De sterrenbeelden gids

Welkom bij de starry-night.nl sterrenbeelden gids voor het noordelijk halfrond. De sterrenbeelden gids helpt je om objecten binnen de verschillende sterrenbeelden te vinden en te herkennen tijdens het observeren.

De sterrenbeelden gids is een atlas voor de nachtelijke hemel en is per sterrenbeeld ingedeeld. Alle objecten binnen de verschillende constellaties kunnen gevonden worden met een verrekijker  en/of een telescoop  sommige kunnen zelfs met het blote oog  worden waargenomen.

Begin met de hemelkaart en zoek en klik op de naam van de constellatie waarin je geïnteresseerd bent. De kaarten kunnen op het noordelijk halfrond gebruikt worden. Op de kaarten verbinden lijnen enkele belangrijke constellaties. Er zijn 88 constellaties erkend waarvan de grenzen in 1930 zijn vastgelegd door een commissie van de IAU.

legend
Legenda met de gebruikte symbolen.

De grootte van de stippen die de sterren aanduiden. geven hun relatieve helderheid weer, hoe groter de stip des te helderder de ster. Bij elke kaart staan de beschrijvingen van de belangrijkste objecten die interessant zijn voor de waarnemer.

Het noordelijk halfrond

Polaris, de Poolster ligt bijna in het midden van de hemelkaart hier onder in het sterrenbeeld Ursa Minor (Kleine Beer). Polaris ligt minder dan 1º van het exacte noorden (NCP). Hoe noordelijker een waarnemer zich bevindt hoe meer de constellaties circumpolair zijn. D.w.z. dat de sterren(beelden) rond Polaris nooit ondergaan. De hemelkaart van het noordelijk halfrond strekt van een declinatie van 90º noord tot 30º zuid.

Scorpius Lepus Ophiuchus Aquila Scutum Canis Major Canis Minor Aries Pisces Taurus Triangulum Hercules Orion Virgo Auriga Gemini Lynx Ursa Major Canis Venatici Bootes Corona Borealis Delphinus Pegasus Andromeda Perseus Cassiopeia Lacerta Cygnus Vulpecula Lyra Draco Camelopardalis Cepheus Ursa Minor Leo Leo Minor Coma Berenices Serpens Caput Cancer Sagittarius Serpens Cauda Cetus Sagitta Hydra Libra Aquarius Sextans Capricornus Corvus Crater Monoceros Eridanus Equuleus

De constellaties

Andromeda (de prinses) Corvus (Kraai) Ophiuchus (Slangedrager)
Aquarius (Waterman) Crater (Beker) Orion
Aquila (Arend) Cygnus (Zwaan) Pegasus (Gevleugeld Paard)
Aries (Ram) Delphinus (Dolfijn) Perseus (Perseus, de Held)
Auriga (Voerman) Draco (Draak) Pisces (Vissen)
Boötes (Ossenhoeder) Equuleus (Veulen) Sagitta (Pijl)
Camelopardalis (Giraf) Eridanus (Rivier) Sagittarius (Boogschutter)
Cancer (Kreeft) Gemini (Tweelingen) Scorpius (Schorpioen)
Canes Venatici (Jachthonden)  Hercules Scutum (Schild)
Canis Major (Grote Hond) Hydra (Waterslang) Serpens Cauda & Caput (Slang)
Canis Minor (Kleine Hond) Lacerta (Hagedis) Sextans (Sextant)
Capricornus (Steenbok) Leo & Leo Minor (Leeuw) Taurus (Stier)
Cassiopeia (de koningin) Lepus (Haas) Triangulum (Driehoek)
Cepheus (de koning) Libra (Weegschaal) Ursa Major (Grote Beer)
Cetus (Walvis) Lynx Ursa Minor (Kleine Beer)
Coma Berenices (hoofdhaar van Berenice) Lyra (Lier) Virgo (Maagd)
Corona Borealis (Noorderkroon) Monoceros (Eenhoorn) Vulpecula (Vos)

De namen van de sterren

De helderste sterren in een constellatie zijn gelabeld met Griekse letters normaliter in volgorde van helderheid. Sterrengroepen kunnen een letter delen maar worden opeenvolgend genummerd bijvoorbeeld: Pi² (π²), Pi³ (π³) …etc.

α Alpha ι Iota ρ Rho
β Beta κ Kappa σ Sigma
γ Gamma λ Lambda τ Tau
δ Delta μ Mu υ Upsilon
ε Epsilon ν Nu φ Phi
ζ Zeta ξ Xi χ Chi
η Eta ο Omicron ψ Psi
θ Theta π Pi ω Omega

Als je toch moeite hebt om de sterrenbeelden te vinden, lees dan eerst het artikel: astronomie leren door 10 tips. De meest prachtige objecten wachten erop om door jou ontdekt te worden, als je ze eenmaal gevonden hebt!

Copyright © 2016 starry-night.nl

Leave a Reply

Scroll to Top