Activity

 • Sneyers posted an update 6 months, 2 weeks ago · updated 6 months, 1 week ago

  Weet er iemand hoe je een speling in de declinatie-as van een Skywatcher Eq6-R kan bijregelen.
  Als alle hendels vastgezet zijn, en ik monteer een bevestigingsplaat van 45 cm, dan ondervind ik een
  speling van 1/3 mm aan het uiteinde van deze plaat. De mount is nieuw maar de verkoper vind dit een normale speling. Ik voeg hier een foto bij. Er zijn kleine inbussleuteltjes bijgeleverd maar geen instructies
  waarvoor ze dienen. Elke suggestie is meer dan welkom….. De andere as is wel spelingsvrij. Skywatcher-EQ6-R-speling-

  Weet er iemand hoe je een speling in de declinatie-as van een Skywatcher Eq6-R kan bijregelen. Als a
  • Je kunt proberen om het schroefje van het vergrendel hendeltje los te schroeven, het hendeltje zelf iets meer in de tegengestelde richting te bewegen, en de schroef weer aan te draaien. Hierdoor kun je wellicht de koppeling iets strakker aantrekken.

  • Op z’n lange afstand zit er altijd wat torsie/hysteresis in. Als ik mijn HEQ5 trek (met 1 kgf/10 newton) dan kan ik de telescoop in declinatie circa 0.5 mm bewegen op circa 30 cm van de as. Het voelt niet aan als speling maar meer dat je dingen oprekt. Alleen een test onder een heldere hemel kan uitsluitsel geven. Als je als astro-fotograaf goed kan volgen/guiden dan kan je niet klagen. Elke volg-routine heeft een instelling voor hysterese compensatie. Verder is het voor fotografie beter om de telescoop met een onbalans op te stellen zodat deze altijd aan een kant van de speling hangt.

   Resume, een speling krijgt je niet volledig weg. Het is alleen de vraag of deze binnen of buiten de tolerantie valt. Het lijkt me niet abnormaal.

  • Op https://web.archive.org/web/20160330183309/http://astro-baby.com/eq6%20rebuild%20guide/EQ6%20worm%20alignment.htm staat beschreven hoe je deze speling eruit kunt halen. Overdrijf het vastzetten echter niet omdat er anders bij temperatuurschommelingen beschadiging van de worm en/of tandwielen kan ontstaan. Draai net zo lang totdat er juist geen speling meer voelbaar is na het vastzetten van de blokkeerschroeven (large silver cap screws).

  • Bedankt iedereen voor de goede adviezen; Ik zal zo gauw het weer het toestaat beginnen testen (met een kleine onbalans). Moest de speling toch beginnen opspelen, kan ik de technische uitleg van Willems voorzichtig toepassen, maar dat durf ik pas als het niet anders kan. Maar het is wel een geruststelling dat er eigenlijk niets grondig fout is aan mijn mount, maar dat het enkel fijnafregeling betreft.

  • Denk wel drie keer na voordat je gaat sleutelen. Als je gaat fotograferen, iedereen heeft wel eens problemen met “volgen/guiden”. De lucht kan onrustig zijn, Je scan interval kan te kort zijn, je volg programma kan verkeert instelt/getuned zijn, of het is onverklaarbaar en je montering heeft blijkbaar een slechte dag. Er zijn ook mensen zoals ik die de tandwielen vervangen door een tandriem (setje is in de UK te koop). Over volgproblemen zijn zeer veel online discussies waar je kan inlezen. Succes, Han