Activity

 • Sneyers posted an update 2 weeks ago · updated 1 week, 4 days ago

  Lacerta MGEN 2 heeft een AutoExposure functie met twee modes: een normale en een ‘Astrotimer’ Mode.
  Als ik gebruik wil maken van de ‘Random Displacement (dithering), dan moet ik dithering activeren door in het juiste venster ‘Random displace’ aan te vinken. Als ik kleine verplaatsingen wil, kan ik bv width 4px kiezen i.p.v. 16px.
  Mijn vraag is nu, moet ik dan ook de ‘Astrotimer’ Mode aanvinken of niet ? Ik werk met een gewone Nikon D5100 of D7200. Indien niet, waar is dan die ‘Astrotimer’ voor bedoeld ? Ik hoop dat iemand hier ervaring mee heeft en dit kan ophelderen, waarvoor mijn gemeende dank.

  • Zie paragraaf 4.2 in de handleiding. De optie ‘Astrotimer’ hoef je alleen te gebruiken als je de navolgende externe timer gebruikt:
   http://www.sternhimmel-ueber-ulm.de/timer00.htm

   Bij dithering overigens niet te kleine verplaatsingen instellen. 15 tot 20 pixels is prima. Bij te kleine verplaatsingen heeft dithering geen (of minder sterk) effect.

  • Dank u Maurice, dat is weeral opgeklaard. Ik heb ondervonden dat 16 px nogal grote sprongen maakt, zodat je een heel stuk van je beeld moet croppen…; Weet jij misschien welke parameters ik moet aanpassen en hoe, wanneer ik een nogal extreme brandpunt gebruik, bv met de x2.5 wordt de brandpunt 7000 mm ?

  • Je volgt met een off-axis guider, veronderstel ik. Dan zou je aan 5 pixels verplaatsing voldoende moeten hebben. Ik volg met een volgkijker met een F van 420 mm (en een hoofdkijker met een F van 500 of 900 mm).

  • Ha Maurice vraagje, heeft dithering van 15-20 pixels geen invloed op de werking van je flats (vlekken).
   Zelf heb ik een refractor met een F van 1000 mm en een volgkijker met een F van 280 mm.
   Ik vraag me af of deze configuratie aan de krappe kant is en dan problemen geeft.

  • Ik volg met de bij Lacerta MGEN 2 meegeleverde volgkijker van 180 mm, dus niet off-axis. De hoofdkijker C11 is 2800 mm tot 7000 mm (met x2.5) en probeer de beste instellingen te vinden op de Lacerta.

  • @sneyers: excuses, ik maakte een denkfout. Juist als je off-axis zou volgen, zou je relatief grote dither stappen (> 15 pixels) moeten maken. Bij gebruik van een volgkijker met een F van 180 mm in combinatie met een hoofdkijker met een F van 2800 mm of zelfs 7000 mm loop Je inderdaad het gevaar dat bij te grote dither stappen er teveel van het beeldveld van de hoofdcamera verloren gaat. Als ik voor het gemak de pixelgrootte van de volgcamera gelijk stel aan die van de hoofdcamera, betekent een verplaatsing van 20 pixels op F = 180 mm een verplaatsing van 311 pixels op F = 2800 mm en een verplaatsing van 778 pixels op F = 7000 mm. Nu is 7000 mm wel een vreselijk lange brandpuntsafstand om op deze wijze deepsky-fotografie te beoefenen. Boven de 1500 mm wordt de kwaliteit van de seeing heel bepalend (maatgevend) voor het verkrijgen van scherpe opnamen. Ook de stabiliteit en volgnauwkeurigheid van de montering luistert dan heel nauw. Op 7000 mm is het haast ondoenlijk om met zo’n kleine volgkijker te volgen. De geëindigde methode hiervoor is ’lucky imaging’. Kijk bijvoorbeeld naar de deepsky-resultaten van Emil Kraaikamp die hij volgens deze methode verkregen heeft.

   @hansvanoverzee: dithering heeft geen invloed op de kwaliteit van flats. Op zich zou 1000 mm met 280 mm nauwkeurig genoeg te volgen moeten zijn, omdat er op subpixelniveau gevolgd wordt. De meeste volgfouten worden veroorzaakt doordat onderdelen onvoldoende star bevestigd zijn, waardoor de volgkijker of de uitgedraaide focuser daarvan verloopt t.o.v. de hoofdkijker.

  • @mauricetoet bedankt!

  • Wat wordt juist bedoeld met ‘Lucky imaging’ ?
   Aangezien ik alles uit die Lacerta wil halen, denk ik dat in de ‘Guider setup’ de ‘CCD Binning’ veranderen van 1×1 naar een hoger cijfer, misschien wel 6×6 geschikter zal zijn om met mijn grote brandpuntsafstand tot 7000 mm te werken. Iemand suggesties ?

  • Gemakshalve verwijs ik naar Wikipedia voor een uitleg over lucky imaging: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lucky_imaging

   De binning van de volgcamera zal ik niet verhogen. Dan wordt de resolutie lager. Ik zou de dither stap op 4 pixels instellen en kijken waar dat toe leidt.