Sextans (Sextant)

SEX In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 20 maart.

Sextans Uraniae, nu gewoon bekend als de Sextans, was een schepping van Johannes Hevelius. Hij koos deze naam ter herinnering aan het verlies van de sextant waarmee hij vroeger de posities van de sterren berekende.

Samen met al zijn andere astronomische instrumenten werden de sextant in september 1679 in een brand vernield.

“Vulcans versloeg Urania”, merkte Hevelius droevig op; hij zag het als een overwinning van de god van het vuur op de Muze van de astronomie.

De helderste ster van Sextans, tussen Leo en Hydra, is met m4,5 nauwelijks zichtbaar met het blote oog. Desondanks kozen de Chinezen in de oudheid een van de zwakste sterren in Sextans om Tien Seang, de minister van Staat in de Hemel, te vertegenwoordigen.

SEX

 17 en 18 Sextantis: Links onder NGC 3115 staan deze twee sterren in dezelfde lijn, beide m6 sterren zijn verder niet aan elkaar gerelateerd en mooi zichtbaar in een verrekijker.

 NGC 3115: Omdat we deze galaxie van m10 (die in het Engels Spindle Galaxy, wordt genoemd) bijna van opzij zien, lijkt ze wat op een lens. Anders dan vele zwakke galaxieën biedt NGC 3115 bij sterke vergroting een bevredigend beeld. In de Hubble-classificatie lijkt ze tussen een ellips en een spiraal te liggen.

Scroll to Top