Activity

 • Bus posted an update 1 year, 4 months ago · updated 1 year, 4 months ago

  De laatste paar weken ben ik druk bezig geweest met het beter leren begrijpen van mijn apparatuur en de nabewerking. Natuurlijk zijn dit nog niet de “jaw-dropping” opnames die je op o.a. Astrobin en ook hier zo af en toe voorbij ziet komen, maar voor de bescheiden middelen die ik gebruik, en de locatie vanuit de achtertuin (bortle 5-6 class sky) ben ik best tevreden.

  Daarnaast schuif ik het niet onder stoelen of banken dat ik meer iemand ben van “mooie plaatjes maken”. Begrijp mij niet verkeerd, de technische praat die hier op het forum veelal voorbijkomt lees ik aandachtig door en steek daar ook echt wel wat van op maar ikzelf ben meer iemand van het in de praktijk proefondervindelijk meemaken dat iets niet-, of juist wel goed gaat.

  Zo geven onderstaande opnames een, naar mijn inzien, mooi beeld van hetgeen er allemaal te zien valt daar in de donkere ruimte. Natuurlijk is de technische informatie hoe de foto’s tot stand zijn gekomen ook belangrijk omdat je elkaar zo kunt helpen met het beter leren begrijpen van bepaalde apparatuur.

  Zo heb ik voor onderstaande foto’s telkens de iOptron CEM25p gebruikt met daarop een Meade LXD75 6” Schmidt Newton f5 telescoop. De hoofdcamera is een ZWO ASI 294MC Pro welke gebruikt wordt op unity gain (120) bij -20 graden Celsius. Als volgkijker gebruik ik een Orion 50mm mini guider met een ASI120MM mini camera. De belichtingstijden variëren van 2- tot 6 uur met subs van
  M81 = 40 x 180 sec
  M106 20 x 180 sec
  NGC4565 = 340 x 60 sec
  Hickson 44 = 157 x 60 sec

  Omdat het tijdens de laatste 2 opname sessies nogal hard waaide kon ik de vorm van de sterren nog enigszins acceptabel houden door de belichtingstijd van 180 naar 60 seconden terug ter schroeven.

  Aangezien ik nog een bibliotheek aan darks moet maken en mij nog moet verdiepen in het maken van goede bias-frames met de ASI294MC Pro camera zijn onderstaande foto’s dus niet gekalibreerd met darks, flats, bias of een BPM.

  Al met al ben ik blij met mijn nieuwe ASI294MC Pro en het aansturen van alle camera’s en montering via de ASIAIR. Ik kan dan ook haast niet wachten tot ik weer wat meer opnames van de Melkweg in H-alfa kan gaan maken met deze camera. (ook al is het een OSC-camera, Ha pikt hij ook goed op via een filter)

  M81___M82__Bodes_GalaxyThe_Needle_Galaxy_Hicks44-bewerkt-2St-avg-7200.0s-LNSC_1_3.0_none-_x_2.0_1.0_bdr_hat-crop-StSh-add-sc_BWMV_nor-NI-RL-noMBB-St

  De laatste paar weken ben ik druk bezig geweest met het beter leren begrijpen van mijn apparatuur enDe laatste paar weken ben ik druk bezig geweest met het beter leren begrijpen van mijn apparatuur enDe laatste paar weken ben ik druk bezig geweest met het beter leren begrijpen van mijn apparatuur enDe laatste paar weken ben ik druk bezig geweest met het beter leren begrijpen van mijn apparatuur en
   • 3 people like this.
  • Mooie platen wel! Vooral NGC 4565 (Needle Galaxy) is goed gelukt!
   Nicolàs

  • Maar deze camera heb je toch al bijna 5 maanden nu? Wanneer ik een nieuwe camera gekocht heb dan is het eerste wat ik doe (na het bepalen van optimale offset/gain/iso een serie bias frames schieten, dan darks voor de verschillende belichtingstijden en pas als laatste een serie lights.

  • Klopt Kees, ik heb de camera al een maand of vijf momenteel. Echter, met een stel kinderen, een tijdrovende andere hobby, een 40-urige werkweek kom ik er gewoonweg niet aan toe. En als het dan een keer helder is, ja dan moet ik natuurlijk lights schieten.

   Maar je hebt gelijk hoor. Je zou beter eerst een goede bibliotheek aan calibratie frames moeten aanleggen alvorens aan de lights te beginnen. Zie het als extra leermoment voor het leren omgaan met de bewerkingssoftware. De light-data is binnen, nu nog afmaken met de juiste calibratie frames.

   Daar komt nog bij dat de Meade LXD75 SN nog niet optimaal presteert (Als die dat ooit al gaat doen) vanwege een gammele focusser. Vooral het scherpstellen gaat erg lastig met een 1:1 focusser die enorm veel focusshift heeft wanneer je er aan draait.
   Nu hoor ik je al denken “waarom maak je er dan opnames mee als hij niet goed presteert”….dat is gewoon de nieuwsgierigheid…..kijken wat er te halen valt. Als ik oneindig in het geld zwom dan had ik allang een betere montering en kijker aangeschaft. Maar tot die tijd gebruik ik graag de apparatuur die ik momenteel bezit en pak ik elk helder uurtje mee.