Je eigen sterrenwacht

Box project 2017

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
 • Author
  Posts
 • #8156

  Groenewold
  Moderator
  posts: 1138

  Ik wil voor komend jaar een observatorium bouwen. Alleen heb ik vrijwel mijn hele leven nog geen hamer vastgehouden. 🙂 Wat ik wil is een kleine box (dus niet om echt in te staan) welke past rondom de opstelling (meer niet) en simpel open-klapt. Uiteindelijk automatisch, maar ik begin “simpel”. Weten hier mensen mij te wijzen op geweldige oplossingen welke al bestaan? Ik ken er 2 van hout, maar misschien dat iemand zegt “neeeee, ben je gek, ander materiaal!” oid. En als het hout wordt, met wat voor zaken kan ik dan het beste rekening houden..

  Dank!

  #8161

  KeesScherer
  Participant
  posts: 1345

  Heb je de 4500+ draadjes in “Observatories op CN” al doorgespit? Ik lees daar vaak out of the box 🙂 verhalen over bijzondere oplossingen, vele uren leesplezier. Voor een Nederlandse oplossing ligt de focus natuurlijk op vochtbeheersing, ventilatie en isolatie. Ik zou zeker wat ruimte maken voor een kleine electrische ontvochtiger b.v., zeker wanneer je de telescoop en montering permanent wilt laten staan. Wanneer je niet zelf in de behuizing past wordt het maken van flats lastig en voordat je het weet groeit dat kleine kastje…

  #8163

  Groenewold
  Moderator
  posts: 1138

  Dat is een goede bron ja, was mij even ontschoten. Ik heb helaas weinig ruimte in de tuin, dus ik moet het beperkt houden.. de wens om te groeien zal ik dus fysiek blokkeren. 🙂 En ik zie het niet perse als iets wat meteen geweldig is, het is voor mij ook een oefening in werken met materialen e.d.

  Vocht inderdaad, dat zit al in mijn achterhoofd, ook als het regent wilt ik niet dat mijn montering nat wordt aan de onderkant. Dus een iets verhoogde box. Ik ben alleen wat bang dat dit niet stabiel genoeg zal zijn.. met hout alleen dan. Dus misschien iets van een metalen frame en daarin tegels?

  #8164

  Groenewold
  Moderator
  posts: 1138

  Kijk, dit wekt mijn interesse al als basis:

  Automatisch hoeft nog niet eens, maar als frame leek het mij heerlijk simpel en effectief, zijkanten wellicht met licht plastic bedekken en het geheel goed vastzetten.

  #8165

  KeesScherer
  Participant
  posts: 1345

  Ja, die zocht ik! Het is het Pico observatory project van een Engelsman die deze box bij zijn schoonouders in Duitsland op het balcon heeft gemonteerd. Dat is te volgen op Stargazerslounge. Daar is een boel van te leren want er ging natuurlijk het e.e.a. mis, vooral met vocht.

  • 1 person likes this.
  #8167

  Groenewold
  Moderator
  posts: 1138

  Jaaaa, top! Ik ga er gewoon eens mee aan de slag, al moet ik het 10x overnieuw doen, ik leer wederom een heleboel bij.

  #8169

  Theunissen
  Keymaster
  posts: 1006

  Interessant, hier zijn eindproduct:

  #8170

  Groenewold
  Moderator
  posts: 1138

  Mooi he. Nu heb ik nog minder know-how dan hij had, dus ik zal vast door een paar versies gaan. Prima. Ik wil wel een hogere box, liefst laat ik de montering in een standaard parkeer-positie staan.

  #8219

  Groenewold
  Moderator
  posts: 1138

  Zou ik, in de tussentijd, ook gewoon een zak eromheen kunnen gooien? Ik heb er een die bedoelt is voor buiten..

  #8220

  Theunissen
  Keymaster
  posts: 1006

  Ik was zelf aan iets met lamellen aan het denken, schijnt waterdicht te zijn, de vraag is, hoe waterdicht is het als er water op ligt (en zijn de zijkanten waterdicht te maken), en je schuift het open. Maar t.o.v. een roldak vind ik dit een mooie oplossing.

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)

You need to log in or to reply to this topic.