Sneyers

You need to log in or to post to this user's Wall.

 • Mijn eerste pogingen om Registax en Autostakkert te gebruiken vallen erg tegen. Als ik 10 foto’s van een stuk van de maan door deze software laat stacken, krijg ik geen beter resultaat, wel iets minder ruis.
  Als ik dan Lucky imaging wil proberen, accepteren beide programma’s mijn mov-bestanden niet. Ik film met een Nikon D5100. Als ik de mov…[Read more]

 • Beste, ik ben diep onder de indruk van deze berekeningen, maar dit is wat te ingewikkeld voor mij. Maar toch heel erg bedankt hiervoor.
  Ik werk met een Celestron c11 brandpunt 2800 mm met soms x2.5 televue wordt dat 7000mm.
  Kan ik met deze configuratie scherpstellen op Deneb, om dan ook een object op 50 miljoen lichtjaar scherp te hebben ?

 • Dank u Kees, dat dacht ik eigenlijk ook, maar waarom verkoopt men dan scherpstelmotors voor astrofotografie ?

 • Scherpstellen op deepsky objecten is verwarrend. Als je een Galaxy wilt fotograferen die 30 miljoen lichtjaren verwijderd is, is het dan voldoende om scherp te stellen op bv. de ster Deneb (1600 lichtjaar) met een Batinovmasker, om dan de Galaxy te kadreren en met dezelfde focusinstelling te fotograferen ?
  Of is er wel degelijk nog een…[Read more]

 • Poolsteruitlijning: weet iemand op welke van de 3 cirkels ik de poolster moet plaatsen met een skywatcher EQ6-R ?
  In de polarscope is wel een afbeelding met een aantal jaartallen die verwijzen naar een bepaalde ring, maar dit is zo onduidelijk dat dit mij niet vooruit helpt. Een vergroting hiervan zou ook kunnen helpen. Dank bij voorbaat.

 • Onlogische volgfouten ? Ik gebruik de Skywatcher EQ6-R pro en de Lacerta MGEN2 met een aparte kleine volgkijker van 180mm. Als ik de Celestron C11 met reducer gebruik geeft dit 1764 mm. De Lacerta heb ik zodanig afgeregeld dat 95 % van de belichtingen van 150 sec. perfecte volgfoto’s afleveren.
  Daarna verving ik de Celestron met een 600 mm Tamron…[Read more]

  Onlogische volgfouten ? Ik gebruik de Skywatcher EQ6-R pro en de Lacerta MGEN2 met een aparte kleine
  • Kan het zijn dat door het verwisselen van de telescoop door de lens de uitlijning gewijzigd is doordat er tegen de montering of het statief gestoten is?

  • Bedankt Willems, maar dit kan het niet zijn. Ik heb die avond enkel met de 600 mm gewerkt, en er ook een 3-ster uitlijning mee gedaan.
   Het rare is dat de fout niet duidelijk in 1 vd assen zit maar blijkbaar in beide, omdat de vrijwillige RA fout (groene lijnen) ongeveer 45 graden t.o.v. de werkelijke sterresporen staan.

  • Zet de C11 er weer op en kijk of je dan weer 95% goed gevolgde subs hebt. Indien niet dan is er tussentijds iets verschoven/uitgelijnd. Je zegt niets over pool-uitlijning trouwens. Hoe kom je aan 95%, heb je 20,40,60,80 of100 subs gemaakt dan? (Een paar gevallen waarbij 95% een integer antwoord zal opleveren, is een kronkel van mij)

  • Bedankt Kees. Misschien kan ik vanavond nog eens testen en zal ik de C11 ook gebruiken. Ik had een 50 tal opnamen gemaakt waar maar 2 ervan ietsje eivormige sterren gaf, vandaar 50%/. De pooluitlijning doe ik steeds grondig, daar zal de fout niet zitten denk ik, zelfs moest het daar toch fout zitten, zou de Lacerta dit moeten corrigeren…

  • Is de pooluitlijning wel gecontroleerd? Dwz is terug gegaan naar de betreffende sterren, of ze nog wel gecentreerd zijn na de alignment.

  • Omdat ik deze foto’s met een 600mm tamron lens heb gemaakt die ik met de bijgeleverde beugel heb vastgeklemd, stond de lens niet precies op de poolster gericht. Het goto-systeem is daarom niet accuraat. Maar gisteravond heb ik opnieuw geprobeerd, maar nu had ik deze lens meer naar voren met een houten blokje extra ondersteund, zodat er 2…[Read more]

 • Scherpstellingsprobleem: Ik probeerde gisteren M13 te fotograferen. Deze staat op meer dan 22000 lichtjaar verwijderd; Ik neem dan eerder welke heldere ster en met een Batinovmasker stel ik scherp. Dan richt ik mijn telescoop op M13. De opname leek niet heel erg scherp, maar na een half uur werd het nog onscherper.
  Ik had nochtans de optiek al 3…[Read more]

  • Hoi Francis,

   dit onderwerp is toevallig onlangs op het ATS forum besproken. Om een idee te geven: het verschil tussen scherpstellen op het midden en de rand va de maan is nog slechts 1/4 labda. Zodra we maan voorbij gaan, dan maakt het niet meer uit waarop we scherpstellen (als we maar scherpstellen ;-)). Het kan wel zijn dat bij visueel…[Read more]

  • Heel erg bedankt voor de respons. Wat ik nu begrijp is dat er een groot verschil is tussen visueel waarnemen met ons oog aan het oculair en het fotograferen. Mijn probleem stelt zich vooral in het scherpstellen voor fotografie. Ik ben vergeten te vermelden dat ik door een Celestron C11 met x2.5 powermate fotografeer, wat dus 7000 mm…[Read more]

  • Ja, scherpstellen blijft lastig, zeker met de hand. Voor het bahtinov mask is speciale software ontwikkeld die kan helpen bij het zo nauwkeurig mogelijk scherpstellen: http://www.njnoordhoek.com/?p=660
   Zelf heb ik het nog niet gebruikt, maar heb wel positieve posts er over gelezen. Nog mooier is natuurlijk een autofocuser….

   Nicolàs

  • Je schreef nog: “Ik had nochtans de optiek al 3 uren buiten opgesteld. Zou desondanks de verkoeling de focusverandering hebben teweeggebracht ?”. Inderdaad, als het buiten verder afkoelt, dan koelt je C11 ook verder af en verloopt je focus dus.

   Nicolàs

 • Arcturus werd 4 minuten belicht met een Celestron C11 XLT met een powermate x2.5 = 7000 mm brandpunt.
  Een rare reflectie laat zich zien, ook met een haarpluisje. Heeft iemand een idee waar deze reflectie vandaan kan komen ? 0120847-reflectie-web

  Arcturus werd 4 minuten belicht met een Celestron C11 XLT met een powermate x2.5 = 7000 mm brandpunt
  • Hoi Francis,

   misschien dat ik er volledig naast zit, maar bedacht me het volgende:
   Ik denk dat we veilig mogen aannemen dat die reflectie een afbeelding van je hoofdspiegel is, dus van een reflector van 279mm diameter. Even uitgaande van je Nikon D5100 en de aanname dat de afbeelding alleen gecropped is (en dus niet verschaald), dan is de…[Read more]

  • Bedankt Nicolàs, indrukwekkende redenering. Ik zal dit verder moeten uittesten. Maar dat het uit de powermate zal komen, is goed mogelijk. Ik gebruik deze wel volgens het boekje, dus het zou eigenlijk niet mogen. Als ik er de maan mee fotografeer, is deze reflectie niet waarneembaar.

 • Wat wordt bedoeld met “SETTING AUTOGUIDER SPEED’ ? Men kan kiezen tussen 0,125x , 0,25x, 0,5x, 0,75x en 1x.
  Als ik dit instel in de EQ6-R montering, dan moet ik dit ook zo instellen in de Lacerta MGEN2. Gaat het hier misschien over de snelheid van corrigeren ? is 0,125x dan trager in het uitvoeren van correcties dan 1x ? Ik loop hier volledig…[Read more]

  • Beste Sneyers,
   De getallen geven aan met welke factor van de sideriële snelheid de correcties plaatsvinden. 0.25x is dus met een kwart van de sideriële snelheid. 0.125x is dus langzamer dan bijv. 0.75x. Bij een te lage reactiesnelheid kan het gebeuren dat je de afwijking niet tijdig gecorrigeerd krijgt en bij een te hoge reactiesnelheid kan er o…[Read more]

  • Heel erg bedankt willems, ik ga dit verder uitproberen, zo gauw het weer wat wilt meewerken.

 • Lacerta MGEN 2 heeft een AutoExposure functie met twee modes: een normale en een ‘Astrotimer’ Mode.
  Als ik gebruik wil maken van de ‘Random Displacement (dithering), dan moet ik dithering activeren door in het juiste venster ‘Random displace’ aan te vinken. Als ik kleine verplaatsingen wil, kan ik bv width 4px kiezen i.p.v. 16px.
  Mijn vraag is…[Read more]

  • Zie paragraaf 4.2 in de handleiding. De optie ‘Astrotimer’ hoef je alleen te gebruiken als je de navolgende externe timer gebruikt:
   http://www.sternhimmel-ueber-ulm.de/timer00.htm

   Bij dithering overigens niet te kleine verplaatsingen instellen. 15 tot 20 pixels is prima. Bij te kleine verplaatsingen heeft dithering geen (of minder sterk) effect.

  • Dank u Maurice, dat is weeral opgeklaard. Ik heb ondervonden dat 16 px nogal grote sprongen maakt, zodat je een heel stuk van je beeld moet croppen…; Weet jij misschien welke parameters ik moet aanpassen en hoe, wanneer ik een nogal extreme brandpunt gebruik, bv met de x2.5 wordt de brandpunt 7000 mm ?

  • Je volgt met een off-axis guider, veronderstel ik. Dan zou je aan 5 pixels verplaatsing voldoende moeten hebben. Ik volg met een volgkijker met een F van 420 mm (en een hoofdkijker met een F van 500 of 900 mm).

  • Ha Maurice vraagje, heeft dithering van 15-20 pixels geen invloed op de werking van je flats (vlekken).
   Zelf heb ik een refractor met een F van 1000 mm en een volgkijker met een F van 280 mm.
   Ik vraag me af of deze configuratie aan de krappe kant is en dan problemen geeft.

  • Ik volg met de bij Lacerta MGEN 2 meegeleverde volgkijker van 180 mm, dus niet off-axis. De hoofdkijker C11 is 2800 mm tot 7000 mm (met x2.5) en probeer de beste instellingen te vinden op de Lacerta.

  • @sneyers: excuses, ik maakte een denkfout. Juist als je off-axis zou volgen, zou je relatief grote dither stappen (> 15 pixels) moeten maken. Bij gebruik van een volgkijker met een F van 180 mm in combinatie met een hoofdkijker met een F van 2800 mm of zelfs 7000 mm loop Je inderdaad het gevaar dat bij te grote dither stappen er teveel van het…[Read more]

  • @mauricetoet bedankt!

  • Wat wordt juist bedoeld met ‘Lucky imaging’ ?
   Aangezien ik alles uit die Lacerta wil halen, denk ik dat in de ‘Guider setup’ de ‘CCD Binning’ veranderen van 1×1 naar een hoger cijfer, misschien wel 6×6 geschikter zal zijn om met mijn grote brandpuntsafstand tot 7000 mm te werken. Iemand suggesties ?

  • Gemakshalve verwijs ik naar Wikipedia voor een uitleg over lucky imaging: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lucky_imaging

   De binning van de volgcamera zal ik niet verhogen. Dan wordt de resolutie lager. Ik zou de dither stap op 4 pixels instellen en kijken waar dat toe leidt.

 • Bedankt Maurice, dit zal ik zeker uitproberen.

 • De opnamen die ik maak met de Celestron C11 geven uiteindelijk, na Deepskystacker en photoshop te hebben
  doorlopen behoorlijke beelden. Alleen vind ik de sterren te groot en zoek naar een methode om deze te
  verkleinen en wat op te scherpen.
  Heeft iemand een gemakkelijke manier voorhanden ? Dank bij…[Read more]

  De opnamen die ik maak met de Celestron C11 geven uiteindelijk, na Deepskystacker en photoshop te he
 • Als Lacerta MGEN2 mijn Nikoncamera aanstuurt, en ik vraag spiegelvoorontspanning, dan doet hij dit perfect maar doet er wel steeds een extra tussenopname bij van 1/5 seconde. Heeft iemand een idee hoe je die tussenopname die ik niet gevraagd heb kan vermijden ?

  • Heb je (in de MGEN) 2 seconden wachttijd ingesteld? Ik gebruik een Nikon D810a op Mup (mirror up) en M (manual) – bulb en krijg met 2 sec. wachttijd geen korte tussenopnamen in mijn opnamereeks. Overigens heb ik het zonder wachttijd nooit geprobeerd.

  • Bedankt voor uw respons. Als ‘wait time’ heb ik 5 sec. ingesteld, omdat ik ergens had gelezen dat dit het beste was. Voor ‘mirror lockup’ zet ik 3 sec. Zelfs als ik de Nikon niet op spiegelvoorontspanning zet, dan zal de Lacerta toch de spiegelvoorontspanning activeren, wel weer met een tussenopname die ik niet gevraagd heb.

  • Als ik een D7200 gebruik op M en MUP gaat het wel perfect zonder ongevraagde tussenopnames. Toch wel raar…

  • Blijkbaar een cameratype gerelateerd probleempje dus. Merkwaardig.

 • Kan iemand mij helpen met de juiste instellingen voor de Lacerta MGEN 2 en een Skywatcher EQ6-R mount?
  Ik ben er mee aan het worstelen. Hier is een opname van gisterenavond. belichtingstijd 600 sec. Toch heb ik nog streepjes. Het is wel een Newtonbuis van 150 cm lang, dus windgevoelig maar toch….
  Bedankt voor alle tips, ze zijn zeer welkom……[Read more]

  Kan iemand mij helpen met de juiste instellingen voor de Lacerta MGEN 2 en een Skywatcher EQ6-R moun
  • Voor zover mij bekend zijn er weinig gebruikers van deze standalone guider. Is er geen gebruikersgroep?

  • Ik heb in het begin ook een MGEN gebruikt. Gewoon de default-instellingen voldeden prima.
   Maar wind is een killer. Daar kan geen MGEN tegen op. Is je bekabeling wel in orde?
   Het lijkt dat de telescoop halverwege de opname een stukje verspringt. Ik bedoel de kabels die van je camera naar en MGEN naar beneden lopen. Als die slingeren, krijg je ook…[Read more]

  • Beste, hier zijn mijn instellingen, misschien maakt dit één en ander duidelijk. Zie ook de foto’s

   LACERTA MGEN II met SKYWATCHER EQ6-R PRO
   Instellingen:
   Lacerta:
   Guider setup: obj. Focus= 180 mm / AG speed= RA 0,5x DEC 0,5x / CCD binning= 1×1
   Current guiding/ pagina 1/5
   Gain= 7 Expos= 900ms Treshold= 1…[Read more]

   Beste, hier zijn mijn instellingen, misschien maakt dit één en ander duidelijk. Zie ook de foto&#8Beste, hier zijn mijn instellingen, misschien maakt dit één en ander duidelijk. Zie ook de foto&#8
  • Zelf heb ik ook een MGEN. Het heeft wel een paar maanden geduurd, maar nu werkt alles prima. 8 minuten fotograferen is geen probleem. Jouw problemen komen me eigenlijk een beetje vreemd over. Een aantal zaken zijn me niet duidelijk, hoe volg je, met een off axis of een volgkijker. Met off axis heb ik niet zo een goede ervaring. Zelf gebruik ik een…[Read more]

  • Ik heb de Lacerta zoeker ook gekocht dus apart guiden via deze zoeker.
   Gisteravond heb ik zolang aan de focus gedraaid tot de sterren het kleinst leken.
   Toen ik overschakelde naar 2.5x en Guidersetup (ook de Skywatcher op 2.5x gezet) was het ineens veel beter.
   met een 2800 mm heb ik 10 minuten belicht, en de sterren waren nog maar kleine…[Read more]

  • Bedoel je off axis guider, dwz je volgzamers kijkt door de as van de kijker? Zoals ik in mijn vorige post zei is dit niet eenvoudig. Waarschijnlijk is die reflectie afkomstig van omgevingslicht.

  • Nee, de Lacertazoeker staat bovenop de telescoop, dat is een aparte kleine telescoop van 180 mm.

  • Zie ook het artikel van Kees Scherer. Ik vraag me af of de brandpuntsafstand van je volgkijker aan de kleine kant is.
   Articles ⟩ Astrophotography ⟩ PHD2 – Autoguiding deel 2, optimaliseren.

 • Heeft iemand ervaring met het Amerikaanse telescoopbedrijf OPTCORP ? Zij zijn duidelijk veel goedkoper (25 – 30%) dan de europese telescoopbedrijven…. Vooraleer ik daar een bestelling durf doen zou ik willen weten welke ervaringen anderen hadden die er kochten.

  • Ik heb er geen ervaring mee, maar let wel dat je nogal wat aan invoer-belasting moet betalen waarschijnlijk. En het kan goed zijn dat het exclusief belasting is wat in de verschillende Amerikaanse staten nog apart wordt verrekend. Dus dan kan je 21% BTW erbij krijgen + invoer belasting, wat met een beetje pech uitkomt op 26%. Dit heb ik jaren…[Read more]

  • Daarnaast zit je met garantie. Terugsturen bij problemen is lastig. Je moet twee keer langs de douane en wat doen de Amerikanen met een doos (terug)verzonden uit de EU?

   Ik heb het zelfde overwogen voor een astro camera maar uiteindelijk toch gekozen voor een leverancier in de EU.

  • En vergis je niet in de transportkosten. Die zijn absurd hoog. Dan ben je het aankoopvoordeel gauw kwijt. Je kunt echt beter binnen Europa blijven. Ik heb zelf de nodige aankopen gedaan bij FLO. Daar kun je soms best leuk scoren. Verzendkosten zijn te overzien en levering gaat ook best snel.
   AST heeft tegenwoordig ook een hele week nodig om een…[Read more]

  • Bedankt voor alle goede raad, ik heb idd kunnen narekenen dat het voordeel volledig weg is…
   Dromen zijn bedrog…
   Welke winkel bedoel je juist Bakx met FLO, die krijg ik niet gegoogeld ?

  • ik denk dat dat First Light Optics is: https://www.firstlightoptics.com/

  • Yep!
   Kijk maar eens bij Esprit telescopen en ZWO camera’s.
   Vergelijk die prijzen met hier, dan snap je wat ik bedoel.
   Maar wel opletten hoor. Niet alles is daar goedkoper.
   Dan heb je daar nog Ian King en AltairAstro die je kunt bezoeken. En 365.astronomy heeft soms ook leuke aanbiedingen.

 • Celestron c11 XLT (28 cm) 2275 euro, versus Celestron Edge HD 925 OTA (23,5cm) 2999 euro…
  Als je tussen beide kijkers zou moeten kiezen, en je fotografeert enkel met een DSLR met APS-C sensor,
  zou de C11 XLT dan niet geschikter zijn, omdat je toch maar het beste deel van het beeld op de sensor krijgt ?
  Ik heb gisteren deze vraag al eens gesteld, m…[Read more]

  • De Edge 9″. Een vlakker beeld en meer dan genoeg lichtverzamel vermogen voor de Nederlandse licht vervuilde luchten.

  • Brandpuntsafstand met reducer 0.7 is nog altijd 1645mm. Gecombineerd met camera en reducer en guidescope zal het gewicht al snel boven de 12 kg komen. Dat lijkt mij al veel voor een EQ6 montering.

  • Volgens andere astroliefhebbers zou de EQ6-R pro 16 kg voor fotografie moeten aankunnen mits een compacte telescoop
   wordt gebruikt. Ik ga dit zo snel mogelijk uittesten met een tot 18 kg verzwaarde montering en na een PEC training kijken hoe
   het wordt met belichtingen tot 90 sec. Met 11 kg moest ik maar een derde weggooien van de gemaakte…[Read more]

  • Voor fotografie zou ik altijd kiezen voor een systeem zonder beeldkromming, dus de Edge HD. Nietemin, beide systemen zijn F10 en wel erg langzaam. Een F4 to F6 is 6 a 3 keer sneller.
   Verder met grote opening heb je meer last van seeing dus vaker geen goed beeld. De Edge is daar al gunstiger. Resume voor fotografie mijn voorkeur:

   100 to 200 mm…[Read more]

 • Sneyers posted an update 6 months ago

  Wie gebruikt bij de Skywatcher EQ6-R pro de zogenaamde PEC training ? Ik heb dit al verscheidene keren uitgevoerd, de training duurt ongeveer 8 minuten. Je moet dan de “PEC-sidereal” kiezen, anders wordt dit niet toegepast. Nadien vermeldt de handleiding dat je voor je de montering afzet, je eerst de montering moet “PARK” , anders zijn je PEC…[Read more]

 • Beste waarnemers, kan iemand een beginner uitleggen waarom de kruisdraden op de Skywatcher EQ6-R verkeerd staan, zie foto. Ik zou i.p.v; een X weergave een + weergave willen met de 6 onderaan. Kan ik dat veranderen ? Het rare is dat in de handleiding ze wel als een + staan aangegeven.

  • Het antwoord daarop is 7 dagen geleden al gegeven. Je wekt de indruk dat je de antwoorden niet leest. Dat blijkt b.v. uit het niet geven van een “like” of geven van een reaktie: http://www.starry-night.nl/activity/p/20148/#acomment-20159

  • Ja, dat is zo, maar ik kan moeilijk begrijpen dat een fabrikant die kruisdaden zo zet, goed wetende dat het zeer onhandig is en het dan wel correct te tonen in de handleiding. Ofwel misleiden ze de klanten, ofwel gooien ze er met hun klak naar. En ik lees echt wel elk antwoord hoor, maar soms vergeet ik in te loggen en staat er geen ‘like’ om op…[Read more]

  • Beste Sneyers, even een controle voordat ik je uitgebreid ga proberen te antwoorden.
   Als de gewichtenstang van de montering naar beneden en de klemplaat richting de hemelpool wijst, hoe ziet het plaatje van de poolzoeker er dan uit?
   Zie je dan wel een + en staat de 0 dan boven en de 6 beneden?

  • Beste, bedankt voor je interesse in mijn probleem. Je hebt het hier over de ” homeposition”, dan is de polarscope niet bruikbaar want het gat dat men gemaakt heeft in de DEC-as staat dan niet uitgelijnd en blokkeert het zicht van de polarscope. In deze positie zie ik nog wel de kruisdraden die onveranderd als een X, dus de 0 staat…[Read more]

  • Ervan uit gaande dat de poolzoeker zich goed gecentreerd en gecalibreerd in de montering bevindt:

   1. Plaats de montering ruwweg richting Noord en stel de hoogte in
   (51° voor Brecht).
   2. Zet de montering waterpas d.m.v. het in/uitschuiven van poten
   van het statief.
   3. Kijk nu door de poolzoeker en roteer de RA-as totdat de 0…[Read more]

   Ervan uit gaande dat de poolzoeker zich goed gecentreerd en gecalibreerd in de montering bevindt: 1.
  • Beste Willems, heel erg bedankt voor deze gedetailleerde uitleg. Dit zou in de handleiding moeten worden opgenomen.
   Op jouw manier is het uiterst precies werken. Voorlopig had ik me uit de slag getrokken door een tekening te maken en af te drukken
   en de polarispositie eerst op de tekening aan te duiden, en dan zo dit toe te passen in de…[Read more]

   Beste Willems, heel erg bedankt voor deze gedetailleerde uitleg. Dit zou in de handleiding moeten wo
  • Beste Sneyers, het midden van de tijdzone +1.00 ligt op exact 15° O. Brecht ligt op 4,6° O. Dat is 10,4° westelijker, hetgeen overeenkomt met 42′. Als je heel precies wil werken, moet je dan +00:18 (1:00-0:42) ingeven bij de tijdzone. Zomertijd (DST) moet momenteel op “ON” staan.
   Bedenk verder dat je via deze poolzoeker Polaris visueel niet ve…[Read more]

  • Heel erg bedankt Huub, dit is heel interessante info, de eerstvolgende heldere nacht ga ik dit uittesten.

 • Om de lichtvervuiling te verminderen zou ik een 1,25 inch filter willen gebruiken op de fotoadapter van mijn Dslr toestel. Ik neem aan dat niet overal dezelfde lichtvervuiling speelt; Hoe kan ik weten welke filter voor mij het effektiefst zal werken ?

 • als ik de poolster wil plaatsen op de kruisdraden van de polarscope van de Skywatcher EQ6-R, dan zie ik
  die kruisdraden als een X staan. Bestaat er een mogelijkheid om deze kruisdraden recht te plaatsen als een +,
  zodat het veel eenvoudiger is om de gegevens van Polarfinder over te brengen
  POLARSCOPE-WEB

  als ik de poolster wil plaatsen op de kruisdraden van de polarscope van de Skywatcher EQ6-R, dan zie
  • Dat is helaas niet mogelijk. Afhankelijk van het tijdstip waarop je de pooluitlijning doet, moet de RA-as (en daarmee het glaasje in de poolzoeker) zó verdraaid worden dat de Poolster op de juiste plek/tijd op de (op dit moment vrijwel op de middelste) cirkel komt te staan. Als je het glaasje zou roteren, klopt er niets meer van de…[Read more]

 • Load More