Activity

 • Sneyers posted an update 3 weeks, 4 days ago · updated 3 weeks, 4 days ago

  Scherpstellingsprobleem: Ik probeerde gisteren M13 te fotograferen. Deze staat op meer dan 22000 lichtjaar verwijderd; Ik neem dan eerder welke heldere ster en met een Batinovmasker stel ik scherp. Dan richt ik mijn telescoop op M13. De opname leek niet heel erg scherp, maar na een half uur werd het nog onscherper.
  Ik had nochtans de optiek al 3 uren buiten opgesteld. Zou desondanks de verkoeling de focusverandering hebben teweeggebracht ? Zou ik niet beter een ster zoeken die ook ongeveer even ver verwijderd is dan M13, of heeft dit geen belang ? Deneb is de enige ster die ik ken die helder is en op 2600 lichtjaar staat, maar die heb ik gisteren niet gebruikt. Zijn er uitgebreide lijsten van heldere sterren met hun afstanden, want ik beschik maar over een kort lijstje waar Deneb het verst staat. Dank bij voorbaat..

  • Hoi Francis,

   dit onderwerp is toevallig onlangs op het ATS forum besproken. Om een idee te geven: het verschil tussen scherpstellen op het midden en de rand va de maan is nog slechts 1/4 labda. Zodra we maan voorbij gaan, dan maakt het niet meer uit waarop we scherpstellen (als we maar scherpstellen ;-)). Het kan wel zijn dat bij visueel waarnemen duidelijke verschillen gevonden worden voor het waarnemen van bijvoorbeeld de Maan, Jupiter en een willekeurige heldere ster, maar dat heeft te maken met hoe ons oog op de hoeveelheid licht reageert. Meer daarover in dit artikel: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3974399/

   Nicolàs

  • Heel erg bedankt voor de respons. Wat ik nu begrijp is dat er een groot verschil is tussen visueel waarnemen met ons oog aan het oculair en het fotograferen. Mijn probleem stelt zich vooral in het scherpstellen voor fotografie. Ik ben vergeten te vermelden dat ik door een Celestron C11 met x2.5 powermate fotografeer, wat dus 7000 mm brandpuntafstand is. Blijkbaar is dan de kleinste afwijking al te zien op het beeld….

  • Ja, scherpstellen blijft lastig, zeker met de hand. Voor het bahtinov mask is speciale software ontwikkeld die kan helpen bij het zo nauwkeurig mogelijk scherpstellen: http://www.njnoordhoek.com/?p=660
   Zelf heb ik het nog niet gebruikt, maar heb wel positieve posts er over gelezen. Nog mooier is natuurlijk een autofocuser….

   Nicolàs

  • Je schreef nog: “Ik had nochtans de optiek al 3 uren buiten opgesteld. Zou desondanks de verkoeling de focusverandering hebben teweeggebracht ?”. Inderdaad, als het buiten verder afkoelt, dan koelt je C11 ook verder af en verloopt je focus dus.

   Nicolàs