Activity

 • Sneyers posted an update 2 weeks ago · updated 1 week, 5 days ago

  Onlogische volgfouten ? Ik gebruik de Skywatcher EQ6-R pro en de Lacerta MGEN2 met een aparte kleine volgkijker van 180mm. Als ik de Celestron C11 met reducer gebruik geeft dit 1764 mm. De Lacerta heb ik zodanig afgeregeld dat 95 % van de belichtingen van 150 sec. perfecte volgfoto’s afleveren.
  Daarna verving ik de Celestron met een 600 mm Tamron telelens vastgezet op een eigen houdersysteem, ook met dezelfde volgkijker van 180mm. Nu stel ik vast dat 95% van de belichtingen van 150 sec uitgerekte sterren oplevert. Dit lijkt me totaal onlogisch want 600 mm is toch veel minder moeilijk om sterrensporen te vermijden. Om te weten waar de fout zat heb ik tijdens de laatste belichting met de handcontroller van de Skywatcher wat met de RA-as gespeeld om te zien op welke as de fout eigenlijk zou kunnen zitten. De groene streep is de weg die de RA-as heeft getrokken, De witte zijn de sterrensporen die ik op bijna elke foto aantrof. Kan iemand mij op het juiste spoor brengen wat deze fout veroorzaakt ? Hartelijk dank bij voorbaat. ra as met eivorming

  Onlogische volgfouten ? Ik gebruik de Skywatcher EQ6-R pro en de Lacerta MGEN2 met een aparte kleine
  • Kan het zijn dat door het verwisselen van de telescoop door de lens de uitlijning gewijzigd is doordat er tegen de montering of het statief gestoten is?

  • Bedankt Willems, maar dit kan het niet zijn. Ik heb die avond enkel met de 600 mm gewerkt, en er ook een 3-ster uitlijning mee gedaan.
   Het rare is dat de fout niet duidelijk in 1 vd assen zit maar blijkbaar in beide, omdat de vrijwillige RA fout (groene lijnen) ongeveer 45 graden t.o.v. de werkelijke sterresporen staan.

  • Zet de C11 er weer op en kijk of je dan weer 95% goed gevolgde subs hebt. Indien niet dan is er tussentijds iets verschoven/uitgelijnd. Je zegt niets over pool-uitlijning trouwens. Hoe kom je aan 95%, heb je 20,40,60,80 of100 subs gemaakt dan? (Een paar gevallen waarbij 95% een integer antwoord zal opleveren, is een kronkel van mij)

  • Bedankt Kees. Misschien kan ik vanavond nog eens testen en zal ik de C11 ook gebruiken. Ik had een 50 tal opnamen gemaakt waar maar 2 ervan ietsje eivormige sterren gaf, vandaar 50%/. De pooluitlijning doe ik steeds grondig, daar zal de fout niet zitten denk ik, zelfs moest het daar toch fout zitten, zou de Lacerta dit moeten corrigeren…

  • Is de pooluitlijning wel gecontroleerd? Dwz is terug gegaan naar de betreffende sterren, of ze nog wel gecentreerd zijn na de alignment.

  • Omdat ik deze foto’s met een 600mm tamron lens heb gemaakt die ik met de bijgeleverde beugel heb vastgeklemd, stond de lens niet precies op de poolster gericht. Het goto-systeem is daarom niet accuraat. Maar gisteravond heb ik opnieuw geprobeerd, maar nu had ik deze lens meer naar voren met een houten blokje extra ondersteund, zodat er 2 steunpunten waren. Resultaat: terug puntsterren. Iedereen bedankt die me hebben geholpen, ik heb weer wat bijgeleerd.