Lacerta (Hagedis)

LAC In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 1 oktober. Zichtbaar van mei t/m januari.

Lacerta staat ver genoeg noordwaarts om circumpolair te zijn op de hogere gemiddelde noorderbreedte. De hagedis ligt ten zuiden van Cepheus en tussen Andromeda en Cygnus.

De Duitse astronoom Johannes Hevelius stelde in 1690 voor deze groep sterren de naam Lacerta te geven, maar er waren een paar herzieningen nodig voor voordat hij zich van een klein langstaartig zoogdier ontwikkelde tot een hagedis. LacertaAndere cartografen suggereerden namen ter ere van Lodewijk XIV van Frankrijk en Frederik de Grote van Pruisen, maar die werden verworpen.

 BL Lacertae: Omdat dit object van m13 to 16,1 varieert is het alleen maar zichtbaar in de grootste amateur telescoop. BL Lacerta is niettemin een blik waard omdat het helemaal geen ster is maar de kern van een verre elliptische galaxie. Van enkele van deze klasse van BL Lacerta-type objecten (BL Lac) weten we dat ze op een enkele dag tweemaal van magnitude wisselen. Recente theorieën suggereren dat BL Lac-objecten, quasars en andere hoog-energetische galaxieën allemaal nauw verbonden “actieve galaxieën” zijn. De krachtige energiebron in het centrum zou een zwart gat kunnen zijn, omgeven door een complexe wentelende gas- en stofmassa.

Scroll to Top