Schemering

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
 • Author
  Posts
 • #21217

  InFINNity Deck
  Participant
  posts: 224

  Het is begin mei en dat betekent dat we het einde van de astronomische nacht in zicht hebben en dat we ‘s nachts op z’n best schemering hebben. Er zijn drie soorten schemering:

  – Burgerlijke schemering
  – Nautische schemering
  – Astronomische schemering

  Deze drie zijn afhankelijk van de stand van de zon ten opzichte van de horizon. De burgerlijke schemering begint als de zon net onder de horizon verdwijnt en duurt voort totdat deze 6 graden onder de horizon is. Hierop volgt de nautische schemering totdat de zon op 12 graden onder de horizon is. Daarna is het de beurt aan de astronomische schemering, welke duurt totdat de zon op 18 graden onder de horizon zit, daarna is het nacht.

  Hieronder heb ik drie grafieken geplaatst: De eerste toont de verschillende stadia voor Kees Scherer (@keesscherer), de tweede voor ondergetekende (@infinnitydeck), de derde voor Arie Bakx (@ariebakx). De verschillen zijn denk ik wel duidelijk, we zijn allemaal stinkend jaloers op Kees. 😉

  Mocht je deze grafiek voor jezelf willen maken of opnemen op je website, dan kan dat:

  Als html code: <IMG SRC=http://www.dehilster.info/astronomicaltwilight.php?latitude=52.5402&longitude=4.662&zone=2>

  Als directe link: http://www.dehilster.info/astronomicaltwilight.php?latitude=52.5402&longitude=4.662&zone=2

  De getallen uiteraard even aanpassen aan je eigen site, positief is noordelijk en oostelijk halfrond, de zone is de tijdzone in uren.

   

  • 5 people like this.
  #21218

  KeesScherer
  Participant
  posts: 1457

  Ik gebruik TimeandDate.com , die overzichten zijn ook mooi. En 4-5 uur astro duisternis in Juni natuurlijk ook.

  • 1 person likes this.
  #21220

  han.k
  Participant
  posts: 68

  De zon hoeft niet 18 graden onder de horizon te zijn.  15, 16 graden is al voldoende. Hier mijn eigen metingen SQM versus Zon elevatie:

  Zie ook:

  http://www.hnsky.org/sqm_twilight.htm

  • 3 people like this.
  #21222

  InFINNity Deck
  Participant
  posts: 224

  Meten is weten! Ik zal de grafiek uitbreiden met de 16 graden overgang en de tijdstippen voor ‘vandaag’ waarop de schemering begint en eindigt.

  #21223

  Groenewold
  Participant
  posts: 1169

  Oh heerlijk, we hebben er iemand bij die het ook goed doet met metingen. Zal wel mijn beroeps-deformatie zijn, maar ik hou er wel van. 🙂

  • 1 person likes this.
  #21228

  InFINNity Deck
  Participant
  posts: 224

  Heb het grafiekje wat uitgebreid, er zit nu een groene zone in van -16° zonshoogte waarbinnen gefotografeerd kan worden. Een legenda onderin laat de tijdstippen van de diverse perioden zien en hoe lang die duren. Uitgaande van Han’s 16° als limiet (deze kan naar wens worden ingesteld) voor astrofotografie (@han-k), scheelt dat momenteel toch nog een uur en dat zijn heel wat extra subs!

  Onderstaande afbeelding is een schermdump van de situatie ten tijde van deze post, voor een actuele grafiek en tijdstippen zie de directe link.

  • 4 people like this.
Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)

You need to log in or to reply to this topic.