Boötes (Ossenhoeder)

BOO In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 1 juni. Zichtbaar van februari t/m september.

Boötes, afgeleid van het Griekse woord voor “ossenhoeder”, was de zoon van Demeter. Hij werd voor zijn uitvinding van de ploeg beloond met een plaats aan de hemel.

Een andere legende vertelt dat Boötes (ook bekend als Arcas en Arcturus) de zoon van Zeus en Callisto was. Callisto, door Zeus’ jaloerse vrouw Hera in een beer veranderd, werd tijdens een jacht bijna door haar zoon gedood. Zeus redde haar en nam haar mee naar de hemel, waar zij Ursa Major, de Grote Beer, werd.

De naam Arcturus (de helderste ster van de constellatie) komt uit het Grieks en betekent “wachter van de beer”. Soms wordt Arcturus afgebeeld terwijl hij met de honden van de nabije Canes Venatici op de beren Ursa Major en Ursa Minor jaagt.

Als je de drie sterren in de steel van de “steelpan” verbindt en naar Arcturus afbuigt, vind je dit sterrenbeeld.

Boötes Alpha (α) Boötis of Arcturus: is een geel-oranje ster van magnitude -0,1 en de vierde helderste ster (100x helderder dan onze eigen Zon) op 37 lichtjaren van ons af, waardoor het een van de dichtstbijzijnde heldere sterren is. De huidige positie van Arcturus is in de laatste 2000 jaar met meer dan tweemaal de schijnbare diameter van de Maan veranderd. Arcturus heeft dus een grote eigenbeweging.

 Epsilon (ε) Boötis:Een prachtig dubbelster maar moeilijk te splitsen omdat de componenten dicht bij elkaar staan. Voor het oog lijkt Epsilon (ε) een ster met een magnitude van 2,4. Hoge vergroting met op zijn minst een 75mm telescoop laat een oranje ster zien met een m5 blauw-groene begeleider.

 Kappa (κ) Boötis: Een dubbelster met componenten van m5 en m7 te splitsen met kleine telescopen, de sterren hebben verder geen relatie.

 Mu (μ) Boötis: Een dubbelster van m4 en m6, te splitsen met een verrekijker.

 Xi (ε) Boötis: Nog een dubbelster met componenten van m5 en m6 te splitsen met kleine telescopen. De sterren hebben een warme geel-oranje gloed en vormen een binair systeem met een periode van 150 jaar.

Scroll to Top