han.k

You need to log in or to post to this user's Wall.

 • >>>Reden dat ik toch weer even verder heb gekeken is de image preview.

  >>>Die is dezelfde als die (niet zo vreemd) van Han z’n ASTAP. Ik krijg de settings hiervoor niet goed voor elkaar. De image preview van SGP en Voyager zijn dan wel wat fraaier.

  Dat hangt misschien van je camera af. Ik druk 1) op de knop voor 98% en 2) zet gamma op een w…[Read more]

  >>>Reden dat ik toch weer even verder heb gekeken is de image preview. >>>Die is d
 • Vragen over de bediening van CCDCiel kunnen jullie in dit forum aan mij stellen. Neem in de topic dan mijn gebruikersnaam @han-k op dan krijg ik een berichtje.

  Er zijn enige demonstratie videos van CCDciel beschikbaar:

  Uit 2017 door:

  En deze van…[Read more]

 • Mooi dat het meteen werkt. Problemen of wensen kan je plaatsen op het CCDCiel forum. Dat helpt bij de verdere ontwikkeling hoewel het programma al helemaal compleet en af is.

 • De Scopedome PC (Geen internetverbinding) draait nog gewoon Windows 7 met ASCOM en Sequence Generator pro , maar ik heb ook een Dual boot Windows 7/ Linux laptop die ook als backup voor de Scopedome moet dienen en waarmee ik de QHY16200 CCD kan bedienen wanneer ik de sensor schoon maak. Die laptop gaat straks zonder Windows verder met alleen Linux…[Read more]

  De Scopedome PC (Geen internetverbinding) draait nog gewoon Windows 7 met ASCOM en Sequence GeneratoDe Scopedome PC (Geen internetverbinding) draait nog gewoon Windows 7 met ASCOM en Sequence Generato
 • Uit de zelfde serie als M22.  De objecten M20, M21 bij 12 graden elevatie tussen de bomen door vanuit Noord-Nederland. Eerdere pogingen waren minder door matige transparantie:

  Han

  Telescoop 100 mm APO astrograph APO100Q, F5,8
  ASI1600MM-Cool Camera
  Filter H-alpha 7 nm
  15x50sec op 2019-8-8
  CCDciel en ASTAP stacking programM20, M21, 2019-8-8,…[Read more]

  Uit de zelfde serie als M22.  De objecten M20, M21 bij 12 graden elevatie tussen de bomen door vanu
 • Dit Messier object M22 staat altijd laag. Mijn klapdak extra laten zakken. Verder is het object voor mij maar circa 45 minuten zichtbaar want moet ik tussen twee bomen doorkijken. Maar hij staat er op bij 10 graden elevatie vanuit Noord-Nederland:

  Han

  Telescoop 100 mm APO astrograph APO100Q, F5,8
  ASI1600MM-Cool Camera
  11x50sec op…[Read more]

  Dit Messier object M22 staat altijd laag. Mijn klapdak extra laten zakken. Verder is het object voor
 • Vandaag een kleine uitbreiding geschreven voor ASTAP 0.9.239. Een tool om de magnitude van “extended objects” in een opname te meten. Misschien nuttig voor het meten van een komeetmagnitude of als speeltje.

  Gebruik:

  1) Laad een enkele (raw) opname en selecteer “Astrometric (plate) solve”.

  2) Houd de rechtermuisknop vast en trek een rechthoek…[Read more]

  Vandaag een kleine uitbreiding geschreven voor ASTAP 0.9.239. Een tool om de magnitude van “ex
 • han.k replied to the topic M13 in juni in the forum Deepsky 8 months, 2 weeks ago

  Deze laatste bewerking ziet er keurig uit.

  Als je in de toekomst een mooie set heb dan hoor ik het graag. Momenteel verfijn ik mijn stackroutine nog regelmatig en het goed om een nieuwe test set te hebben om de routine te testen gemaakt onder andere omstandigheden. Kleuropnames stacken is enige magnitudes complexer dan monochrome opnames.

  Han

   

 • InFINNity Deck replied to the topic M13 in juni in the forum Deepsky 8 months, 2 weeks ago

  Na anderhalve dag puzzelen weet ik waar het aan schortte. Voor mijn flats had ik ook darkflats genomen en die in APP mee laten processen. Wat ik echter niet gemerkt had, is dat al die darkflats tot één MDF waren samengesteld (in plaats van één MDF per MF). Daarnaast had ik, zoals eerder gemeld een puinhoop gemaakt van de gain-instellingen. Voo…[Read more]

  Na anderhalve dag puzzelen weet ik waar het aan schortte. Voor mijn flats had ik ook darkflats genom
 • han.k replied to the topic M13 in juni in the forum Deepsky 8 months, 3 weeks ago

  Met de belichtingtijd was ik te snel van oordeel. Zonder filter 50 seconden maar met R, G of B filter vang je minder dan 33% van de fotonen dus tot 150 seconden even vlug gerekend.

  Als het 8 bit is dan zie dat vaak aan de zachte overgangen. Gaan die niet vloeiend maar in stappen dan is het 8 bit.

  Een gain van 138 of 139 lijkt  me niet van belang.

  Han

 • han.k replied to the topic M13 in juni in the forum Deepsky 8 months, 3 weeks ago

  Nicolàs,

  Kan je de hele serie opnames inclusief een dark, flat en bias master ter beschikking stellen? Dan zal ik eens kijken wat mijn programma er van maakt.

  Veel sterren zijn voornamelijk in het centrum gekleurd. Dat zie je alleen goed bij aanvullend stretchen.

  Een belichtingstijd van 120 seconden lijkt me te lang voor M13. Veel sterren zijn…[Read more]

  Nicolàs, Kan je de hele serie opnames inclusief een dark, flat en bias master ter beschikking stell
 • han.k started the topic M101 op 2019-5-28 in the forum Deepsky 8 months, 3 weeks ago

  Deze is van een korte nacht op 28 mei. Een tweede serie zit er de komende dagen niet in dus ik heb de opname maar verwerkt met onderstaand resultaat. M101 stond goed in het zenith en de scherpte is goed.

  Han

  Telescoop 100 mm APO astrograph APO100Q, F5,8
  ASI1600MM-Cool Camera
  22x200sec op 2019-5-28
  CCDciel en ASTAP stacking programM101,…[Read more]

  Deze is van een korte nacht op 28 mei. Een tweede serie zit er de komende dagen niet in dus ik heb d
 • InFINNity Deck started the topic M13 in juni in the forum Deepsky 8 months, 3 weeks ago

  Hoewel mijn schemering-tool aangeeft dat het niet meer donker genoeg wordt voor deep-sky, zelfs als we uitgaan van een zonshoogte van 15.5 graden onder de horizon, zoals door @han-k aangetoond, kon ik de verleiding niet weerstaan M13 de afgelopen dagen te fotograferen. De eerste sessie was op 2 juni, de tweede op de 4e. Dankzij APP was er toch nog…[Read more]

  Hoewel mijn schemering-tool aangeeft dat het niet meer donker genoeg wordt voor deep-sky, zelfs als
 • Ja,  vooraf aan het stacken is het zaak om het rode kanaal van de lights, darks, flats en flatdarks (bias) te scheiden. Je houdt dan alleen het roodgevoelige kanaal van de opnames over met de halve pixel hoogte en breedte van het origineel. Het werkt goed en kan mooie fotos opleveren. De flats maak je natuurlijk met het H-alpha filter. Deze wijkt…[Read more]

 • Mabula,

  Als ik darks gebruik met de zelfde belichtingstijd en temperatuur als de lights, over welk restprobleem praat je dan?  Ik neem aan dat de niet- lineaire pixels een kleine ruis in het lichtsignaal veroorzaken maar dat kan je redelijk weg krijgen met ditheren.

  Han

 • Ziet er goed uit!

  Hoe krijg je de data uit de  Raspberry-Pi/ ASIAIR, via een memorycard/stick of via the USB port? Ik begrijp dat de USB poort te langzaam is voor de meeste toepassingen. Om die redenen zijn compacte mini PC’s (Windows/Linux) met USB3.0 poorten momenteel populair .

 • Heb het grafiekje wat uitgebreid, er zit nu een groene zone in van -16° zonshoogte waarbinnen gefotografeerd kan worden. Een legenda onderin laat de tijdstippen van de diverse perioden zien en hoe lang die duren. Uitgaande van Han’s 16° als limiet (deze kan naar wens worden ingesteld) voor astrofotografie (@han-k), scheelt dat momenteel toch nog e…[Read more]

  Heb het grafiekje wat uitgebreid, er zit nu een groene zone in van -16° zonshoogte waarbinnen gefot
 • han.k replied to the topic Schemering in the forum Methoden en Techniek 9 months, 2 weeks ago

  De zon hoeft niet 18 graden onder de horizon te zijn.  15, 16 graden is al voldoende. Hier mijn eigen metingen SQM versus Zon elevatie:

  Zie ook:

  http://www.hnsky.org/sqm_twilight.htmsqm2

  De zon hoeft niet 18 graden onder de horizon te zijn.  15, 16 graden is al voldoende. Hier mijn eig
 • han.k started the topic M13 and some galaxies in the forum Deepsky 9 months, 3 weeks ago

  Deze opname is van gisteravond. Het was in principe een slechte avond want de helft van de tijd had ik technische problemen. Computer crash, camera kanteling, slechte guiding. De belichtingstijd had ik wat langer willen maken maar de hemel werd al langzaam wat lichter. Er zijn weer een hoop melkwegstelsels in deze opname te ontdekken, zie de…[Read more]

  Deze opname is van gisteravond. Het was in principe een slechte avond want de helft van de tijd had Deze opname is van gisteravond. Het was in principe een slechte avond want de helft van de tijd had Deze opname is van gisteravond. Het was in principe een slechte avond want de helft van de tijd had
 • In het observatorium gebruik ik een oude desktop. De 14 jaar? oude harde schijf gaf al een tijdje problemen als het koud is.  De wifi netwerk  verbinding naar buiten is niet zo snel en een transport via memory stick werkt sneller.

  Ik vond het leuk om een opname vanuit Portugal met een uit Nederland te vergelijken. De bovenste foto heb ik i…[Read more]

  In het observatorium gebruik ik een oude desktop. De 14 jaar? oude harde schijf gaf al een tijdje pr