Cepheus (de koning)

CEP In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 1 oktober. Circumpolair

Cepheus is een onopvallend sterrenbeeld en ligt tussen Cassiopeia en Draco. De vijf heldere sterren van het sterrenbeeld zijn gemakkelijk te vinden, omdat ze naar de open zijde van de W van Cassiopeia zijn gewend.

Cepheus, koning van het oude Ethiopië was de man van Cassiopeia en vader van Andromeda. Zijn vrouw en dochter worden beiden voorgesteld door sterrenbeelden.

De constellatie van sterren in Cepheus lijken een beetje op een huis met een puntdak. Alhoewel de punt van het dak niet echt richting Polaris wijst, geeft hij een algemene richting naar de pool aan in het seizoen dat de “wijzersterren” van de Grote Beer niet gemakkelijk te zien zijn.

Cepheus Delta (δ) Cephei: Deze ster, een van de beroemdste variabele en het prototype van Cepheïden variabelen werd in 1784 ontdekt door John Goodricke, een doofstomme tiener. De grootste magnitude van Delta (δ) Cephei is 3,5, even helder als de naburige Zeta (δ) Cephei, en die verzwakt tot m4,4 de helderheid van Epsilon (ε) Cephei. Ze voltooit elke 5,4 dagen een cyclus.

 Mu (μ) Cephei: Deze Rode Reus is zo opvallend rood dat William Herschel haar de Granaatster noemde. Wanneer je ze met Zeta (δ) en Epsilon (ε) vergelijkt kun je haar helderheid in de loop van honderden dagen onregelmatig zien veranderen.

 NGC 7160: Is een Open Cluster ontdekt door William Herschel in 1787 en heeft een magnitude van 6,1.

NGC7023_IRIS_SW6D_L_20150920_50x240sec_iso1600_20F65B_2xdrizzle_run_04__DBE_DBE-back-col-tgvd-hist-curv-02-reprocess-20160419-LRGB-HDRm
De prachtige Iris-nevel in Cepheus. © Kees Scherer

 NGC 7023 of Iris-nevel: Is een indrukwekkende reflectienevel die wordt verlicht door een relatief jonge ster (SAO19158) alleen zichtbaar door grote telescopen.

Scroll to Top