Sneyers

You need to log in or to post to this user's Wall.

 • Welke bolhoop zou dit kunnen zijn ? 8 maanden geleden heb ik door het nemen van een backup per ongeluk al mijn bestanden gewist. Via een pc kliniek heb ik bijna alles terug, maar alle namen waren vervangen door een nietszeggende codenummer. Ondertussen heb ik alles terug op naam kunnen brengen, behalve deze bolhoop.
  Misschien herkent iemand van…[Read more]

  Welke bolhoop zou dit kunnen zijn ? 8 maanden geleden heb ik door het nemen van een backup per ongel
 • Als ik avi’s van saturnus in Registax open, zet hij saturnus steeds vlak tegen de linkerrand.
  Dit doet hij echter niet met avi’s van mars, daar zet hij de planeet zoals het gefilmd is in het midden.
  Doe ik iets fout ? zie bijlage
  Dank bij voorbaat voor elke reaktie.registax saturnus plakt tegen de rand

  Als ik avi’s van saturnus in Registax open, zet hij saturnus steeds vlak tegen de linkerrand.
 • Dank zij jouw info heb ik ondertussen al mijn eerste bescheiden stappen gezet in Winjupos, en de derotation schijnt te lukken.
  Met de resolutie die ik hanteer is de winst nogal klein maar toch aanwezig.
  Als alle opnamen gestackt zijn en gederoteerd (per 15 minuten voor mars) zal ik mij ook eens wagen aan een montering.
  Heel erg bedankt Nicolàs…[Read more]

 • Heel erg bedankt Nicolàs voor deze snelle en zeer interessante info dat me zeker zal vooruithelpen.
  Het knappe marsfilmpje dat je toont, is dat ook met Winjupos gemaakt of heb je daar andere software voor gebruikt ?
  Francis

 • De laatste 8 dagen heb ik me toegelegd om mars vast te leggen.
  Als ik naar de beste resultaten kijk van anderen, dan blijkt dat ze vaak Winjupos gebruiken.
  Ik heb naar tutorials gezocht, maar ik vond maar zeer korte lesjes waar maar een klein aspect van het programma wordt uitgelegd.
  Het programma vraagt bij elke foto die je invoert om ook de…[Read more]

  De laatste 8 dagen heb ik me toegelegd om mars vast te leggen. Als ik naar de beste resultaten kijk
 • Bedankt voor jouw tip, dit is net wat ik zocht. Ik zie nu dat pas in 2035 mars nog eens zo dichtbij zal staan.
  Als ik er dan nog ben, zal ik 80 jaar zijn, en kan ik hopelijk mijn telescoop nog buiten zetten….. 🙂

 • Ik heb me al suf gezocht naar een gemakkelijk programma om de stand van de planeten te bekijken in de toekomst.
  Stellarium heeft ook een mogelijkheid, maar dat is voor planeetstanden niet zo handig als je de tijd wilt aanpassen.
  Heeft iemand tips ?

 • Prachtige foto, maar hier is de overstraling bijna verwaarloosbaar.Is er niets aan te doen om het te voorkomen ?

 • Gisterenavond nog een poging gewaagd om de paardekopnevel vast te leggen.
  Het was erg vochtig 90%, maar ik kon toch 40 lights maken van 3 minuten, Iso 400 met Nikon D5100 en Celestron C11 met dauwkap en dauwlint.
  Toen ik vandaag de beelden in DSS ontwikkelde kreeg ik een geweldige overstraling door “Alnitakharpen”, die ik in vorige opnamen niet…[Read more]

  Gisterenavond nog een poging gewaagd om de paardekopnevel vast te leggen. Het was erg vochtig 90%, m
 • Vanaf 12 december zou de komeet terug ons zonnestelsel verlaten, vanaf dan zou deze enkel nog vanaf het zuidelijk halfrond zichtbaar zijn. Is het mogelijk dat we deze komeet 1 van de komende weken nog kunnen fotograferen, en hoe begin je daar aan ? Hoe vind je de coördinaten op een bepaald ogenblik ? Bedankt alvast voor het meedenken….

 • Mijn eerste pogingen om Registax en Autostakkert te gebruiken vallen erg tegen. Als ik 10 foto’s van een stuk van de maan door deze software laat stacken, krijg ik geen beter resultaat, wel iets minder ruis.
  Als ik dan Lucky imaging wil proberen, accepteren beide programma’s mijn mov-bestanden niet. Ik film met een Nikon D5100. Als ik de mov…[Read more]

 • Beste, ik ben diep onder de indruk van deze berekeningen, maar dit is wat te ingewikkeld voor mij. Maar toch heel erg bedankt hiervoor.
  Ik werk met een Celestron c11 brandpunt 2800 mm met soms x2.5 televue wordt dat 7000mm.
  Kan ik met deze configuratie scherpstellen op Deneb, om dan ook een object op 50 miljoen lichtjaar scherp te hebben ?

 • Dank u Kees, dat dacht ik eigenlijk ook, maar waarom verkoopt men dan scherpstelmotors voor astrofotografie ?

 • Scherpstellen op deepsky objecten is verwarrend. Als je een Galaxy wilt fotograferen die 30 miljoen lichtjaren verwijderd is, is het dan voldoende om scherp te stellen op bv. de ster Deneb (1600 lichtjaar) met een Batinovmasker, om dan de Galaxy te kadreren en met dezelfde focusinstelling te fotograferen ?
  Of is er wel degelijk nog een…[Read more]

 • Poolsteruitlijning: weet iemand op welke van de 3 cirkels ik de poolster moet plaatsen met een skywatcher EQ6-R ?
  In de polarscope is wel een afbeelding met een aantal jaartallen die verwijzen naar een bepaalde ring, maar dit is zo onduidelijk dat dit mij niet vooruit helpt. Een vergroting hiervan zou ook kunnen helpen. Dank bij voorbaat.

 • Onlogische volgfouten ? Ik gebruik de Skywatcher EQ6-R pro en de Lacerta MGEN2 met een aparte kleine volgkijker van 180mm. Als ik de Celestron C11 met reducer gebruik geeft dit 1764 mm. De Lacerta heb ik zodanig afgeregeld dat 95 % van de belichtingen van 150 sec. perfecte volgfoto’s afleveren.
  Daarna verving ik de Celestron met een 600 mm Tamron…[Read more]

  Onlogische volgfouten ? Ik gebruik de Skywatcher EQ6-R pro en de Lacerta MGEN2 met een aparte kleine
  • Kan het zijn dat door het verwisselen van de telescoop door de lens de uitlijning gewijzigd is doordat er tegen de montering of het statief gestoten is?

  • Bedankt Willems, maar dit kan het niet zijn. Ik heb die avond enkel met de 600 mm gewerkt, en er ook een 3-ster uitlijning mee gedaan.
   Het rare is dat de fout niet duidelijk in 1 vd assen zit maar blijkbaar in beide, omdat de vrijwillige RA fout (groene lijnen) ongeveer 45 graden t.o.v. de werkelijke sterresporen staan.

  • Zet de C11 er weer op en kijk of je dan weer 95% goed gevolgde subs hebt. Indien niet dan is er tussentijds iets verschoven/uitgelijnd. Je zegt niets over pool-uitlijning trouwens. Hoe kom je aan 95%, heb je 20,40,60,80 of100 subs gemaakt dan? (Een paar gevallen waarbij 95% een integer antwoord zal opleveren, is een kronkel van mij)

  • Bedankt Kees. Misschien kan ik vanavond nog eens testen en zal ik de C11 ook gebruiken. Ik had een 50 tal opnamen gemaakt waar maar 2 ervan ietsje eivormige sterren gaf, vandaar 50%/. De pooluitlijning doe ik steeds grondig, daar zal de fout niet zitten denk ik, zelfs moest het daar toch fout zitten, zou de Lacerta dit moeten corrigeren…

  • Is de pooluitlijning wel gecontroleerd? Dwz is terug gegaan naar de betreffende sterren, of ze nog wel gecentreerd zijn na de alignment.

  • Omdat ik deze foto’s met een 600mm tamron lens heb gemaakt die ik met de bijgeleverde beugel heb vastgeklemd, stond de lens niet precies op de poolster gericht. Het goto-systeem is daarom niet accuraat. Maar gisteravond heb ik opnieuw geprobeerd, maar nu had ik deze lens meer naar voren met een houten blokje extra ondersteund, zodat er 2…[Read more]

 • Scherpstellingsprobleem: Ik probeerde gisteren M13 te fotograferen. Deze staat op meer dan 22000 lichtjaar verwijderd; Ik neem dan eerder welke heldere ster en met een Batinovmasker stel ik scherp. Dan richt ik mijn telescoop op M13. De opname leek niet heel erg scherp, maar na een half uur werd het nog onscherper.
  Ik had nochtans de optiek al 3…[Read more]

  • Hoi Francis,

   dit onderwerp is toevallig onlangs op het ATS forum besproken. Om een idee te geven: het verschil tussen scherpstellen op het midden en de rand va de maan is nog slechts 1/4 labda. Zodra we maan voorbij gaan, dan maakt het niet meer uit waarop we scherpstellen (als we maar scherpstellen ;-)). Het kan wel zijn dat bij visueel…[Read more]

  • Heel erg bedankt voor de respons. Wat ik nu begrijp is dat er een groot verschil is tussen visueel waarnemen met ons oog aan het oculair en het fotograferen. Mijn probleem stelt zich vooral in het scherpstellen voor fotografie. Ik ben vergeten te vermelden dat ik door een Celestron C11 met x2.5 powermate fotografeer, wat dus 7000 mm…[Read more]

  • Ja, scherpstellen blijft lastig, zeker met de hand. Voor het bahtinov mask is speciale software ontwikkeld die kan helpen bij het zo nauwkeurig mogelijk scherpstellen: http://www.njnoordhoek.com/?p=660
   Zelf heb ik het nog niet gebruikt, maar heb wel positieve posts er over gelezen. Nog mooier is natuurlijk een autofocuser….

   Nicolàs

  • Je schreef nog: “Ik had nochtans de optiek al 3 uren buiten opgesteld. Zou desondanks de verkoeling de focusverandering hebben teweeggebracht ?”. Inderdaad, als het buiten verder afkoelt, dan koelt je C11 ook verder af en verloopt je focus dus.

   Nicolàs

 • Arcturus werd 4 minuten belicht met een Celestron C11 XLT met een powermate x2.5 = 7000 mm brandpunt.
  Een rare reflectie laat zich zien, ook met een haarpluisje. Heeft iemand een idee waar deze reflectie vandaan kan komen ? 0120847-reflectie-web

  Arcturus werd 4 minuten belicht met een Celestron C11 XLT met een powermate x2.5 = 7000 mm brandpunt
  • Hoi Francis,

   misschien dat ik er volledig naast zit, maar bedacht me het volgende:
   Ik denk dat we veilig mogen aannemen dat die reflectie een afbeelding van je hoofdspiegel is, dus van een reflector van 279mm diameter. Even uitgaande van je Nikon D5100 en de aanname dat de afbeelding alleen gecropped is (en dus niet verschaald), dan is de…[Read more]

  • Bedankt Nicolàs, indrukwekkende redenering. Ik zal dit verder moeten uittesten. Maar dat het uit de powermate zal komen, is goed mogelijk. Ik gebruik deze wel volgens het boekje, dus het zou eigenlijk niet mogen. Als ik er de maan mee fotografeer, is deze reflectie niet waarneembaar.

 • Wat wordt bedoeld met “SETTING AUTOGUIDER SPEED’ ? Men kan kiezen tussen 0,125x , 0,25x, 0,5x, 0,75x en 1x.
  Als ik dit instel in de EQ6-R montering, dan moet ik dit ook zo instellen in de Lacerta MGEN2. Gaat het hier misschien over de snelheid van corrigeren ? is 0,125x dan trager in het uitvoeren van correcties dan 1x ? Ik loop hier volledig…[Read more]

  • Beste Sneyers,
   De getallen geven aan met welke factor van de sideriële snelheid de correcties plaatsvinden. 0.25x is dus met een kwart van de sideriële snelheid. 0.125x is dus langzamer dan bijv. 0.75x. Bij een te lage reactiesnelheid kan het gebeuren dat je de afwijking niet tijdig gecorrigeerd krijgt en bij een te hoge reactiesnelheid kan er o…[Read more]

  • Heel erg bedankt willems, ik ga dit verder uitproberen, zo gauw het weer wat wilt meewerken.

 • Lacerta MGEN 2 heeft een AutoExposure functie met twee modes: een normale en een ‘Astrotimer’ Mode.
  Als ik gebruik wil maken van de ‘Random Displacement (dithering), dan moet ik dithering activeren door in het juiste venster ‘Random displace’ aan te vinken. Als ik kleine verplaatsingen wil, kan ik bv width 4px kiezen i.p.v. 16px.
  Mijn vraag is…[Read more]

  • Zie paragraaf 4.2 in de handleiding. De optie ‘Astrotimer’ hoef je alleen te gebruiken als je de navolgende externe timer gebruikt:
   http://www.sternhimmel-ueber-ulm.de/timer00.htm

   Bij dithering overigens niet te kleine verplaatsingen instellen. 15 tot 20 pixels is prima. Bij te kleine verplaatsingen heeft dithering geen (of minder sterk) effect.

  • Dank u Maurice, dat is weeral opgeklaard. Ik heb ondervonden dat 16 px nogal grote sprongen maakt, zodat je een heel stuk van je beeld moet croppen…; Weet jij misschien welke parameters ik moet aanpassen en hoe, wanneer ik een nogal extreme brandpunt gebruik, bv met de x2.5 wordt de brandpunt 7000 mm ?

  • Je volgt met een off-axis guider, veronderstel ik. Dan zou je aan 5 pixels verplaatsing voldoende moeten hebben. Ik volg met een volgkijker met een F van 420 mm (en een hoofdkijker met een F van 500 of 900 mm).

  • Ha Maurice vraagje, heeft dithering van 15-20 pixels geen invloed op de werking van je flats (vlekken).
   Zelf heb ik een refractor met een F van 1000 mm en een volgkijker met een F van 280 mm.
   Ik vraag me af of deze configuratie aan de krappe kant is en dan problemen geeft.

  • Ik volg met de bij Lacerta MGEN 2 meegeleverde volgkijker van 180 mm, dus niet off-axis. De hoofdkijker C11 is 2800 mm tot 7000 mm (met x2.5) en probeer de beste instellingen te vinden op de Lacerta.

  • @sneyers: excuses, ik maakte een denkfout. Juist als je off-axis zou volgen, zou je relatief grote dither stappen (> 15 pixels) moeten maken. Bij gebruik van een volgkijker met een F van 180 mm in combinatie met een hoofdkijker met een F van 2800 mm of zelfs 7000 mm loop Je inderdaad het gevaar dat bij te grote dither stappen er teveel van het…[Read more]

  • @mauricetoet bedankt!

  • Wat wordt juist bedoeld met ‘Lucky imaging’ ?
   Aangezien ik alles uit die Lacerta wil halen, denk ik dat in de ‘Guider setup’ de ‘CCD Binning’ veranderen van 1×1 naar een hoger cijfer, misschien wel 6×6 geschikter zal zijn om met mijn grote brandpuntsafstand tot 7000 mm te werken. Iemand suggesties ?

  • Gemakshalve verwijs ik naar Wikipedia voor een uitleg over lucky imaging: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lucky_imaging

   De binning van de volgcamera zal ik niet verhogen. Dan wordt de resolutie lager. Ik zou de dither stap op 4 pixels instellen en kijken waar dat toe leidt.

 • Load More