Leo & Leo Minor (Leeuw)

LEO&LMI In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 1 april. Zichtbaar van januari t/m juni.

Anders dan de meeste dierenriemtekens kan Leo, met zijn sikkel (of omgedraaid vraagteken) die een grote kop aangeeft, inderdaad gezien worden als een leeuw, die geknield zit zoals de Egyptische sfinx.

De Babyloniers en andere culturen van Zuidwest-Azie associeerden Leo met de Zon omdat het zomersolstitium plaatsvond wanneer de Zon aan dat deel van de hemel stond.

Leo Minor is een recent toegevoegd sterrenbeeld, ingevoerd door Johannes Hevelius in de 17e eeuw.  Gamma (γ) Leonis: Deze mooie dubbelster heeft oranje-gele begeleiders van m2 en 3, gescheiden door 5 boogseconden.

 R Leonis: Deze favoriete Mira-veranderlijke is gemakkelijk te vinden in de buurt van Regulus. Ze varieert van m5,9 naar 11 in ca. 10 1/2 maand.

 R Leonis Minoris: Nog een Mira-ster, die ongeveer een jaar nodig heeft om tussen m7,1 en 12,6 te variëren.

 M 65 en M 66: Deze twee spiraalstelsel nabij Theta (θ) Leonis zijn zichtbaar met een verrekijker maar geven een beter beeld door een telescoop.

Andere interessante sterrenstelsels in Leo zijn NGC 3628, M 95, M 105 en NGC 2903.

 Leoniden: Deze meteorenregen doet zich jaarlijks voor op 17 november. In 1966 registreerden waarnemers tot 40 meteoren per seconde op zijn hoogtepunt.

Scroll to Top