7. Plate Solving

In stap 5 en stap 6 hebben we een Luminance extract gemaakt en de kleuren gecalibreerd in het RGB image. Door een plate-solve analyseren we of een image van afdoende kwaliteit is en wellicht kunnen we nog wat details (objecten) ontdekken die we later voorzichtig(er) willen bewerken.

Een plate-solve in PixInsight wordt niet met tools maar met een tweetal scripts (en dus in 2 stappen) uitgevoerd. De twee gebruikte scripts onder het menu Script zijn:

  1. /Script/Image Analysis/ImageSolver voor de daadwerkelijk plate-solve;
  2. /Script/Render/AnnotateImage voor het annoteren van je image.
7.1 Plate-Solving
  1. open het RGB image zoals onder stap 6.3.3 of het Luminance Image onder stap 5.2.3 opgeslagen;
  2. open het ImageSolver script onder het menu-item script;
  3. klik op de search knop en voer onder Object Identifier iedere populaire catalogus naam van het object in (of onder Image Indentifier de Right Ascension en Declination waardes, kies het centrum van het image);
  4. voer onder Focal distance (mm) de Focal Length van je systeem in, dit is rekening houdende met eventuele focalreducers;
  5. voer onder Pixel size (μm) de pixel grootte van je image sensor in;
  6. klik op ok om de plate-solve te starten.
Image solver menu en settings.
Image solver menu en settings.

Het proces modificeert de FITS data in je image zoals gekozen in stap 7.1.1 en genereert een image (hieronder afgebeeld) waarop herkende sterren/patronen met een kruisje zijn gemarkeerd.

7.2 Annoteren van je image
  1. selecteer het RGB image of het Luminance image door op het venster te klikken;
  2. open het AnnotateImage script onder het menu-item script;
  3. selecteer de catalogi layers waarin je geïnteresseerd bent;
  4. druk op ok om het script te starten;
  5. sla het resultaat op in het .xisf formaat in 32-bit IEEE 754 floating point.
Plate geannoteerd en settings Image Annotation script
Plate geannoteerd en settings Image Annotation script.

Het image is nu voorzien van object (catalogi namen) en grenzen van constellaties en klaar voor verdere analyse. Onderstaand nog een voorbeeld van het M 101 windmolenstelsel met en zonder plate-solve.

M.b.v van plate-solving is meer mogelijk dan alleen het annoteren van images, door gebruik te maken van externe databases kunnen ook afstanden van objecten bepaald worden. Zie hiervoor de PixInsight special:  Plate Solving en bepalen van afstanden.

Copyright © 2015-2017 starry-night.nl

3 thoughts on “7. Plate Solving”

  1. Als het script vastloopt tijdens het zoeken naar een object (online search) kun je eens proberen om de harvard server te selecteren i.p.v. de strasbourg server. De franse server reageert soms erg traag. Let ook even erop dat image scale en pixel size goed zijn ingevoerd.

  2. Ik ben blij met de vele suggesties, maar als ik de RA en DEC waarden moet invoeren heb ik eigenlijk geen behoefte meer aan offline plate solving.
    Ik bedoel eigenlijk: je maakt een aantal opnamen en je weet achteraf beslist niet meer wat het is. Astrometry.net heeft me al vaak geholpen het object waarvan ik met mijn domme hoofd niks heb vastgelegd, te identificeren.
    Dat is de idee achter blind plate solving.

Leave a Reply

Scroll to Top