Delphinus (Dolfijn)

DEL In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 1 september. Zichtbaar van februari t/m november.

Delphinus, een klein sterrenbeeld met een opvallende vlag vorm, gaat al sinds de oudheid door voor een dolfijn. Delphinus ligt tussen Aquila en Pegasus

Volgens de mythe stemde de zeemeermin Amphitrite, op advies van een dolfijn, erin toe met Poseidon te trouwen aan wie ze had geprobeerd te ontkomen. Poseidon was zo blij met de kleine dolfijn dat hij hem tussen de sterren zette. Het sterrenbeeld wordt soms ook Jobs Doodskist genoemd, maar de herkomst van die naam is niet duidelijk.

Deze kleine groep zwakke sterren lijkt een beetje op een vlag of op een vlieger. De alpha (α) ster wordt Sualocin genoemd en de beta (β) ster Rotanev. Deze namen eren een betrekkelijk recente waarnemer, Niccolo Cacciatore, lang een medewerker van de beroemde 19e-eeuwse astronoom Guiseppe Piazzi. De sterrenatlassen gaven deze namen zonder commentaar maar Thomas Wenn merkte op dat de namen, achterstevoren, Nicolas Venator opleverden, de gelatiniseerde versie van de naam Cacciatore (letterlijk: jager).

Delpninus Gamma (γ) Delphini: Deze optische dubbelster heeft een scheiding van 10 boogseconden. De helderste heeft m4,5 en de zwakkere, lichtgroene m5,5. Beide sterren liggen ongeveer 100 lichtjaren van de Aarde. In het zelfde blikveld ligt een zwakkere en dichtbij elkaar staande dubbelster Struve 2725 (beide componenten m8) ook te splitsen met een kleine telescoop.

 R Delphini: De magnitude van deze Mira ster varieert van m8,3 naar 13,3 in een periode van 285 dagen.

Scroll to Top