Uit mijn eigen berekeningen is gebleken dat de diameter met een nauwkeurigheid van circa 0.2% haalbaar is. Dat laatste zegt heel wat over de kwaliteit van de lenzen in de Lunt en Barlow, aangezien het brandpuntsafstand van de combinatie binnen deze nauwkeurigheid valt.

  Nicolàs

  • 6 people like this.
  #22354

  Musquetier
  Participant
  posts: 502

  Wauw, dat is wel een hele fraaie foto, hij lijkt wel 3D!!!

   

  • This reply was modified 10 months, 3 weeks ago by  Musquetier.
  • 1 person likes this.
  #22359

  van Overzee
  Participant
  posts: 256

  Inderdaad er zit diepte in deze opname!

  Heel goed gelukt.

  • 1 person likes this.
  #23050

  InFINNity Deck
  Participant
  posts: 293

  Na terechte opmerking over sinasappelhuid bij de protuberans in mijn foto door @frankt nogmaals met de data lopen spelen. Frank vroeg zich af waar het sinasappelhuidje in mijn opname vandaan kwam. Bij het opnieuw processen heb ik daar eens op gelet. Het bleek een combinatie van IMPPG en PaintShop Pro te zijn. In IMPPG heb ik de Unsharp Masking ditmaal op minimaal gezet (0.5 sigma, amount 0.0000), maar wel de gebruikelijke stretching gedaan. Daarna in PaintShop Pro ingekleurd, voorzichtig een unsharp mask toegepast (bereik 4, sterkte 100, knippen 2) en de Aarde ingeplakt met onderstaand resultaat.

  Nicolàs

  • 1 person likes this.
Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)

You need to log in or to reply to this topic.