• Frank_Teunissen posted an update 4 years ago · updated 4 years ago

    Zon in Hα, 7 maart 2020
    Gisteren even wat voorjaarszon. Voor mij eens de gelegenheid om de Zon eens vast te leggen in Hα licht. (zie ook eerdere post met de kraanvogels)
    De Zon is mogelijk het minimum van de 11jarige cyclus voorbij en daardoor kunnen we weer wat opleving van zonnevlekken verwachten.
    Zo ook op deze opname; bij de pijl sunspot 2758 welke deel uitmaakt van de nieuwe cyclus.
    Telescoop : Lunt LS60THα
    Camera : ASI290MM
    opname paramaters : surface :t=4ms gn0 n=1000 > 50opn
    prom. :t=9ms gn210 n=1000 > 50opn
    Capturing : Sharpcap
    Postproces : AutoStakkert, Registax, Photoshop CC’19
    Seeing : goed
    20200307-112522_Zon-s-NE_Lunt-LS60THa-f8.3_ASI290MM_Gn0_t=4ms_l3_ap3510_RS_txt20200307-111658_Zon-s-NW_Lunt-LS60THa-f8.3_ASI290MM_Gn0_t=4ms_l3_ap3884_RS_txt

    Zon in Hα, 7 maart 2020 Gisteren even wat voorjaarszon. Voor mij eens de gelegenheid om de Zon eensZon in Hα, 7 maart 2020 Gisteren even wat voorjaarszon. Voor mij eens de gelegenheid om de Zon eens
      • 5 people like this.
    • Mooi geprocessed!

      Ik heb gisteren nog even visueel waargenomen met mijn Lunt, maar vond weinig spektakel. Hopelijk binnenkort wat meer!

      Nicolàs

    • De westelijke rand er ook nog bij

    • Is dit een single- of double-stack Lunt?

    • Dit is een single-stack, Nicolàs.
      Ik stoor mij wel een beetje aan de “schil”- achtige artefacten aan de oostzijde op de eerste opname. Mogelijk zijn dit reflecties door de filters.
      Moer goed, deze kijker zou alleen geschikt zijn voor visuele waarnemingen volgens de firma Lunt. Bij aanschaf dacht de leverancier uit NL daar anders over…

    • Die artefacten komen ook door het stretchen, dit had iets minder gekund. Voor het stretchen gebruik ik IMPPG. Ik gebruik dan slechts één serie opnames en process die dus ook in één geheel. Nadeel van mijn methode is de wat lichte rand om de zon. De opname is gedaan op 20 september 2019 met Lunt LS80THA single stack, 4x PowerMate, ZWO ASI174.Sun190920_084449

      Die artefacten komen ook door het stretchen, dit had iets minder gekund. Voor het stretchen gebruik
    • Beste Nicolàs, dank voor je commentaar. Echter ben ik niet eens met je redenering dat de artefacten veroorzaakt worden door het stretchen van de data. Ten eerste is de grondslag van dit artefact het reflecteren (ghosting?) van het zonsbeeld in de ethalon-filters. Het is enigszins te corrigeren door te tunen, maar dan vallen de protuberansen/granulae weg. Ten tweede is er helemaal niets ge-streched, ik heb gebruik gemaakt van lineaire data. Als beschreven worden twee runs ieder apart: in Autostakkert! gestacked, wavelets in Registax en tot slot verscherping, combineren en kleuren PhotoShop.
      Over jouw foto: mooie dikke protuberans. Rand om de Zon vind ik niet zo hinderlijk. Ik zie als je de prominences 2x vergroot een enorm sinaasappel-effect optreed. Weet je hoe dat komt? Teveel aan de wavelets geschoven? Verder: welk block filter heb je?
      Met collegiale groet, Frank
      Ik ben benieuwd of gebruikers van de LS60THa ook bekend zijn met deze excentrische schillen rond de Zon. Het is visueel nauwelijks te zien, fotografisch wel! zijn de artefachten

    • Ik drukte me misschien niet goed uit. Je hebt waarschijnlijk gelijk dat het reflectie is van tussen de ethalons, de reflecties lijken dezelfde diameter te hebben als de zon. Aangezien je twee reflecties hebt, moet er ook nog een veroorzaakt worden door een van de collimatielenzen. Het kan geen dubbele reflectie tussen de ethalons zijn, want dan zouden de middelpunten van de zon en de twee reflecties op één lijn liggen en dat is duidelijk niet het geval. De vraag is echter of die collimatielenzen aan één zijde plano zijn.

      Wat ik eigenlijk bedoelde is, dat als je de achtergrond wat donkerder laat, dat die reflecties dan niet zo heel erg opvallen, of raak je dan de protuberansen dan ook kwijt? Ik heb deze reflecties bij mij (nog) niet gezien.

      Dat sinasappelhuidje in mijn opname komt door de verscherping in IMPPG (gebruikt ongeveer hetzelfde methode als de wavelets), die heb ik net iets te enthousiast toegepast, maar ik vond hem destijds zo toch mooier dan zonder de verscherping. Ik ga er nog een keer mee spelen, er is nog een hoop te leren….

      Er zit een B1200 filter (diagonaal) op mijn Lunt. De combinatie met de 4x PowerMate ziet er heel apart uit, want die zit na de diagonaal, de camera hangt dus een heel eind naast de kijker. Ik zal er binnenkort eens een foto van maken en hier posten.

      Nicolàs

    • Ja, het klopt dat ik het artefact kwijtraak door korter belichten of de opname in de pp donkerder maak. Gevolg is dan dat ik ook de priminences wegtover. Tijd om wat te experimenteren en te leren :-) !
      Succes nog!

    • Ik weet niet of je er wat mee kan, maar ik heb je foto wat verder geanalyseerd. In onderstaande grafiek zie je de posities van de middelpunten van de drie schijven. Helemaal rechts is de zon, en dan naar links zie je de eerste en tweede reflectie. Wat opvalt is dat de centers niet op één lijn liggen, maar ook dat de onderlinge afstand van de reflecties niet gelijk is aan de afstand tussen de zon en de eerste reflectie. De tweede reflectie is dus niet een dubbele reflectie van de eerste, maar daadwerkelijk afkomstig van een ander oppervlak. Ook de radii zijn niet gelijk. In de punten van de radii-grafiek staan de foutmarges als verticale balken. Alle drie de radii zijn met meer dan tien coördinaten berekend, de standaarddeviaties zijn allemaal ruim beneden 1 pixel. Ook de radii van de reflecties zijn niet gelijk aan die van de zon, dus kennelijk komen ze van een gebogen oppervlak of van een vlak dat buiten de ethalon ligt. Er zijn dus twee spiegelende oppervlakken in de kijker.

      Nicolàs
      zon

      Ik weet niet of je er wat mee kan, maar ik heb je foto wat verder geanalyseerd. In onderstaande graf
    • Dank je wel Nicolàs voor deze technische analyse van het probleem. Moet het wel even laten doordringen. Mijn grote vraag is natuurlijk: kan en moet dit gerepareerd worden? Heb nog een paar maanden garantie. Dus nogmaals een oproep op zelfde bezitters van de Lunt LS60THa (dus niet de pressure tuned, maar de tilted tuned versie met een B600 blocking: ook zelfde artefact?
      met vriendelijke groet

    • Je foto ziet er wel beter uit dan de eerste. Helemaal is het sinaasappelhuidje niet weg. Begreep ik goed dat je een enkel filmpje/shot maakt voor zowel de protuberansen als het oppervlak?

    • Klopt, helemaal krijg ik dat sinaasappelhuidje in de protuberans niet weg. Als het wel weg is, dan ziet de foto er niet uit, is er vrijwel geen detail en diepte meer over. Toch vind ik hem zo heel acceptabel, zeker voor de zwakke protuberans die het was.
      Inderdaad, de foto is het resultaat van één filmpje (2584 frames, waarvan 30% gestacked) in combinatie met een niet-lineaire stretch. Ik ben momenteel een artikel aan het schrijven hoe ik dit doe, hopelijk morgen on-line.

      Nicolàs

    • Had je deze pagina al gevonden?: https://solarchatforum.com/viewtopic.php?t=18020
      De ghost images zijn dus een bekend verschijnsel, zelfs de de grotere exemplaren zoals de 100mm variant. Kennelijk is het ook op te lossen. Vraag is nu of je dit zelf gaat doen of het aan de fabrikant over gaat laten.

      Nicolàs

    • Deze site had ik, ondanks het nodige zoekwerk, nog niet opgemerkt. Dank daarvoor Nicolàs. Het blijkt kennelijk toch door reflecties van die etalon filters te zijn. Dat klopt met mijn gedachtegang: reflecties zijn nagenoeg even groot en verdwijnen bij het tunen (lees, draaien van de filters): ghosting/reflecties weg en hoppa, de details/protuberansen ook weg. De aangedragen oplossingen zou ik in overweging kunnen nemen. Maar zoals je terecht opmerkt en ziet, kan het nog vele malen erger en dat bij beduidend duurdere kijkers. Vooralsnog ben ik nu redelijk tevreden met de huidige resultaten met deze -niet voor fotografische(!) doeleinden geachte- Lunt uit het goedkopere segment.
      Voor jouw (en natuurlijk andere zonaanbidders) mijn workflow. Inclusief irritant geklik en dito muziekje:

      Goed en Corona-vrij weekend :-)

Scroll to Top