De Melkweg gids

Welkom bij de starry-night.nl Melkweg gids. De Melkweg gids helpt je om kenmerken van onze eigen fascinerende Melkweg te vinden en te herkennen tijdens het observeren.

Het grootste object in de nachtelijke hemel is onze eigen Melkweg die als een lichtende band de hemel omspant. De Melkweg heeft nadrukkelijk kenmerken en is geen zwakke band, het heeft baaien, riften en wolken van sterren die makkelijk met het blote oog gezien kunnen worden en in verrekijkers zelfs spectaculair zijn. Voorwaarde hiervoor is wel een donkere locatie op een maanloze nacht.

Milkyway_south_24mmf5_6_6D_L_20160725_10x120sec_iso1600_24D30F174B_DBE_ABE-etc
Het Centrum van de melkweg. © Kees Scherer

De spectaculaire eigenschappen van de melkweg en de distributie van de open clusters en nevels over de melkweg geven een belangrijk beeld van de structuur van ons sterrenstelsel.

We zien onze melkweg in twee dimensies als een schilderij op de hemelbol. Dit kan misleidend zijn aangezien objecten in de melkweg op verschillende afstanden liggen. Dit is met name het geval in de sterrenbeelden Sagittarius, Scorpius en Ophiuchus waar verschillende spiraalarmen tussen ons en het centrum van de melkweg liggen.

  1. Kenmerken & het Centrum
  2. Sagittarius & Scorpius
  3. de Norma arm
  4. de Sagittarius-Carina arm
  5. de Orion-Cygnus arm
  6. van Scutum naar Cygnus
  7. van Aquila naar Cassiopeia

De Melkweg gids is bedoeld om je dit prachtige (onder)deel van de hemel te leren ontdekken en een idee en gevoel te geven voor de diepte en perspectief als je bovenstaande gebieden met een verrekijker of het blote oog bekijkt.

Copyright © 2016 starry-night.nl

Scroll to Top