Mercurius overgang 9 mei 2016

Ondanks dat een Mercurius overgang niet zo bijzonder is als een Venus overgang is een transitie van Mercurius over het oppervlakte van de Zon infrequent genoeg om het toch een speciale gebeurtenis te maken.

Venus transities vinden plaats in paren gescheiden door 8 tussenliggende jaren en vinden eens in de 121,5 en 105,5 jaren plaats. Er zijn echter 13 of 14 transities van Mercurius iedere eeuw.

aphelium is het punt in de baan van een planeet of ander object dat in een elliptische baan om de zon draait en dat het verst van de zon gelegen is.

Op dit moment vinden Mercurius transities plaats rond 8 mei dichtbij het aphelium of 10 november rond het perihelium. Als gevolg heeft Mercurius een grotere schijnbare diameter van 12″ (arcseconden) tijdens de mei transities in vergelijk met de november transities met een schijnbare diameter 10″.

perihelium is het punt in de baan van een planeet of ander object dat zich in een baan om de zon bevindt, dat het dichtst bij de zon gelegen is.

November transities zijn onderling gescheiden door 7,13 of 46 jaren terwijl mei transities 13,33 of 46 jaren uit elkaar liggen.

Een significante transitie (overgang) kan velen uren duren, de transitie van 9 mei as. duurt bijna 7,5 uur. Mei transities zijn beter geschikt voor waarneming doordat de lente periode de kans biedt de hele transitie waar te nemen terwijl de zon hoger aan de hemel staart dan in november.

De volgende mei transitie is pas op 7 mei 2049 en dit maakt de komende transitie toch speciaal.

SN_Merc_Transit
Mercurius transitie contact momenten.

De transitie start om 13:12 met het eerste contact als de schijf van Mercurius de oostkant van de Zon raakt. Het duurt dan ongeveer 3 minuten voordat de gehele planeet zich in de schijf van de Zon heeft verplaatst.

Het tweede contact vindt plaats rond 13:15, de altitude van de Zon is ongeveer 55,1° op dat moment.

De  Mercurius schijf van 12 arcseconden diameter is uiteraard te klein om te zien zonder zonnefilters. Een goedkope en eenvoudige manier om de overgang te zien is door gebruik te maken van een witlicht filter zoals bijv. Baader Astro Solar zonnefilterfolie. Het is interessant om in plaats van een witlicht filter een H-alpha filter te gebruiken. Door gebruik te maken van een H-alpha filter bestaat er altijd een kans om details vast te leggen van de zon t.o.v. Mercurius (bijv. prominences.).

Mercurius zal tijdens de overgang zichtbaar zijn als een intens zwarte stip glijdend over het oppervlakte van de Zon.

Rond 16:56 zal Mercurius het maximale transitie punt bereiken vlak op de 50% van de gehele transitiebaan. De Zon zal op dat moment iets gezakt zijn op ongeveer 37,9°.

Het derde contact zal rond 20:37 plaatsvinden als Mercurius rand uit het oppervlak van de Zon (5°) in het zuidoosten beweegt. Hiermee komt de transitie bijna tot een einde. Het vierde contact en het einde van de transitie zal rond 20:40 plaatsvinden als de Zon nog maar 4,5° graden boven de horizon staat.

Door de lange duur van deze gebeurtenis is er ondanks eventueel slecht weer een goede kans om het evenement vast te leggen.

Copyright © 2016 starry-night.nl

15 thoughts on “Mercurius overgang 9 mei 2016”

  1. Voorbereidingen zijn in volle gang. Hopelijk gaat het goed met de aandrijving van de G11. Batterij vervangen en reset van de Eprom chip. Tot nu toe alles ok.
    Ik sta met mijn handel op camping “Klein America” achter Groesbeek. Heb daar stroom en een kleine winkel met heerlijke streekproducten. Zeer wijds uitzicht en ver van de drukte. Als het weer goed blijft wordt het een relaxte dag. Ik ga de Esprit inzetten en een 9cm achromaat voor eventueel publiek.

  2. Ook hier lopen de voorbereidingen (stroef). Eerste zon opnames ooit. Focusing, balancering etc … en toen bedacht ik mezelf, bijna 6 maanden je telescoop niet gebruiken … wat wil je :-) . Dolly de poes daarentegen had het makkelijker :-) IMG_1587

  3. Ik ga hier weg denk ik, eerst Kees met zijn Portugese paleis en hemel en nu jij weer met een huis waar wij van dromen. ;)

  4. Jullie dromen van een Limburgse vakwerkwoning :-) … Regio Heuvelland, Epen, Gulpen, Vijlen … kom gerust eens kijken :-)

  5. Het mag er bij Kees dan wel leuk uitzien, maar hij houdt geen rekening met de levensgevaarlijke omstandigheden, ik verwijs graag naar het risico van wijn en zwembad en jouw posts qua stroomvoorziening en zwembad, dat laatste weer i.c.m. alcohol. Nee … nee, hij liever dan ik, te veel risico’s!

  6. Klopt Marc, we hebben vandaag weer enorme risico’s genomen en hebben ons weer in het zwembad laten zakken. Het water was maar 25 graden (=risico op hartstiltand) en ik ben gewend aan 30 graden. En nu weer aan de eigen wijn (=goed voor hart, slecht voor lever) met toastjes met Franse kaas (=risico op hartkwaal). En al 2 dagen op rij temperaturen boven 30 graden (=slecht voor bejaarden), maar gelukkig airco.

  7. Dan wordt je erg druk Rob, ter lering ende vermaeck deze kadasterprint met in het midden onze 1.2 hectare met nummer 415 en rechts daarvan de heuvel in het oosten met 12+ verschillende eigenaren. wanneer de laatste papa of mama hier dood gaat knippen ze het land in stukken voor de nabestaanden, net als vroeger in Nederland voor de ruilverkaveling. Ze mogen er niet op bouwen dus het is allemaal bos. 415-kadaster

Leave a Comment

Scroll to Top