- starry-night.nl - http://www.starry-night.nl -

INDI – Open Astronomy Instrumentation

Astronomie gerelateerde software is veelal duur, er zijn tegenwoordig echter gratis alternatieven beschikbaar welke niet of nauwelijks onderdoen voor hun commerciele evenbeelden. Het INDI platform is zo’n alternatief.

Wat is INDI?

INDI staat voor Instrument Neutral Distributed Instrumentation en is oorspronkelijk ontwikkeld door Elwood C. Downey van het ClearSky Institute. Momenteel wordt het onderhouden door Jasem Mutlaq. Het idee erachter is dat men de directe communicatie met apparaten (de drivers), loskoppelt van de software welke je gebruikt voor je fotografie-sessie (KStars, etc.). Het ondersteunen van updates en nieuwe mogelijkheden in apparatuur is dan niet meer afhankelijk van updates in deze software, een update van de INDI driver zelf volstaat dan. Zodoende krijgt bijv. KStars meteen de nieuwe mogelijkheden te zien, ook al heb je KStars zelf niet van een update voorzien.

Dankzij de open structuur van het protocol is het voor ontwikkelaars mogelijk om INDI drivers voor vanalles te ontwikkelen, informatie hierover is te vinden op de indilib site (http://indilib.org/develop/developer-manual.html).

Het geheel werkt eenvoudig weergegeven als volgt;

Aansturings software <-> INDI server <-> meerdere INDI drivers <-> apparatuur

In mijn persoonlijke situatie is dit als volgt opgezet;

KStars/EKOS <-> Raspberry Pi2 met de INDI server welke meerdere drivers aanstuurt <-> apparatuur direct gekoppeld aan de Raspberry Pi2

Het gebruik van KStars onder Linux is slechts 1 van de mogelijkheden, er bestaan meerdere software-pakketten met INDI ondersteuning (zoals Cartes du Ciel) en is naast de Raspberry Pi ook te draaien op andere boards als de bekende Arduino. Aangezien ik alleen ervaring met KUbuntu, KStars en de Raspberry Pi heb, beschrijf ik het opzetten hiervan in deze overview.

KStars en ekos.

KStars en EKOS.

Remote Control

Ik ben op het moment van schrijven nog geen jaar met de wereld van de astrofotografie bezig en heb nog maar 1 winter aan observatie meegemaakt. Meerdere nachten sleepte ik mijn hele desktop (ik heb helaas geen laptop) naar buiten en zat ik lekker te rillen achter het beeldscherm. Prachtige ervaringen, maar niet echt heel practisch, een betere oplossing verzinnen lag voor de hand. Helaas was mijn budget van dit jaar al op gegaan aan met name die mooie nieuwe montering, dus die zogenaamde “remote control” waar ik aan dacht moest maar even wachten. Tot ik per zuiver toeval op de indilib site (www.indilib.org) stuitte via mijn verder ongerelateerde interesse in de Raspberry Pi2 (https://www.raspberrypi.org/). Wat is het Internet zo af en toe toch een prachtig iets. Hier leek het alsof het opzetten van een remote control gebeuren heel eenvoudig was en vrijwel niets hoefde te kosten! Maar eerst zien, dan geloven. Mijn Linux kennis was sowieso al ver weggezakt.

Benodigdheden en installatie

Het staat je natuurlijk geheel vrij zelf de componenten bij andere leveranciers samen te stellen. Voor je begint is het verstandig de indilib site te raadplegen om te zien of jouw apparatuur wel ondersteund wordt (http://www.indilib.org/devices.html). Mensen met een DSLR gebruiken de gphoto driver.

Op de indilib site biedt men een zogenaamde virtuele machine aan waar zich al een heel KStars Linux systeem op bevindt en welke je slechts hoeft op te starten om te gebruiken. Echter, ik werk onder OSX en had reeds Parallels als pakket draaien welke hier niet compatible mee was. Dus koos ik voor een schone installatie van Linux, in dit geval Kubuntu. De ontwikkelaar van Kstars en INDI werkt onder Kubuntu, in theorie is iedere Linux omgeving mogelijk, echter heb ik gemerkt dat er foutjes in de GUI kunnen ontstaan wanneer je iets anders gebruikt. Kubuntu is dus het meest eenvoudige om alles meteen goed aan de praat te krijgen.

Een stappenplan voor eenvoudige installatie van het geheel:

Installeer de Raspberry Pi2 als volgt:

You should power up your Raspberry Pi from the same USB hub you are connecting your CCD to. Powering Raspberry Pi with its own power supply will result in your CCD and Raspberry Pi do not have common ground (GND). This leads to non-zero voltage potential on all wires between your CCD and Raspberry Pi, including data lines. The noise identified on the images represents the current related to this non-zero voltage potential.

Het in gebruik nemen van de setup wordt besproken in deel 2.

 Copyright © Vincent Groenewold (auteur) & © starry-night.nl 2015