CAS | In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 1 november. Circumpolair. |
Dit opvallende W-vormige figuur staat aan de ene kant van Polaris, de Grote Beer aan de andere. Cassiopeia, het opvallendst aan de winter- en zomerhemel van het noordelijk halfrond is het hele jaar zichtbaar.
In de Griekse mythologie was zij de koningin van het oude koninkrijk Ethiopië, de vrouw van Cepheus en de moeder van Andromeda. Volgens de Romeinen was Cassiopeia geketend aan haar troon, als een straf voor haar opschepperij en aan de hemel gezet om zo nu en dan ondersteboven te hangen. De Arabische culturen beelden de constellatie af als een knielende kameel.
Gamma (γ) Cassiopeiae: Deze ster staat in het centrum van de W-vorm van Cassiopeia. Deze onregelmatige variabele is normaal de op 2 na helderste ster van het sterrenbeeld. Gedurende een paar weken in 1937 was het de helderste ster in de constellatie en bijna even helder als Deneb in Cygnus. Gamma (γ) Cassiopeiae is een schilster en verliest langzaam massa in een schijf die haar omgeeft. De veranderingen in de dikte van de schijf kunnen verantwoordelijk zijn voor haar variërende helderheden.
Eta (η) Cassiopeiae: Een aantrekkelijk binair systeem van een gele m3,5 en rode ster van m7,5 makkelijk te splitsen met kleine telescopen. De m7,5 ster heeft een omloopbaan van 480 jaar rond de gele m3,5.
Rho (ρ) Cassiopeiae: Een intens heldere geel-witte reus die varieert tussen m4 en m6 iedere 10 á 11 maanden.
M 52: Deze groep van ca. 100 sterren is een van de rijkste in de noordelijke helft van de hemel, maar slechts een van de verscheidene open sterrenhopen die verspreid in Cassiopeia liggen.

M 103: Een smalle en uitgerekte sterrenhoop, beter door telescopen gezien dan verrekijkers.
NGC 663: Deze kleine open sterrenhoop van nogal zwakkere sterren is een aantrekkelijk zicht door een kleine telescoop.