(super) nova detectie in een enkele opname

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
 • Author
  Posts
 • #24172

  han.k
  Participant
  posts: 76

  De gebruikelijk methode om nova te detecteren is twee opnames te vergelijken. Dit proces is voor professionele surveys volledig geautomatiseerd. Een niet gebruikelijke methode is het vergelijken van de sterren in de opname tegen een sterrendatabase.

  Als speeltje heb ik de laatste methode in ASTAP 0.9.433 geïmplementeerd. Het werkt goed tot een magnitude 17 bij gebruik van de G18 database. Er zijn meestal een paar valse detecties o.a. door kleine galaxies maar het werkt best aardig.  Onder de detectie van SN 2000 uxz. Ook kleinplaneten worden gedetecteerd.

  De optie is beschikbaar in de viewer menu tools, “unknown star annotation”.

  Han

  (ASTAP is te downloaden van Sourceforge maar er zijn momenteel problemen met Sourceforge. Kies de alternatieve link op http://www.hnsky.org/astap.htm)

  • 4 people like this.
  #24177

  KeesScherer
  Participant
  posts: 1528

  Dat is geweldig Han! Dit zou dan ook moeten werken bij extragalactische Novae zoals hier in dit artikel beschreven?

  • 1 person likes this.
  #24182

  han.k
  Participant
  posts: 76

  De jpeg files zijn niet ideaal. Met de originele opnames gaat het beter maar de Gotho detectie lukt. Extragalactische global clusters en letters worden ook gedetecteerd. The tolerantie heb ik op 3 pixels gezet ipv 2. Een kopie van goede test opnames (unstretched) helpt bij het verder testen.

  De M33 global clusters zijn gemarkeerd met 4 gele puntjes.

  De waardes met een delta waarde er achter zijn afwijkende magnitudes. Deze spreekt aan als de magnitude een magnitude helderder is dan de database.

  Han

  • 3 people like this.
Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)

You need to log in or to reply to this topic.