Hercules

HER In de meridiaan 10 p.m. (GMT) 10 juli. Zichtbaar van maart t/m oktober.

Voor noordelijke waarnemers is Hercules met zijn “hoeksteen” van vier sterren – Epsilon (ε), Zeta (ζ ), Eta (η) en Pi (π) – een van de mooiste zomersterrenbeelden.

Hercules, een van de beroemdste klassieke helden was geweldig sterk en werd in het hele Middellandse-Zeegebied vereerd. Hij was de halfsterfelijke zoon van Jupiter en leverde grandioze prestaties, waarvan de “twaalf werken” de beroemdste waren. Aan het eind van zijn leven maakte Jupiter hem, als beloning voor zijn moed, tot een van de goden en plaatste hem aan de hemel.

Hercules Herculessterrenhoop (M 13): De opvallendste bolvormige sterrenhoop M 13 aan de noordelijke hemel is vaag zichtbaar als een donzige vlek voor het blote oog, maar door een telescoop is het een zicht om te blijven kijken. De afzonderlijke sterren in de randen zie je pas met een 150mm telescoop. Als je deze sterrenhoop ziet, kijk je 23.000 jaar terug in het verleden.

M13-combistack-6D-700D
M 13 en omgeving. © Kees Scherer

 M 92: De sterrenhoop, de ietwat kleinere en zwakkere neef van M 13, staat op een afstand van ca. 26000 lichtjaren.

 Ras Algethi of Alpha (α) Herculis: Dit is een Rode Reus, waarvan de helderheid varieert van m3,1 tot 3,9. Het is ook een prachtig gekleurde dubbelster, met een blauw-groene begeleider van m5 op ca. 5 boogseconden afstand van een oranje hoofdster.

 Rho (ρ) Herculis: Een dubbelster van m5 en m6 te splitsen met kleine telescopen met een hoge vergroting.

Scroll to Top