Canes Venatici (Jachthonden)

CVN In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 1 mei. Zichtbaar van december t/m september..

Dit sterrenbeeld, verscholen juist ten zuiden van de “steel” van de Grote Beer, bevat een verscheidenheid aan verre hemellichamen.

Canes Venatici, omstreeks 1687 bedacht door Hevelius, zijn de jachthonden Asterion en Chara, die Boötes aan de leiband houdt terwijl hij in de noordelijke hemel op de beren Ursa Major en Ursa Minor jaagt.

CVN

 Cor Caroli: Verondersteld wordt dat Edmund Halley het “hart van Karel”,  Alpha (α) Canum Venaticorum, naar zijn beschermer Karel II noemde. Het is een dubbelster met een scheiding van 20 boogseconden, die gemakkelijk te scheiden is door een kleine telescoop.

M 3 een zeldzaam juweel aan de noordelijke hemel. © Rob Musquetier

 M 3: Deze bolvormige sterrenhoop, een zeldzaam juweel aan de noordelijke hemel, staat halverwege tussen Cor Caroli en Arcturus. Ze is een 35000 lichtjaren verwijderd en heeft een diameter van 200 lichtjaren. We kunnen de afzonderlijke sterren zien door een kleine telescoop.

 Y Canum Venaticorum (E-B 364): Deze m5 ster, door Secchi La Superba genoemd, is prachtig rood. Ze varieert van m5,2 naar 6,6 in 157 dagen.

 Draaikolk galaxie (M 51): Deze beroemde galaxie verschijnt als een ronde gloed van m8 met een heldere kern. De spiraalvormige structuur is zichtbaar door een kleine telescoop.

FINAL-1
De Draaikolk galaxie in al haar glorie. © Jeroen Moonen

 Zonnebloemstelsel (M 63): Een spiraalvormig stelsel zichtbaar door kleine telescopen als een lange uitgerekte vorm.

Scroll to Top