Eridanus (Rivier)

ERI In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 10 december. Zichtbaar van oktober t/m januari.

Wat een lang sterrenbeeld is de rivier Eridanus! De bron ervan ligt direct ten westen van Rigel in Orion bij een ster Cursa of Beta (β) Eridani genoemd.

Ze stroomt zuidwaarts tot ze haar monding bereikt in Achernar of Alpha (α) Eridani nabij de zuidelijke hemelpool, een erg heldere ster die maar weinig noordelijke waarnemers ooit zien. Vanaf het zuidelijk halfrond kan een waarnemer de hele loop van de rivier volgen, zelfs al zijn de sterren zwak.

Dit sterrenbeeld wordt al sinds de oudheid als een rivier gezien, gewoonlijk de Eufraat of de Nijl. Voor de eerste waarnemers in Zuidwest-Azie liep de rivier niet verder zuidwaarts dan Acamar of Theta (θ) Eridani, omdat ze de verder zuidwaarts gelegen sterren niet konden zien. In Boek II van de Metamorfosen schrijft Ovidius dat Phaethon uit de wagen van de Zon werd geslingerd en in de Eridanus verdronk.

ERI

 Theta (θ) Eridani: Een dubbelster bestaande uit een witte ster van m3 en m4.

 Omicron 2 (ο²) Eridani: Dit opmerkelijke drietal bestaat uit een Oranje Dwerg van m4. een witte dwerg van m9 en een rode van m11. De Rode en Witte Dwerg vormen een paar (scheiding 8 boogseconden) en zijn meer dan 80 boogseconden gescheiden van de heldere ster. De Witte Dwerg is de enige van zijn klasse die gemakkelijk te zien is door een kleine telescoop.

  Epsilon (ε) Eridani: Deze ster, slecht 10,8 lichtjaren ver, is een kleinere versie van onze Zon. Er zijn radiotelescopen op gericht in een tot nu toe onsuccesvolle toch zoektocht naar signalen die op intelligent leven zouden kunnen wijzen.

 32 Eridani: Een paar van oranje en blauwe sterren van m5 en m6 zichtbaar in kleine telescopen.

 NGC 1300: Een balkspiraalvormig sterrenstelsel op een afstand van ongeveer 75 miljoen lichtjaren, de centrale balk is langer dan de diameter van onze eigen Melkweg.

Scroll to Top